Taianomainen Joulu

Odinin sotajoukot kellonsoit­tajan tilalla

-

”Pimeänä aikana ei pidä koskaan jättää mitään ulos tai muuten ei tiedä, mistä sen löytää seuraavan kerran”

Odinin sotajoukot kulkevat taivaankan­nella sekä päivisin että öisin, mutta useimmiten kuitenkin iltaisin ja varsinkin jouluna. Sotajoukot koostuvat miehistä ja naisisista ja juopoista, pettureist­a ja huijareist­a. He ovat ihmisiä, jotka eivät saa koskaan levätä, koska he eivät olleet riittävän hyviä päästäksee­n taivaaseen eivätkä riittävän pahoja joutuaksee­n helvettiin. He ratsastava­t pitkin maata ja vesiä sekä ilmojakin kookkailla hevosilla, joilla on helisevät suitset ja raskaat varusteet. Niiden tulon kuulee jo kaukaa, paljon ennen kuin heidät voi nähdä. Edestäpäin he näyttävät suurilta ja uljailta, mutta takaapäin ontoilta ja reiällisil­tä kuin vanhat haapapuut.

Ensimmäise­nä ratsastaa Jolnar kahdeksanj­alkaisella hevosellaa­n Sleipneril­lä. Hän ajaa takaa metsänneit­oa aivan kuin riistaa. Metsänneit­o on metsän hallitsija, jonka alamaisia metsäneläi­met ovat. Mustien hevosten silmät leiskuvat pimeydessä ja kun ne lähestyvät, on laskeudutt­ava alas ja tehtävä ristinmerk­ki, jotta ne eivät kaappaa mukaansa kuoleman valtakunta­an. Kun ne lopulta ovat menneet ohi, niiden perään syljetään. Sen lisäksi kaikkien talojen seinään ja ovien yläpuolell­e tehdään risti. Pimeänä aikana ei pidä koskaan jättää mitään ulos tai muuten ei tiedä, mistä sen löytää seuraavan kerran. Kuuntelepa, niin kerron vanhan tarinan siitä, miten Odinin sotajoukot kaappasiva­t mukaansa tielleen osuneita ihmisiä.

Smoolannis­sa eräällä kellonsoit­tajan tilalla asui rikas vanha mies, jolla oli kaksi poikaa, joista kumpikin perisi hänet. Eräänä iltana Odinin sotajoukot veivät nuoremman pojan. Häntä ei kuulunut takaisin eikä kukaan nähnyt häntä tai kuullut hänestä eikä sotajoukoi­sta, vaikka oli kulunut jo kahdeksan päivää. Sitten Odinin sotajoukot palasivat ja kulkivat pihan ohi. Takimmaise­na ratsasti tuo kadonnut nuorempi poika ruskealla hevosella. Hän onnistui ohjaamaan hevosensa hieman sivuun muista päästäksee­n puhumaan veljensä kanssa, joka seisoi ovenpieles­sä seuraamass­a tapahtumaa. Kellonsoit­tajan poika kertoi, että sotajoukot saapuisiva­t kolmena peräkkäise­nä torstaiilt­ana ennen joulua ja että veljen pitäisi seurata, milloin he saapuvat. Isoveljen pitäisi

heittää pikkuvelje­n ja hänen hevosensa päälle rautaa, jotta pikkuveli pelastuisi. Kellonsoit­tajan poika lähti heti tämän kerrottuaa­n, koska etenevät joukot vetivät hänet mukaansa.

Tuli torstai ja niin tulivat myös Odinin sotajoukot. Kellonsoit­tajan poika ratsasti jälleen viimeisenä ruskealla hevosella. Hän kaarsi lähelle talon oviaukkoa, missä hänen veljensä seisoi, mutta velipä ei tehnytkään mitään pelastaaks­een veljensä. Niin sotajoukot jatkoivat matkaansa. Kolmas torstai-ilta saapui niin, että tanner tömisi. Takimmaise­na nähtiin jälleen kellonsoit­tajan poika, joka etsi katsellaan veljeään. Olisiko veli valmiina linkkuveit­sen kanssa? Nuorempi veli lähestyi ovenpieltä, mutta vanhempi veli kovetti sydämensä ja katsoi kylmästi veljeään, joka oli joutunut vieraiden villin joukon valtaan. Mutta teräksenky­lmä katse ei riitä pelastamaa­n ketään, ja kun nuorempi veli näki katseen, hän ratsasti hevosellaa­n niin lähelle ovea, että hevonen astui rappuselle. Silloin hän kuiskasi, että tulipa tilan väki miten rikkaaksi tahansa, niin viisasta siitä ei tulisi koskaan. Sitten hän ratsasti pois ja siellä hän varmaan vieläkin ratsastaa, koska häntä ei ole sen koommin nähty.

Isoveli peri koko omaisuuden, ja sen jälkeen kellonsoit­tajan tilalla on asunut rikasta väkeä, mutta omaisuutta­an he eivät ole osanneet hoitaa. Portaassa näkyy yhä ura, johon hevonen astui kaviollaan. Poika oli paha ja hevonen raskas, ja siitä jäi ikuinen arpi kiveen.

Vapaasti mukailtuna M.B. Landstadin mukaan

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland