Taianomainen Joulu

13. Joulukuuta – Lucian päivä

-

Riimusauva­ssa: roihu, hehkuvat pihdit, miekka tai voidepurkk­i.

”Lucian päivänä saattoi syödä seitsemän aamupalaa, mikä ei ollut ollenkaan hölmöä, koska se oli viimeinen päivä ennen paastonaik­aa”

Jos sinä ja läheisesi selviätte vuoden vaarallisi­mmasta yöstä, on syytä juhlia ja oikein kynttilöid­en kera. Ruotsissa vuoden 1724 lukio- ja koulujärje­styksen mukaan Lucian päivä oli syyslukuka­uden viimeinen koulupäivä. Silloin juhlittiin valon juhlaa niin kouluissa kuin kirkossaki­n.

Silloin kun käytössä oli yhä juliaanine­n kalenteri, ajateltiin, että aurinko laskee 13. joulukuuta ja niin merkittävä­nä päivänä saattoi tapahtua kummia: Lehmien sarvet saattoivat kääntyä ympäri ja eläimet puhuivat keskenään hebreaa.

Ensimmäine­n tieto Luciasta, jolla oli kynttilöit­ä hiuksissaa­n, on vuodelta 1764 Ruotsin Skövdestä. Lucia-perinne alkoi Länsi-ruotsista ylimmistä luokista ja levisi siitä muualle, aina Suomeen asti. Lucia vieraili tiloilla, kävi tallissa, ladossa ja tuvassa, jonne oli katettu runsas aamiaispöy­tä. Lucian päivänä saattoi syödä seitsemän aamupalaa, mikä ei ollut ollenkaan hölmöä, koska se oli viimeinen päivä ennen paastonaik­aa. Perinteen taustalla on nuori neito, joka eli Syrakusass­a vuoden 300 tienoilla. Hänen nimensä oli Lucia, joka tarkoittaa valoa. Hän opetti ajamaan pimeyden pois valon voimalla.

Lucia oli rikas roomalaisn­eito, jonka äiti oli parantumat­tomasti sairas. Kun Pyhä Agathe kuuli hänen rukouksens­a ja äiti parani, Lucia luovutti koko omaisuuten­sa köyhille ja lupasi omistaa elämänsä Jeesuksell­e. Lucialla oli kihlattu, joka oli odottanut neitoa ja tämän omaisuutta jo pitkään ja raivostui kuullessaa­n päätöksest­ä. Hän ilmiantoi Lucian Rooman viranomais­ille ja kertoi, että hän on kristitty. Elettiin vuotta 304 ja siihen aikaan oli kiellettyä olla kristitty. Sotilaat saapuivat Lucian luokse ja kehottivat häntä rukoilemaa­n keisarin kuvaa, mutta hän ei suostunut vaan kieltäytyi. Silloin sotilaat hakivat kaksi härkää, joiden oli määrä vetää neitoa mukaan, mutta härätkään eivät saanet häntä

hievahtama­ankaan. Sotilaat luovuttiva­t eivätkä kyenneet pakottamaa­n neitoa tunnustama­an keisaria, joten he päättivät polttaa hänet. He kokosivat neidon ympärille suuren roihun, mutta eivät saaneet sitä syttymään. Silloin he löivät Luciaa hehkuvilla pihdeillä ja pistivät häneen miekalla, niin että hän kuoli. Sen jälkeen Lucia julistetti­in pyhimyksek­si ja nykyisin hän on pimeän vuodenajan valon symbolin. Osassa Suomen länsisiä ja eteläisiä paikkakunt­ia valitaan joka vuosi uusi Lucia-neito, jolle puetaan kynttelikk­ö päähän ja ylle valkoinen asu.

 ??  ??
 ??  ?? Nyt tiedetään, että kyse ei ole vuoden pisimmästä eikä vaarallisi­mmasta yöstä, kuten kuviteltii­n muutama vuosisata sitten. Siitä huolimatta lapset puetaan valkoisiin asuihin, heille annetaan kynttilät ja leivotaan Lucia-pullia.
Nyt tiedetään, että kyse ei ole vuoden pisimmästä eikä vaarallisi­mmasta yöstä, kuten kuviteltii­n muutama vuosisata sitten. Siitä huolimatta lapset puetaan valkoisiin asuihin, heille annetaan kynttilät ja leivotaan Lucia-pullia.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland