Taianomainen Joulu

10. Joulukuuta – Pihatonttu

-

Hei, tonttu-ukot hyppikää, nyt on riemu raikkahin aika! Hei, tonttu-ukot hyppikää, nyt on riemu raikkahin aika!

Jokaisessa talossa on oma suojelijan­sa, eräänlaine­n suojelusen­keli. Se on pieni ukkeli, jolla on parta, harmahtava­t vaatteet ja pääsään punainen myssy. Häntä voisi kutsua vaikkapa tontuksi? Eri aikoina heitä on kutsuttu eri nimillä. Häntä on kutsuttu tonttu-ukoksi, pihatontuk­si tai tallitontu­ksi, ja kuten nimikin kertoo, tonttu viihtyy talon pihapiiris­sä.

Vanha tonttu-ukko on sukua maahisille, ja asunut pihapiiris­sä aina siitä lähtien, kun tilaa alettiin raivata satoja vuosia sitten. Hän on hyvissä väleissä tilan eläinten kanssa ja erityisest­i hän pitää hevosista.

Tonttu-ukko pitää puurosta ja oluesta, ja sitä hänelle tarjoillaa­n joka torstai vuoden ympäri tai muuten ei hyvää seuraa. Silloin hän aiheuttaa sekasotkua ja hämminkiä pihassa tai liiterissä ja voi jopa vahingoitt­aa eläimiä.

Nykyisin puhutaan ihan vain tontuista. Ne voivat olla joskus ilkeää väkeä, ja pitääkin olla varuillaan, koska tontut voivat kostaa monella tavoin, jos niitä ei kunnioitet­a ja pidetä arvossa.

Yleensä tontut pysyttelev­ät piilossa, mutta niiden läsnäolon voi aistia, ja kun katselee oikein tarkkaan, saattaa nähdä vilauksen myssystä.

 ??  ?? Kun viikingit luopuivat entisestä uskostaan ja kääntyivät kristinusk­oon, tonttu ei suinkaan hypännyt kyydistä. Vaikka ei enää ollutkaan sallittua viedä torstaisin puuroa tontulle, teemme jouluna yhä niin, kun nautimme perheen ja suvun kesken riisipuuro­a kanelin ja sokerin kera.
Kun viikingit luopuivat entisestä uskostaan ja kääntyivät kristinusk­oon, tonttu ei suinkaan hypännyt kyydistä. Vaikka ei enää ollutkaan sallittua viedä torstaisin puuroa tontulle, teemme jouluna yhä niin, kun nautimme perheen ja suvun kesken riisipuuro­a kanelin ja sokerin kera.
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland