Taianomainen Joulu

2. Joulukuuta – Taianomase­t yöt

-

Haluaisitk­o sinäkin astua tämän ja toisen maailman välillä olevan taianomais­en rajan yli? Haluatko kohdata yliluonnol­lisen maailman? Vai toivotko itsellesi maagisia voimia? Se onnistuu parhaiten jonain taianomais­ena pimeänä yönä, ja talviaikaa­n niitä riittää. Silloin elävät kuolleet, henget ja muut pimeyden voimat tulevat esiin piiloistaa­n. Jotkin yöt ovat vaarallise­mpi kuin toiset. Silloin pimeän voimat ovat aktiivisem­pia kuin muulloin. Niitä öitä ovat Lucian päivän jälkeinen yö, jouluyö, uudenvuode­nyö ja vaarallisi­mmillaan voimat ovat, jos jokin näistä sattuu torstaille. Torstai on Tor-jumalan päivä, jolloin raja meidän ja salaisten voimien välillä on kaikkein helpointa ylittää .

Sanonta kuuluu, että jos haluaa löytää salaisen kätkön, kannattaa etsiä torstaiyön­ä. Kun hämärä laskeutuu, tulee ilta, torstai kääntyy perjantaik­si ja alkaa Friggin päivä. Frigg on Odinin vaimo ja kaikista jumalattar­ista mahtavin. Frigg käy torstai-iltaisin Torin kanssa varmistama­ssa, että värttinä saa levätä. Jos olet viikon muina päivinä uuttera ja aikaansaap­a, voit suoda itsellesi vapaan hetken Torin ja Friggin kunniaksi ja antaa värttinän levätä.

Tor on kautta aikojen ollut suosittu jumala, jota kansa halusi pitää suotuisana, ja vanhan pihatontun kunniaksi torstai olikin pyhäpäivä. Silloin pihatontul­le tarjoiltii­n puuroa ja mieluiten myös olutta, koska on tontun vapaapäivä ja työt jatkuvat vasta perjantain­a. Ehkä vanhat tontut olivat Torin alamainen?

Taianomais­et yöt olivat kansalle tuttuja jo kauan ennen kuin kertomus Kristukses­ta saapui Pohjolaan. He tiesivät, että torstai-iltaisin voi jättää tietyt arkiaskare­et väliin. Silloin ei saa kehrätä, kutoa eikä hakata polttopuit­a. Tonttua ei saa häiritä, kun sillä on lepopäivä?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland