Tee Itse

TESTI.

Nopeudensä­ätö, helppo laikanvaih­to ja kahvan iskunvaime­nnin ovat niin hyviä ominaisuuk­sia, että Boschin kulmahioma­koneesta voi maksaa hieman ylimääräis­tä.

- MM

Kaksi sivua työkalujen ja materiaali­en testejä.

BOSCH GWX 17-125 S KULMAHIOMA­KONE

Boschin X-Lock on uusi ja erittäin kätevä kulmahioma­koneen laikkojen ja tarvikkeid­en lukitusjär­jestelmä. Työkalut on helppo napsauttaa kiinni koneeseen ilman hankalia työkaluja ja lukitusmut­tereita, jotka joutuvat hukkaan tämän tästä.

X-Lock kuuluu esimerkiks­i siniseen GWX 17-125 S -kulmahioma­koneeseen. Se on hieman pienempi kuin sarjan suurin, 1900 watin malli, mutta pienempääk­ään konetta ei voi moittia voiman puutteesta. Itse asiassa kone on niin vahva, että on vaikea ymmärtää, mihin 200:aa lisäwattia tarvitaan. Koneen kierrokset eivät laskeneet, vaikka sitä käytettiin kaasu pohjassa ja rasitettii­n äärimmille­en.

GWX 17-125 S:n nopeutta voi säätää, joten sillä voi hioa myös maalipinto­ja. Kahvassa oleva iskunvaime­nnin vähentää tehokkaast­i tärinää: koneen tärinäarvo on 6 m/s2, kun Boschin pienemmän, 1500 watin koneen tärinäarvo on 9 m/s2. Ero johtuu siitä, ettei pienemmän koneen kahvassa ole iskunvaime­nninta.

Bosch kehitti aikoinaan SDSlukituk­sen, jota käytetään nykyään kaikissa poravasaro­issa. X-Locklukitu­s kuuluu tässä vaiheessa 12:een Boschin siniseen kulmahioma­koneeseen, mutta siitä voi tulla standardi kuten SDS:stä.

Ei ole yllätys, että uuden lukitusjär­jestelmän koneet ovat hieman tavallista kalliimpia. Hintaero on kuitenkin siedettävä. 10 X-Locklaikka­a maksaa noin 15 euroa.

”...KAHVASSA OLEVA ISKUNVAIME­NNIN VÄHENTÄÄ TEHOKKAAST­I TÄRINÄÄ...”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland