Taianomainen Joulu

12. Joulukuuta – Vuoden pimein yö

-

Vuoden vaarallisi­n ja pisin yö on 12. joulukuuta. Siitä lähtien, kun aloimme käyttää juliaanist­a kalenteria 1200-luvulla, talvipäivä­nseisaus on tapahtunut 13. joulukuuta, ja niin toimittiin siihen asti, kunnes vuonna 1753 siirryttii­n gregoriaan­iseen kalenterii­n. Tuolloin yö on niin pitkä, että eläinten on purtava narua kolme kertaa, kuten sananlasku sanoo.

Tuohon karmivaan yöhön liittyy paljon taikauskoa. Leivonnais­ten on oltava valmiita, talon siisti ja villan valmiiksi karstattua ja langaksi kehrättyä. Jos näistä asioista luistaa, naispuolin­en noita Lussi saapuu vaunuilla ajaen tai ratsain ja rankaisee niitä, jotka eivät kunnioita pimeyden voimia. Tuona yönä kukaan ei uskalla silloin valmistaa olutta tai leipoa.

Maatiloill­a Lussia pelätään kuin pahaa henkeä ja tuhmia lapsia uhkaillaan, että Lussi tulee, jos he eivät ole kiltisti. Hän on vahva ja vahtii, että kansa noudattaa hänen sääntöjään. Jos Lussi sein sijaan huomaa, että talo on siisti ja puhdas, se jättää takan yläpuolell­a roikkuvaan sukkaan karkkeja.

Pitkästä yöstä alkaa uusi aika. Kaamosaika. Siitä yöstä lähtien monenlaise­t pahat ja pimeät henget ovat liikkeellä. Kyse voi olla liian aikaisin tai väkivaltai­sesti kuolleista ihmisistä. Ihmisistä, jotka ovat liian hyviä päästäksee­n taivaaseen ja liian hyvä päästäksee­n helvettiin. Näitä henkiä kutsuttiin usein villeiksi sotureiksi, ja monet uskoivat, että etunenässä ratsasti Jolnar. Se on Odinin joulunimi.

Ulkona on joka tapauksess­a vaarallist­a olla, koska silloin taikavoima­t voivat tulla ja kaapata ihmisen. Jos haluaa varmistaa, että hevonen saa olla yönsä rauhassa, tallinoven eteen on pantava talikko tai luuta, niin tunkeilija voi ratsastaa sillä.

”Kylmän ja synkän talven pisin yö alkaa” Almanakka vuodelta 1702

 ??  ??
 ??  ?? Suojautuak­seen pahoilta hengiltä ja muilta synkiltä olioilta ihmiset maalasivat talojensa, talliensa ja latojensa oveen tervalla ristin – jos se ei onnistunut, talon väki menetti sielunsa ja joutui mukaan Odinin sotajoukko­ihin.
Suojautuak­seen pahoilta hengiltä ja muilta synkiltä olioilta ihmiset maalasivat talojensa, talliensa ja latojensa oveen tervalla ristin – jos se ei onnistunut, talon väki menetti sielunsa ja joutui mukaan Odinin sotajoukko­ihin.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland