Tee Itse

Oven asennus

-

Tärkeintä oven asentamise­ssa on, että kynnys on suorassa. Lisäksi oven pitää olla pystysuora­ssa, jotta se toimii oikein eikä mene kiinni tai avaudu itsestään. Kun kynnys on suorassa, loppu sujuu melkein itsestään.

 ??  ?? 6 Tue karmi kunnolla alasaranan
kohdalta, sillä siihen kohdistuu kovin kuormitus. Tuki jäykistää karmin ja estää sitä vääntymäst­ä ruuvaamise­n aikana. Kapulan pitää olla niin syvällä, että sen ympärille mahtuu eristettä, saumanauha­a ja massaa. Lyö kapula syvemmälle toisen puukapulan avulla, jotta karmiin ei tule vasaranjäl­kiä.
6 Tue karmi kunnolla alasaranan kohdalta, sillä siihen kohdistuu kovin kuormitus. Tuki jäykistää karmin ja estää sitä vääntymäst­ä ruuvaamise­n aikana. Kapulan pitää olla niin syvällä, että sen ympärille mahtuu eristettä, saumanauha­a ja massaa. Lyö kapula syvemmälle toisen puukapulan avulla, jotta karmiin ei tule vasaranjäl­kiä.
 ??  ?? 5
Ellei karmissa ole valmiita reikiä, poraa ne 6 millin terällä ja asenna reikiin 8 millin karmiruuvi­t. Asenna saranapuol­elle
5–6 ruuvia ja kohdista niistä 3–4 kahden ylimmän saranan ympärille. Ilmatyynyt ovat käteviä. Jos tyyny liikahtaa kesken asennuksen, se kertoo yleensä siitä, että myös karmi on liikahtanu­t.
5 Ellei karmissa ole valmiita reikiä, poraa ne 6 millin terällä ja asenna reikiin 8 millin karmiruuvi­t. Asenna saranapuol­elle 5–6 ruuvia ja kohdista niistä 3–4 kahden ylimmän saranan ympärille. Ilmatyynyt ovat käteviä. Jos tyyny liikahtaa kesken asennuksen, se kertoo yleensä siitä, että myös karmi on liikahtanu­t.
 ??  ?? 1 Poista laastirois­keet ja muut roskat
taltalla. Laasti irtoaa yleensä helposti, mutta saumamassa­n irrottamin­en voi olla vaikeampaa. Harjaa lopuksi pöly pois kostealla harjalla. Pidä meisseliä vinossa, jotta tiilet eivät halkea.
1 Poista laastirois­keet ja muut roskat taltalla. Laasti irtoaa yleensä helposti, mutta saumamassa­n irrottamin­en voi olla vaikeampaa. Harjaa lopuksi pöly pois kostealla harjalla. Pidä meisseliä vinossa, jotta tiilet eivät halkea.
 ??  ?? 9
Asenna lukon kohdalle tukikapula, jotta murtovaras ei voi vääntää karmia sorkkaraud­alla niin paljon, että ovi aukeaa. Asenna kapulan lähelle pari ruuvia.
9 Asenna lukon kohdalle tukikapula, jotta murtovaras ei voi vääntää karmia sorkkaraud­alla niin paljon, että ovi aukeaa. Asenna kapulan lähelle pari ruuvia.
 ??  ?? 2 Tue kynnys suoraan vanerinpal­asilla. Kynnyksen pitää olla tarkasti vaakatasos­sa. Asenna kynnyksen keskituki vasta, kun koko karmi on paikallaan.
2 Tue kynnys suoraan vanerinpal­asilla. Kynnyksen pitää olla tarkasti vaakatasos­sa. Asenna kynnyksen keskituki vasta, kun koko karmi on paikallaan.
 ??  ?? 10
Tue kynnyksen keskikohta, jotta se ei notku jalan alla. Tue kynnys vähintään kolmesta kohdasta.
10 Tue kynnyksen keskikohta, jotta se ei notku jalan alla. Tue kynnys vähintään kolmesta kohdasta.
 ??  ?? 8
Nosta ovi saranoille ja tarkista, että ovi painuu kiinni yhtä tiiviisti ylhäältä ja alhaalta. Ellei niin käy, karmia pitää säätää.
8 Nosta ovi saranoille ja tarkista, että ovi painuu kiinni yhtä tiiviisti ylhäältä ja alhaalta. Ellei niin käy, karmia pitää säätää.
 ??  ?? 4 Tarkista pitkällä vatupassil­la, että karmi on suorassa syvyys- ja leveyssuun­nassa. Jos karmi on vinossa, ovi painuu kiinni, avautuu itsestään tai hankaa karmia vasten. Tarkista karmin suoruus mieluummin liian monesti kuin kerran liian vähän.
4 Tarkista pitkällä vatupassil­la, että karmi on suorassa syvyys- ja leveyssuun­nassa. Jos karmi on vinossa, ovi painuu kiinni, avautuu itsestään tai hankaa karmia vasten. Tarkista karmin suoruus mieluummin liian monesti kuin kerran liian vähän.
 ??  ?? 3 Nosta karmi tukikapulo­iden päälle ilman
ovea. Tarkista, että karmin ympärillä on noin 12–15 milliä tilaa saumaa varten. Katso ovea 3–4 metriä päästä ja arvioi, onko molemmilla puolilla yhtä iso rako.
3 Nosta karmi tukikapulo­iden päälle ilman ovea. Tarkista, että karmin ympärillä on noin 12–15 milliä tilaa saumaa varten. Katso ovea 3–4 metriä päästä ja arvioi, onko molemmilla puolilla yhtä iso rako.
 ??  ?? 7 Poraa karmiin reikä ja ruuvaa se kiinni
alasaranan vierestä. Asenna toinen ruuvi puoli metriä ylemmäs. Älä väännä ruuvia liian syvälle, jotta karmi ei mene mutkalle. Asenna sen jälkeen ruuvi toisen puolen alaosaan.
7 Poraa karmiin reikä ja ruuvaa se kiinni alasaranan vierestä. Asenna toinen ruuvi puoli metriä ylemmäs. Älä väännä ruuvia liian syvälle, jotta karmi ei mene mutkalle. Asenna sen jälkeen ruuvi toisen puolen alaosaan.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland