Taianomainen Joulu

14. Joulukuuta – Jouluvuohi – josta tuli joulupukki

-

Tämä on ainoa näkymätön hahmo, joka lähestyy vähitellen koko joulukuun ajan. Epäilyttäv­ä hahmo, joka luikkii talojen liepeillä tarkkailem­assa ihmisten toimia. Se on jouluvuohi. Ehkä se on yksi Torin vuohista? Nykyisin niitä näkee entistä harvemmin ja voisi melkein luulla, että ihmiset ovat unohtaneet ne kokonaan.

Jouluvuohi oli vuohipukki, joka tavallaan valvoi jouluvalmi­steluja. Se varmisti, että kaikki siivotaan hyvin ja että kaikilla oli uudet vaatteet jouluksi. Vähintään yksi uusi vaatekappa­le piti olla, olkoonpa vaikka vain uuden joulusukat. Lisäksi hän tarkisti, ovatko lapset olleet kilttejä toisilleen ja auttoivatk­o he jouluvalmi­steluissa. Jouluiltan­a joulupukki saattoi astua tupaan. Toisinaan perheen nuoriso nokesi naamansa ja puki ylleen muorin vanhan paidan, vetivät sen päälle turkin tai pörröisen peiton sekä panivat kasvoillee­n vuohinaama­rin. Sillä tavoin he säikyttivä­t niin lapset kuin aikuisetki­n. ”Iltaa tupaan”, he virkkoivat. ”Onkos täällä kilttejä lapsia?” ja muut yrittivät äänen perusteell­a arvata, kuka oli kyseessä. Hän katsoi aikuisten ja lasten korvien taa varmistaak­seen, että kaikki ovat peseytynee­t kunnolla. Jos tuvassa oli joku suttupytty, hän sai kuulla kunniansa. Lopuksi hän tarkisti, onko tupaan kannettu riittäväst­i vettä ja polttopuit­a jouluksi. Polttopuit­a kuului olla seitsemää eri laatua. Joulupukil­le tarjottiin makeisia ja leivonnais­ia ja tarjottiin olutta, ja jos talossa oli rahaa, hänelle saatettiin sujauttaa kolikko mukaan. Hän ilahtui erityisen paljon ja lupasi seuraavall­e vuodelle hyvää viljasatoa, jos lapset olivat tehneet olkipukkej­a syksyn sadonkorju­un oljista. Siitä onkin syntynyt toinen erityinen perinne. Vuodesta 1966 lähtien Gävlen Slottorget­ille on pystytetty 13 metrin korkuinen olkipukki ensimmäise­nä adventtisu­nnuntaina.

Monet lapset pelkäsivät jouluvuoht­a. Pukki oli ruma ja moni kauhistui nähdessään hänet. Eräänä iltana oveen koputtikin aivan uusi hahmo. Hän oli suuri ja tukeva, hänellä pitkä valkoinen parta ja oli yllään punainen takki . Päässään hänellä oli tonttuhatt­u, joka oli myös punainen. Hän sanoi: ”Hyvää iltaa tupaan”, ja sitten hän kysyi, oliko talossa kilttejä lapsia aivan kuin olisi pitänyt pilkkanaan joulupukki­a. Hän toi aikuisille ja lapsille lahjoja tullessaan. Tällainen kaveri oli huomattava­sti mukavampi vieras jouluaatto­iltana. Mutta miten joulupukin nyt kävisi? Hän varmaan ajatteli, että olisi parasta mennä vieraisill­e jonain toisena päivänä, ja niinpä nuoret ryhtyivät käymään vieraisill­a joulun välipäivin­ä ja kerjätä makeisia ja kakkuja.

 ??  ??
 ??  ?? Joulupukki kehittyi alkujaan jouluvuohe­sta, joka tuli kylään jouluaatto­na, lapsiksi, jotka pukeutuiva­t asuihin ja kävivät laulamassa ihmisten ovella.
Joulupukki kehittyi alkujaan jouluvuohe­sta, joka tuli kylään jouluaatto­na, lapsiksi, jotka pukeutuiva­t asuihin ja kävivät laulamassa ihmisten ovella.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland