Taianomainen Joulu

Arvikan pihatonttu

-

Ammoinsina aikoina kaikki tiesivät, että suurilla maatiloill­a oli ikioma pihatonttu. Niin myös suurella Arvikan tilalla. Kaikki tiesivät, että tilalla oli tonttu, vaikka kukaan ei ollut koskaan nähnyt sitä. Tonttu oli huolehtinu­t tilan väen viihtyvyyd­estä ja hyvinvoinn­ista, ja hän suojeli ihmisiä epäonnelta ja vaikeilta ajoilta. Sen vuoksi sitä myös palveltiin hyvin.

Ullakolle oli aina valmiiksi sijattu vuode, jossa kenenkään muun ei sallittu nukkua. Jos joku uskalias kuitenkin teki niin, se oli hänelle suureksi häpeäksi. Joka torstai miesväki pysytteli poissa askareista­an, koska oli vapaa- ja juhlapäivä. Muuten tonttu saattoi karata ja se olisi ollut suuri vahinko koko tilalle.

Kun tonttu valvoi tilaa, vieraisill­e tuli eräs vanha tuttu, joka ei uskonut tonttujen olemassaol­oon. Hän ei ollut koskaan uskonut moisiin hömpötyksi­in. Mies yöpyi talossa. Illan tullen talon tyttö opasti hänet vintille, jossa hänen oli määrä yöpyä. Siellä oli useita sänkyjä ja tyttö kertoi hänelle, mikä sängyistä oli varattu talon tontulle ja että muista sängyistä mies saisi valita mieleisens­ä. Mies ei kuitenkaan pelännyt asettua makuulle juuri tontun sänkyyn, sillä tonttuja ei ollut muualla kuin tyhmien ihmisten päässä. Hän halusi osoittaa kaikille, että hän nukkuisi aivan yhtä hyvin tässä kuin missä tahansa muussa sängyssä. Hän sanoi sen talon tytölle selvin sanoin ennen kuin lähetti tämän pois, ja asettui sitten makuulle sänkyyn, joka oli ollut tontulle varattu niin kauan kuin kukaan muistaa.

Mies ehti tuskin nukahtaa, kun sängyn oikea omistaja saapui paikalle. Varovasti kuin äiti, joka nostaa nukkuvaa lastaan ja laskee sen kehtoon, nosti tonttu miehen pois sängystä ja laski penkille. Mies, joka ei yleensä säikähtäny­t aivan vähästä, meni takaisin sänkyyn nukkumaan. Mutta eipä aikaakaan, kun hänet kannettiin jälleen pois sängystä tällä kertaa vähän vähemmän hellävarai­sesti.

Vielä kerran hän uskaltautu­i siirtymään sänkyyn, mutta samassa tonttu tarttui häneen ja heitti hänet pois sängystä penkille sellaisell­a voimalla ja vimmalla, että mies sai kiittää onneaan, että ehti väistyä toiseen sänkyyn. Siinä hän sai nukkua kaikessa rauhassa.

”Mies ehti tuskin nukahtaa, kun sängyn oikea omistaja saapui paikalle”

Tuon tapahtuman jälkeen kukaan vieras ei epäillyt tontun olemassaol­oa. Nyt tonttu on kuitenkin jättänyt Årvikin taakseen jo aikaa sitten aivan kuten monesta muustakin paikasta. Tarina kertoo, että suutari piti huolen siitä, että hän lähti sieltä. Sama mies kuului niihin, joiden mielestä tonttuja eikä mitään muitakaan ylimaallis­ia olentoja ole olemassaka­an. Kun torstai-ilta saapui, miesväki jätti askareensa, mutta suutari jatkoi työn tekoa yksin, vaikka häntä pyydettiin lopettamaa­n. Häntä muistutett­iin siitä, mitä voisi tapahtua, jos hän ei lepäisi ja rauhoittui­si torstai-iltaisin.

Pian hän kuuluikin koputusta talon seinään, mutta itsevarma suutari kuvitteli, että se oli joku kyläläisis­tä, joka halusi pelotella häntä, koska hän teki töitä. Pian hän kuuli voimakkaam­paa pauketta ulkoseinäs­tä, mutta hän luuli yhä, että kyläläiset siellä paukuttava­t. Hän tarttui vasaraan ja iski tuvan seinään niin että kumisi. ”Kuulehan”, hän huusi: ”Minua ei niin vain pelotella.” Se kuului taatusti ulos asti. Seinät ja katto tärisivät ja koko rakennus oli sortua. Suutari jatkoi työtään mutta sen jälkeen hän sai tehdä sitä kaikessa rauhassa.

 ??  ??
 ??  ?? Kuvassa ”En moden alder” nähdään tyypillisi­ä skandinaav­isia miesten asuja 1800-luvulta. Kuvan myssyt olivat yleisesti käytössä päähineinä ja pysyivät suosiossa vielä silloinkin, kun muualla Euroopassa alettiin käyttää hattuja ja lakkeja.
Kuvassa ”En moden alder” nähdään tyypillisi­ä skandinaav­isia miesten asuja 1800-luvulta. Kuvan myssyt olivat yleisesti käytössä päähineinä ja pysyivät suosiossa vielä silloinkin, kun muualla Euroopassa alettiin käyttää hattuja ja lakkeja.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland