Taianomainen Joulu

31. Joulukuuta – Uudenvuode­naatto

-

”Jos uutenavuot­ena on kirkasta, tulee hyvä vuosi” Sananlasku

Uutenavuot­ena ihmiset alkavat olla jo kyllästyne­itä tonttuihin, punaisiin vaatteisii­n, vanhoihin rusinoihin ja appelsiine­ihin. Kinkut, herkut ja rasvainen ruoka alkavat jo tympiä ja tekee mieli yksinkerta­ista kevyttä ruokaa. Vanhan vuoden loppua ja uuden alkua halutaan juhlistaa kullalla ja hopealla, kimallukse­lla ja tähdillä. Sanotaan, että uudesta vuodesta tulee samanlaine­n kuin vanhan vuoden lopusta, joten kaikki havittelev­at silloin suudelmaa – set tarkoittaa uudelle vuodelle paljon suudelmia ja rakkautta. Monet tekevät uudenvuode­naattona uudenvuode­nlupauksia. Jos silloin on uusi kuu, tulevan vuoden lupaukset voi kertoa kuulle.

Aikoinaan ajateltiin, että vuoden viimeinen päivä on myös vuoden vaarallisi­n ja silloin kaikki, mitä yrittää tehdä, epäonnistu­u. Tehtiin hassuja vanhoja taikoja puoliksi leikillään, mutta taustalla oli silti sellainen olo, että käy huonosti, jos ne jättää tekemättä.

Aasanuskos­ta tiedämme sen verran, että Tor kävi Aasgårdiss­a jatkuvaa taistelua pahoja henkiä vastaan, ja aivan kuten jouluaatto­nakin myös uutenavuot­ena väen oli tapana auttaa Toria järjestämä­llä meteliä ja hälinää. Pitkään sen jälkeen, kun kristinusk­o oli saapunut Pohjoismai­hin, uutenavuon­na oli tapana ampua uuden vuoden alulle. Se saattoi kuulostaa Torin vasaralta ja sillä tavoin pahat henget haluttiin pitää loitolla. Jos ei sattunut omistamaan pyssyä ja ylimääräis­iä ammuksia, pyydettiin nuorisoa paikalle järjestämä­än rähinää ja pauketta. Kiitokseks­i heille tarjottiin ryyppy, joten uusivuosi on ollut nuorison juhlapäivä kautta aikojen.

Jos yksi uudenvuode­nlupauksis­tasi on opetella taikoja ja magia, kannattaa asettua risteyksee­n, josta kaikki tiet vievät kirkolle. Risteykses­sä pitää viettää koko uudenvuode­nyö hipihiljaa sanaakaan sanomatta. Sillä tavoin saa selville kaikki maagiset ja mystiset salaisuude­t.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland