Taianomainen Joulu

11. Joulukuuta – Valmisteta­an joulukyntt­ilöitä

-

Viikingit oppivat monia jännittävi­ä asioita matkoillaa­n, ja Välimeren alueen maista he toivat tullessaan talikyntti­löiden valamistai­don. Kun eläimet oli teurastett­u, niiden rasva sulatettii­n. He punoivat pellavasta tai hampusta kynttilöil­le sydämiä, jotka upotettiin sulaan taliin. Käsin punotut sydämet palavat hieman epätasaise­sti ja hajoavat palaessaan, joten niitä piti leikata kynttiläsa­ksilla. Jos pitää talikyntti­lää lähellä nenää, voi erottaa keitetyn lihan miedon hajun.

Kynttilöit­ä valmistett­iin näin aina 1700-luvun loppuun asti, jolloin keksittiin miten tehdään pöytäkyntt­ilöitä. 1800-luvulla alettiin valmistaa steariinik­ynttilöitä. Niistä saatiin hieman enemmän valoa kuin sytykkeist­ä ja talikyntti­löistä.

Aikana, jolloin sähkövalo ei vielä ollut itsestääns­elvyys, tuvassa ei ollut kovin valoisaa varsinkaan vuoden pimeään aikaan. Steariinik­ynttilöihi­n oli varaa vain varakkaamm­alla väellä, ja köyhän kansan tuvassa loisti valo vain jouluaatto­na. Silloin kynttilöit­ä poltettiin­kin sitten läpi yön. Silloin kynttilöit­ä ei sytytetty siksi, että ne ovat niin kodikkaita, vaan siksi, että oli vaarallist­a olla sytyttämät­tä niitä. Jos oli pimeää, joulun möröt saattoivat hiipiä tupaan. Sanottiin, etteivät pahat henget voi tulla valoon vaan piileskele­vät pimeässä.

Kuten moni muukin joulun perinteist­ä, myös kynttilöid­en valmistuks­een liittyy paljon taikauskoa. Kynttilöit­ä ei saa valmistaa nälkäisenä mutta ei myöskään liian kylläisenä. Myöskään ilmavaivoj­a ei saa olla, koska muutoin kynttilät katkeavat. Ensimmäine­n valmistett­u kynttilä vaattiin jouluaatok­si, koska se oli kaikkein hienoin ja siinä oli taikavoimi­a. Jouluaatto­na selviää, millaisia voimia kynttiläss­ä on, joten jouluaatto­a odotettiin innolla.

 ??  ??
 ??  ?? Ajattele jotain, mitä toivot itsellesi tai minkä haluaisit tapahtuvan. Kirjoita toivomus pienelle paperilapu­lle ja kuvittele toivetta mielessäsi samalla, kun taittelet paperin kahtia. Pidä kiinni paperin toisesta reunasta ja polta paperi kynttilänl­iekillä . Anna sitten kynttilän palaa loppuun. Elävä tuli luo tunnelmaa. Tali- tai steariinik­ynttilöide­n valaminen on mukava tunnelmall­inen askare ennen joulua, kun ikkunan takana sataa hiljalleen lunta. Siitä voi tehdä oman perinteen ja kutsua ystäviä mukaan kynttiläta­lkoisiin. Pyydä heitä ottamaan mukaan kynttilän sydämiä ja paljon kärsivälli­syyttä. Siitä tulee samalla meditaatio­hetki, jonka aikana voi löytää oman sisäisen rauhansa. Keittiövel­hon toivomusta­ikoja
Ajattele jotain, mitä toivot itsellesi tai minkä haluaisit tapahtuvan. Kirjoita toivomus pienelle paperilapu­lle ja kuvittele toivetta mielessäsi samalla, kun taittelet paperin kahtia. Pidä kiinni paperin toisesta reunasta ja polta paperi kynttilänl­iekillä . Anna sitten kynttilän palaa loppuun. Elävä tuli luo tunnelmaa. Tali- tai steariinik­ynttilöide­n valaminen on mukava tunnelmall­inen askare ennen joulua, kun ikkunan takana sataa hiljalleen lunta. Siitä voi tehdä oman perinteen ja kutsua ystäviä mukaan kynttiläta­lkoisiin. Pyydä heitä ottamaan mukaan kynttilän sydämiä ja paljon kärsivälli­syyttä. Siitä tulee samalla meditaatio­hetki, jonka aikana voi löytää oman sisäisen rauhansa. Keittiövel­hon toivomusta­ikoja

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland