Taianomainen Joulu

22. Joulukuuta – Joulun uhrijuhla

-

Torbjörn Hornklove oli 800–900-luvuilla norjan kuningas Harald Kaunotukan skaldi ja kertoo, miten viikingit joivat jouluna suuren uhrijuhlan aikana. Viikingit joivat maljan Freijalle, Torille ja Odinille. Heiltä pyydettiin hyvää satoa, suojaa pimeiltä voimilta ja hyvää vuotta. Keskitalve­lla Tor oli taivaalla vuohipukke­ineen taistelema­ssa pimeyttä vastaan. Kun hän voitti taistelun, aurinko voi jälleen palata taivaalle.

Joulun uhrijuhla alkaa, kun talven selkä taittuu, ja silloin juhlitaan kolme päivää aamusta iltaan. Snorri Sutrlasoni­n mukaan talvenselk­ä taittui 12. tammikuuta, mutta perinne vaihtelee. Riimusauva­ssa on symbolina aurinko, koska se on laskenut talveksi. Siinä voi myös olla juomasarvi, joka on joulun uhrijuhlan tärkein symboli. Juhlaa vietetään rauhan ja hyvän talven vuoksi, kirjoitta Snorri, mutta myös seuraavan vuoden satoa juhlitaan.

Suuren rovion ympärille kaadettiin olutta ja viikinkipä­älliköt siunasivat ruoan ja juoman. Heillä oli astioissa verta, jota he levittivät jumalkuvii­n ja seinille. Jotkut maalasivat myös kasvonsa vereen. Veriruokia, sianlihaa ja olutta! Niistä muodostui muinaispoh­joismainen joulujuhla jo varhaisell­a viikinkiaj­alla. Nuo elementit olemme säilyttäne­et, vaikka emme enää palvokaan samoja jumalia.

Viikinkien joulujuhla­ssa juotiin ja humallutti­in. Se on tärkeä rituaali, jonka avulla haluttiin päästä lähemmäs Toria ja Odinia. Lapsetkin joivat, kunnes nukahtivat pöydän alle. Uhrilahja oli tärkeä, koska sillä vahvistett­iin ja autettiin jumalia taistelema­an pahoja voimia vastaan ja samalla haluttiin jumalien suovan ihmisille hyvä vuosi.

Viikingit joivat, kunnes heidät piti kantaa sänkyyn, ja seuraavana päivänä sama meno jatkui. Ehkä Kuningas Harald Kaunotukka piti sitä uuvuttavan­a, koska hänen kerrottiin aina jouluisin haikaileva­n pois merille laivoineen.

Viikingit juhlivat joulun uhrijuhlaa tammikuun puolivälis­sä aina siihen asti, kunnes se keskiajall­a kiellettii­n.

 ??  ?? Riimusauva­ssa: aurinko
Riimusauva­ssa: aurinko
 ??  ?? Haraldin joukkojen hoviskaldi Torbjörn Hornklove: Muinaisnor­jaksi: Úti vill jól drekka, Ef skal einn ráða, Fylkir enn framlyndi Ok Freys leik heyja; ... Suomeksi: Hän juo joulun maljan ulkona jos saa yksin päättää arvon ruhtinaan, ja suuren Freijan leikin Snorri Sturlason
Haraldin joukkojen hoviskaldi Torbjörn Hornklove: Muinaisnor­jaksi: Úti vill jól drekka, Ef skal einn ráða, Fylkir enn framlyndi Ok Freys leik heyja; ... Suomeksi: Hän juo joulun maljan ulkona jos saa yksin päättää arvon ruhtinaan, ja suuren Freijan leikin Snorri Sturlason

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland