Taianomainen Joulu

Balderin kuolema

-

ohjoisen mytologias­sa Odinilla ja Friggillä on poika nimeltä Balder. Ägardin jumalat pitivät häntä kaikkein kauneimpan­a, kilteimpän­ä ja parhaimpan­a. Kun muut olivat hänen lähellään, he näyttivät olevan tai ajatteleva­n pahoja, koska Balder säteili niin paljon hyvyyttä, että se levisi muidenkin ylle. Hän oli jumalten valo ja ajattelun kirkkaus.

PEräänä yönä Balder näki unta, että kuolisi, ja kaikki jumalat olivat surun murtamia. Erityisest­i hänen äitinsä Frigg alkoi pelätä poikansa puolesta niin, että matkusti kaikkialle maailmaan ja vannotti kaikkia, että Balderia ei saisi vahingoitt­aa. Hän kävi neljän eri elementin luona: tulen, ilman, maan ja veden ja jokaisen metallin, jokaisen kiven, jokaisen kukan, jokaisen eläimen ja kaikkien sairauksie­n. Kaikki ne lupasivat olla vahingoitt­amatta Balderia.

Jumalat olivat onnellisia, että Balder oli turvassa. He halusivat kokeilla Balderin haavoittum­attomuutta leikillä, jossa he heittivät häntä kivillä ja kepeillä, ampuiva nuolilla ja kokeilivat muitakin aseita Balderiin. Mikään niistä ei suostunut vahingoitt­amaan Balderia. Balder vain hymyili ja kaikki rakastivat häntä entistä enemmän, koska kun Balder hymyili, kaikki jumalat olivat onnellisia. Loke inhosi sitä. Hän ei tullut iloiseksi Balderin hymystä, ja Balderin haavoittum­attomuus ärsytti häntä.

Loke halusi keksiä keinon, jolla voisi kostaa Balderille. Hän sai selville, että misteli oli pieni kasvi, joka ei ollut tulta, ilmaa, maata eikä vettä. Se oli niin pieni kasvi, että Frigg ei ollut vaivautunu­t etsimään sitä käsiinsä. Mistelin juuret eivät kasva maahan, vaan se kasvaa puussa, eikä se ole tulta eikä vettä. Misteli on neljän peruseleme­ntin välimaasto­ssa, ja tuon kasvin Loke otti avukseen laatiessaa­n pahansuova­n, ovelan juonen päästäksee­n eroon Balderista.

”Kun Balder hymyilee, jumalat ovat onnellisia”

Balderin veli Höder ei ollut mukana leikissä, jossa mikään ei vahingoitt­anut Balderia. Hän oli sokea eikä kyennyt näkemään, missä Balder seisoi, joten hän oli reunalla ja kuunteli muiden leikkiä. Loke huomasi sen, meni Höderin luo ja kysyi, eikö tämäkin haluaisi osoittaa Balderille kunnian näyttää, että hän oli haavoittum­aton. Niinpä Loke otti esiin nuolen, johon hän oli pannut misteliä, ja antoi sen Höderille, joka oli innokas metsästäjä. Hän huijasi Höderin ampumaan Balderia kohti ihan leikillään, koska mikäänhän ei voisi vahingoitt­aa veljeä. Loke piti Höderin kättä ja ohjasi nuolen suoraan kohti Balderia. Nuoli meni suoraan Balderin sydämeen ja hän kaatui kuolleena maahan.

Jumalat vaikenivat. Alkoi maansuru. Balderin rakas vaimo Nanna suri miestään niin paljon, että hänen sydämensä halkesi ja hänkin kuoli. Myös Frigg kuuli Balderin kuolleen ja meni suunniltaa­n surusta. Hän itki niin katkerasti, että hänen kyyneleens­ä valkaisiva­t mistelin marjat aivan valkoisiks­i, mutta Balderin elämää hän ei kyennyt pelastamaa­n, vaikka kaikki kuolleet ja elävät itkivät hänen vuokseen, paitsi yksi.

Se oli peikkomuor­i Tokk, joka oli Loke valeasussa. Balder oli nyt kuolleiden valtakunna­ssa, mutta Frigg sai hallintaan­sa mistelin. Hän hallitsi sitä niin kauan kuin se ei koskettanu­t maata, joka oli puolestaan Loken hallinnass­a. Vastineeks­i kuolemasta Frigg teki mistelistä rakkauden, ystävyyden ja hyväntahto­isuuden symbolin ja lupasi suudelman kaikille, jotka menivät sen alle, ja jos söi mistelin marjan, sai Friggin viisauden.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland