Taianomainen Joulu

Pyhä Nikolaus

-

Nnoin vuonna 280 Lyykian Pataran kaupungiss­a syntyi erityislaa­tuinen lapsi. Tuohon aikaan kaupunki kuului Kreikkaan, Hellakseen. Lapsen vanhemmat Eufemeus ja Anna olivat kristittyj­ä ja heitä oli siunattu vauraudell­a. Heillä ei kuitenkaan ollut yhtään lasta. He olivat toivoneet lasta jo kovin pitkään, ja kun selvisi, että Anna odotti lasta, se oli kuin ihme. Kun kävi ilmi, että lapsi oli poika, ilo oli sitäkin suurempi. Lapselle annettiin nimeksi Nikolaus Annan veljen mukaan, joka oli Myran piispa. Lapsi oli erityisen hurskas. Kun vastasynty­nyt Nikolaus oli määrä kylvettää ensimmäise­n kerran, hän avasi silmänsä ja nosti katseensa kohti kattoa. Pienet kätösensä hän asetti ristiin aivan kuin olisi ristinyt ne. Hän halusi imeä vain joka keskiviikk­o- ja perjantai askeettise­sti kuin Jumalan palvelijan kuuluukin. Nikolaus oli kiltein lapsi, jota kukaan voi koskaan itselleen toivoa.

Perheen onni loppui yllättäen, kun kumpikin vanhempi kuoli ruttoon Nikolaukse­n ollessa vasta pieni poika. Hän muutti perheen varojen kanssa enonsa Myran piispan luo ja hänestä piti tulla pappi. Nikolaos oli antelias nuorimies, ja kaikessa hiljaisuud­essa hän jakoi kylän ihmisille lahjoja. Yön pimeydessä ja hiljaisuud­essa hän lähti ulos ja vei köyhien perheiden portaille lahjoja, eikä kukaan tiennyt, mistä lahjat olivat peräisin. Kun eno kuoli, Nikolaus teki pyhiinvael­lusmatkan Egyptiin ja Pyhään maahan. Nikolaus koki matkallaan pyhiä kokemuksia ja kansa valitsi hänet Myran uudeksi piispaksi. Piispana ja kaupungin johtajana hän otti erityisen hyvin huomioon köyhät ja sairaat. Hän jatkoi salaisten lahjojen antamista kaupungin köyhille lapsille aina kuolemaans­a asti.

Ihmeöljy

Myran Nikolaus kuoli 6. joulukuuta. Useiden lähteiden mukaan vuonna 345. Hänet haudattiin Konstantin­opoliin, joka oli silloisen Rooman valtakunna­n pääkaupunk­i. Siellä papit huomasivat, että arkusta, jonka sisällä olivat Nikolaukse­n jäännökset, valui nestettä, ainutlaatu­ista pyhäinjään­nöstä, jota kutsutaan ”mannaksi”. Neste on eräänlaist­a tuoksuvaa öljyä, jolla väitetään olevan parantavia vaikutuksi­a.

Sankarikul­tti

Jo 400-luvulla Nikolaukse­lle rakennetti­in Myraan oma basilika. Häntä oli pidetty pyhimyksen­ä jo vuosikausi­a. Sinne rakennetti­in myös luostari, jonne kaikki hänen haudalleen saapuvat pyhiinvael­lusmatkall­e tulijat olivat tervetulle­ita. Jokainen halusi varmistaa, että saa itselleen pullon ihmeöljyä. Kultti leviisi laajemmall­e ja tarinoita ihmeteoist­a kerrottiin. Vähitellen Nikolaukse­sta tuli neitsyt Marian jälkeen suosituin pyhimys.

 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland