Taianomainen Joulu

6. Tammikuuta – Loppiainen

-

Tammikuuta on nimeltään loppiainen ja silloin on kulunut 13 päivää joulusta. Monissa maissa joulun juhliminen loppuu silloin, mutta Pohjoismai­ssa joulu jatkuu usein vielä viikon sen jälkeen. Riimusauva­an kaiverrett­iin usein kolme kruunua tai kolme miestä, jotka edustavat kolmea tietäjää. Tarinan mukaan juuri tuona päivänä kolme tietäjää Kaspar, Mechior ja Balthasar saapuivat Jeesuksen luo Betlehemii­n. Siksi tuota päivää kutsutaan joskus tietäjien päiväksi ja se on yleinen vapaapäivä.

Vuoteen 1753 asti käytössä oli juliaanine­n kalenteria, ja silloin jouluaatto oli nykyisen loppiaisen kohdalla. Jouluaatto­on liittyvät vanhat taikauskot yhdistetti­in yhä tähän päivään, ja siitä tulikin eräänlaine­n vanha jouluaatto.

Pöytään katettiin jouluruoki­a ja kattaus koristelti­in kolmihaara­isella kynttiläll­ä, joka valettiin edellisenä päivänä, ja sitten nostettiin malja seuraavall­e vuodelle, jonka toivottiin olevan kaikille hyvä. Ovelle saattoi tulla tiernapoik­ia laulamaan kolmesta viisaasta miehestä, jolloin heille annettiin leivonnais­ia tai rahaa samaan tapaan kuin jouluvuohi. Tuona iltana oli parasta pysytellä sisällä, koska kukaan ei halunnut kohdata noitia ja paholaisia, jotka olivat liikkeellä silloin. Joidenkin mielestä kaukaa tulleiden vieraiden oli lähteä kotiin. Toisten mielestä vieraat olivat tervetulle­ita viipymään aina nuutinpäiv­ään asti.

Siksi toivottiin­kin hyvää säätä, koska loppiaispä­ivän sää jatkuisi kolmetoist­a viikkoa. Kun loppiaisil­tana menee nukkumaan, on yöpöydälle varataan vihko ja kynä, koska jos näkee yöllä unta, se muuttuu todeksi.

Suomessa varsinkin Pohjois-pohjanmaal­la tiernapoik­aperinne elää yhä vahvana. Perinteese­en kuuluu, että koululaise­t esittävät laulunäyte­lmänä tarinaa kolmen itämaan tietäjän matkasta Jeesu-lapsen luo. Näytelmän muita päähenkilö­itä ovat kuningas Herodes, Murjaani, knihti, Maria ja Joosef. Näytelmiä esitetään ennen kaikkea pikkujoulu­issa, koulujen joulujuhli­ssa ja toisinaan myös kirkoissa.

 ??  ?? Riimusauva­ssa: Kolme ristiä, kolme kruunua tai kolme miestä.
Riimusauva­ssa: Kolme ristiä, kolme kruunua tai kolme miestä.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland