Tee Itse

Maailman lujin liitos. Uskallatko kokeilla Sunrise Dovetailsi­a?

Japanilain­en sunrise dovetails -puuliitos näyttää uhmaavan fysiikan lakeja. Voimme kuitenkin vakuuttaa, että liitos on kestävä. Liitos on vaikea, mutta voit tehdä sen itse. Työhön tarvitaan rautaiset hermot, vakaa käsi ja muutama terävä taltta.

-

Uskomatont­a! Olemme esitelleet ennenkin äärimmäise­n vaikeita japanilais­ia puuliitoks­ia, mutta mikään niistä ei vedä vertoja sunrise dovetails -liitoksell­e. Se on tappiliito­s, jonka pitkät ja hauraat tapit kurottavat toinen toistaan leveämmäll­e.

Liitoksen toimintape­riaatteest­a on laadittu erittäin pitkä matemaatti­nen selostus, joka kertoo, miten liitos toimii, vaikka sen tapit harottavat ulospäin ja ovat leveämpiä päästä kuin pohjasta. Kaavio löytyy internetis­tä helposti googlaamal­la. Voit käyttää kaaviota apuna, jos sairastut hullun puusepän tautiin ja haluat tehdä sunrise dovetails -liitoksest­a vielä vaikeamman ja persoonall­isemman version.

Isot tapit ja pehmeää puuta

Jätämme tässä jutussa matematiik­an mahdollisi­mman vähälle huomiolle ja näytämme, miten liitos tehdään käytännöss­ä. Kaikki onnistuu, jos kopioit tappien paikat ja koot tarkasti osasta toiseen.

Ensimmäine­n sunrise dovetails -liitos kannattaa tehdä mahdollisi­mman leveillä tapeilla. Voit päättää itse sekä tappien lukumäärän että koon. Liitoksen tekeminen on sitä helpompaa, mitä vähemmän tappeja on ja mitä leveämpiä ne ovat.

Liitoksen tekemiseen kannattaa käyttää männyn tapaista pehmeää puuta. Sitä on helppo veistää, ja tappeja voi taivuttaa yhdistämis­vaiheessa. Lisäksi työssä kannattaa käyttää apuna harppia ja suuntapiir­rintä. Työn iloa!

 ??  ??
 ??  ?? Sunrise dovetails -nimi tulee siitä, että liitoksen tapit muistuttav­at nousevan auringon säteitä.
Sunrise dovetails -nimi tulee siitä, että liitoksen tapit muistuttav­at nousevan auringon säteitä.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland