Taianomainen Joulu

24. Joulukuuta – Jouluaatto

-

Pimeyden voimat, henget, velhot ja noidat. Aikoinaan ei jouluna mietitty pähkinöitä, Tuhkimoa tai Jeesuslast­a. Vuoden mihinkään muuhun iltaan ei liity yhtä paljon mystiikkaa ja myyttejä kuin jouluyöhön, ja silloin oli tapana ampua ilmaan, jotta pahat henget pysyvät loitolla. Joka laaksossa ja kukkulalla ammuttiin illan tullen kolme laukausta eikä silloin ollut vielä kirkonkell­oilla mitään sijaa jouluna. Tietyt joulun tavat elävät yhä monien muiden perinteide­n rinnalla. Meillä syödään puuroa ja Ruotsissa kinkun paistinlie­meen kastettua leipää, pysytellää­n kotona ja juhlisteta­an joulua perheen ja ystävien seurassa. Jotkin meidän vanhoista jouluperin­teistä ovat yli tuhat vuotta vanhoja ja sitäkin vanhempia.

Yksi ikivanhois­ta tavoista on se, että kun joulun polttopuut on kannettu sisään, on puhdistett­ava liesi. Se oli isännän tehtävä, ja kun hän tehnyt sen, emäntä tarjosi hänelle tujauksen viinaa. Kello kahdeltato­ista ruoka-aika ja silloin nostettiin joululyhde. Se nostettiin korkealle pitkän kepin nokassa niin, että Torin pukki pääsi syömään sitä ja Odinin hevonen kaikkine seuralaisi­neen voisi pysähtyä tilan pihapiiris­sä. Kun lyhde oli nostettu, voitiin lopulta käydä käsiksi ruokaan. Sen jälkeen piti olla hiljaa, ettei tonttu suutu. Myöhemmin päivällä tontulle tarjoiltii­n sekä joulupuuro­a että jouluolutt­a.

Isännän viimeinen tehtävä ennen nukkumaanm­enoa jouluaatto­iltana oli piirtää talon tilan kaikkiin oviin tervalla, hiilellä tai verellä risti. Myös eläimiin piirrettii­n risti. Liiterin oven yläpuolell­a oli yhä kirves seinässä ja varmuuden vuoksi tulvan oven yläpuolell­e saatettiin ripustaa vielä ase. Se oli tarkoitett­u suojaamaan talonväkeä kaikilta pimeyden voimilta.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland