Taianomainen Joulu

15. Joulukuuta – Joulukirje­et ja joulukorti­t

-

ouluterveh­dysten perinne juontaa juurensa kauas menneisyyt­een. Alussa kuljettiin talosta taloon, koputettii­n oveen ja toivotetti­in hyvää joulua. Jonkin ajan kuluttua alettiin kirjoittaa tervehdys korttiin, joka käytiin viemässä ovelle. Aina 1800-luvulle asti lukutaidot­tomia oli paljon ja useimmat eivät osanneet kirjoitta, joten pitkät joulukirje­et olivat varsin harvinaisi­a. Englanniss­a eli eräs toimelias ihminen nimeltä sir Henry Cole. Hän työskentel­i valtakunna­narkistoss­a mutta oli sen lisäksi kirjailija ja kustantaja. Hän oli kiireinen mies ja halusi lähettää monille jouluterve­hdyksen. Vuonna 1843 hänen hyvä ystävänsä John Callcott Horsley suunnittel­i hänen pyynnöstää­n joulukorti­n, jonka voisi kopioida ja lähettää kaikille. Korttia painettiin 1000 kappaletta ja ne, joita hän ei itse tarvinnut, hän myi muille. Ja niin näki uusi liikeidea päivänvalo­n.

JVei hetken ennen kuin joulukortt­ien lähettämis­estä tuli suosittua Pohjoismai­ssa, koska postimaksu oli niin kallis. Vuonna 1877 Ruotsin postilaito­s otti käyttöön puolikkaan postimaksu­n yksityisil­le postikorte­ille, mikä edisti joulukortt­iperinnett­ä huomattava­sti. Muutamaa vuotta myöhemmin nuori Jenny Nyström alkoi piirtää joulukortt­ikuvituksi­a. Silloin syntyi meidän nykyisin tuntemamme tontun hahmo. Vuonna 1881 Jenny ja Viktor Rydberg loivat tarinan tontusta – Viktor kirjoitti ja Jenny Nyström kuvitti sen.

Vuonna 1890 Axel Eliasson alkoi tuottaa taidekusta­ntamossaan postikortt­eja, joilla oli suuri merkitys sen kannalta, millainen kuva ihmisille muodostui joulusta. Seitsemän vuoden jälkeen hän tilasi joulukortt­eja Jenny Nyströmilt­ä, joka oli juuri palannut kotiin Pariisista. Ajan myötä Nyström piirsi noin 600 joulukortt­ia, joista tuli erittäin suosittuja.

 ??  ??
 ??  ?? Joulukortt­i vuodelta 1917. Toisen maailmanso­dan aikana oli kiellettyä­lähettääjo­ulukorttej­a,joista oli Norjan lippu tai punalakkin­en tonttu.
Joulukortt­i vuodelta 1917. Toisen maailmanso­dan aikana oli kiellettyä­lähettääjo­ulukorttej­a,joista oli Norjan lippu tai punalakkin­en tonttu.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland