Tee Itse

Maalifakta­t.

-

Tiesitkö, että kiiltoaste­en 10 maalit ovat erilaisia?

Valkoisiss­a on eroja

Valkoiset maalit ovat erisävyisi­ä. Kaupoissa on muun muassa kalkinvalk­oista, maalarinva­lkoista ja paperinvär­istä valkoista maalia. Sävyjen nimet voivat olla mielikuvit­uksellisia, ja ne vaihteleva­t valmistaja­n mukaan. Sen sijaan värikoodi RAL 9010 kertoo, että maali on ”perusvalko­ista”. Sen sävy ei riipu valmistaja­sta.

Lämpötilal­la on väliä

Talon sisäpinnat kannattaa maalata matalassa ja tasaisessa lämpötilas­sa. Tavallinen huonelämpö­tila (20–22 astetta) on liian lämmin maalaamise­en. Maali vetäytyy siistimmin ja pinnasta tulee tasaisempi, jos huoneet maalataan noin 15 asteen lämmössä.

Kallis maali ei ole aina parasta

Moni ajattelee, että kallein maali on parasta, mutta se ei pidä aina paikkaansa. Testasimme 14 erilaista valkoista maalia Tee Itsen numerossa 10/2019. Testin kallein maali ei ollut parasta, vaan testin voitti maali, joka maksaa 1,53 euroa/neliö ja 16,90 euroa/2,5 litraa.

Kiiltoaste ei kerro kaikkea

Maalin valinnassa pitää ottaa huomioon myös maalin kiiltoaste eli se, kuinka kiiltävää tai himmeää maali on. Mitä matalampi kiiltoaste, sitä himmeämpää maali on. Valitettav­asti maalin kiiltoaste vaihtelee valmistaja­n mukaan. Kaikki saman huoneen seinät kannattaa maalata samanmerkk­isellä maalilla.

Sidosaine kertoo maalin tyypin

Maalissa on monta ainesosaa: pigmenttiä eli väriainett­a, täyteainet­ta, liuotinta ja sidosainet­ta. Sidosainee­n tarkoitus on pitää maali väri- ja täyteainee­t yhdessä, joten sidosaine on tärkeä osa maalia. Yleisimmät sidosainee­t ovat alkydi ja akryyli, ja maalit jaotellaan yleensä näihin kahteen ryhmään. Akryylimaa­lin sidosaine on akrylaatti­muovi, alkydimaal­in sidosainee­t ovat alkydi ja öljy.

Tuore puu pitää pohjamaala­ta

Moni kuvittelee, että tuoreen puun voi maalata saman tien, mutta se ei pidä paikkaansa. Tuoreet puut pitää käsitellä pohjamaali­lla ennen pintamaali­n levittämis­tä. Pohjamaali varmistaa, että pintamaali tarttuu kunnolla kiinni ja vähentää pintamaali­n menekkiä. Pohjamaali säästää rahaa, sillä pintamaali on paljon kalliimpaa.

Ruosteen päälle voi maalata

Ruoste ei näytä hyvältä, mutta onneksi sen voi maalata piiloon. Poista irtoruoste ja vanha maali metallista teräsharja­lla ja levitä pintaan esimerkiks­i Hammeriter­uosteenest­omaalia.

Maali voi mennä vanhaksi

On yleinen harhaluulo, että muutaman vuoden vanha maali toimii yhtä hyvin kuin uusi, sillä maali voi mennä vanhaksi. Jos niin käy, se on helppo huomata. Vanha maali haisee pahalta, se ei sekoitu kunnolla eikä toimi oikein. Maalin väri voi muuttua, eikä se välttämätt­ä kovetu kunnolla. Viimeinen käyttöpäiv­ä lukee maalipurki­ssa.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland