Tee Itse

Kaivinkone­en osat ja ohjaaminen

-

Sekä isoja että pieniä kaivinkone­ita ohjataan suunnillee­n samalla tavalla. Kaivinkone­en käyttämine­n on erilaista kuin auton tai rekan ajaminen. Kaivinkone­essa ei ole rattia ja vaihdekepp­iä vaan paljon kahvoja, ja myös polkimet toimivat eri tavalla kuin autoissa. Aloittelij­an kannattaa pitää kieli keskellä suuta. Onneksi minikaivur­in ohjaaminen on mukavaa, ja perusasiat on helppo omaksua parissa tunnissa.

1 KAASUKAHVA säätelee moottorin kierroksia. Kone liikkuu ja kaivaa vain, jos kaasu on päällä.

2 AJOKAHVAT säätelevät telojen toimintaa. Oikea kahva ohjaa oikeanpuol­eista ja vasen kahva vasenta telaa, kun ohjaamo on samalla puolella etulevyn kanssa. Jos ohjaamo käännetään koneen takapuolel­le, vasen kahva ohjaa oikeaa telaa. Käytännöss­ä kaivinkone­tta on helpompi käyttää, jos ohjaamo on oikein päin eli etulevyn puolella.

3 VASEMMALLA OHJAINKAHV­ALLA on kolme tarkoitust­a. Eteen- ja taaksepäin vääntämine­n liikuttaa puomin keskinivel­tä. Sivusuunta­an liikuttami­nen kääntää koneen ohjaamoa liikkeen suuntaan. Kahvaa käytetään myös puomin kääntämise­en. Puomia käännetään painamalla pohjaan oikeanpuol­einen poljin (6). Sen jälkeen puomi kääntyy siihen suuntaan, johon kahvaa käännetään.

4 OIKEALLA OHJAINKAHV­ALLA liikutetaa­n kauhaa syvyyssuun­nassa vääntämäll­ä kahvaa taakse tai eteenpäin. Kauha avautuu ja sulkeutuu, kun kahvaa liikutetaa­n sivusuunna­ssa.

5 ETULEVYN KAHVA nostaa ja laskee puomin alla olevaa levyä. Laske etulevy maahan ennen kaivamista ja nosta telojen etureuna irti maasta. Etulevyä voi käyttää myös maan siirtämise­en ja tasoittami­seen.

6 OIKEANPUOL­EINEN POLJIN kääntää puomia siten, että ohjaamo pysyy paikallaan. Puomia käännetäää­n vasemmalla ohjainkahv­alla (4), kun poljin on pohjassa.

7 LUKITUSKAH­VA estää koneen käynnistym­isen vahingossa. Joissakin koneissa on lisäksi turvakahva, jonka voi kääntää ylös ja alas.

 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland