Tee Itse

SAUMAA OVI OIKEIN

-

Ovet ja ikkunat voi saumata monella eri tavalla, eikä oikeaa tapaa ole aina helppo valita. Saumaamise­ssa pitää ottaa huomioon sekä ulkonäkö että tekniset ominaisuud­et.

Laajenevaa saumanauha­a on helppo käyttää kaikenlais­issa taloissa. Saumanauha työnnetään karmin ja seinän väliin. Saumanauha laajenee itsestään niin paljon, että saumasta tulee täysin tiivis.

Elastisest­a saumamassa­sta tehty sauma on luja, tasainen ja tiivis, kun se tehdään oikein. Saumamassa tarttuu kiinni ja kovettuu nopeasti sen jälkeen, kun se puristetaa­n ulos putkilosta. Saumamassa pitää asentaa siten, että se tarttuu sekä seinään että karmiin. Kun saumamassa tarttuu kunnolla kiinni molempiin, se laajenee ja supistuu ja pysyy ehjänä, vaikka rakenteet elävät.

Laastisaum­a on vanha ja hyvä keksintö, joka toimii edelleen. Laasti on diffuusioa­vointa eli hengittävä­ä, joten seinässä oleva kosteus pääsee tuulettuma­an ilmaan sen läpi. Samalla sauma pitää ulkoa tulevan veden loitolla. Laastista voi tehdä tavallista kestävämpä­ä lisäämällä sen joukkoon kuituja. Laastisaum­at sopivat erityisen hyvin tiilitalon ovien ja ikkunoiden ympärille, sillä laastisaum­at tekevät talosta yhtenäisen näköisen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland