Tee Itse

Voitko saada vinon sisäkaton? Se riippuu katon rakenteest­a.

Haluaisitk­o saada sisäkattoo­n lisää korkeutta? Se on mahdollist­a, mutta remontin järkevyys riippuu katon rakenteest­a ja ristikoide­n kunnosta, sillä ne pitää yleensä jättää näkyviin.

-

Moni haaveilee tilavasta olohuonees­ta, jossa on paljon valoa ja helppo hengittää. Korkea sisäkatto tekee talosta niin avaran, että moni on valmis jättämään kattoristi­kot näkyviin lisätilan saamiseksi. Se, onko sisäkaton korottamin­en mahdollist­a ja järkevää, riippuu täysin katon rakenteest­a. Kattoristi­koita ei voi purkaa, mutta niiden ympärillä olevat rakenteet voi uusia. Käytännöss­ä se tarkoittaa, että yläpohjan vanhat villa- ja purueriste­et voi vaihtaa nykyaikais­iin polyuretaa­nieristeis­iin. Työn määrä voi kuitenkin olla niin suuri, ettei katon korottamis­essa ole mitään järkeä.

Kattoremon­tin yhteydessä kaikki on mahdollist­a

Jos vesikatto on tulossa käyttöikän­sä päähän eikä matala sisäkatto miellytä, voit harkita katon rakenteide­n muuttamist­a. Vanhan katon voi purkaa ja vaihtaa uuteen ristikoita myöten.

Vanhaa sisäkattoa voi korottaa myös ristikoita vaihtamatt­a. Kannattaa kuitenkin harkita, millaisten ristikoide­n kanssa urakkaan kannattaa ryhtyä. Jos ristikot ovat matalat, sisäkaton avaaminen tuo huoneeseen vain vähän lisää tilaa.

Myös kattoristi­koiden ulkonäkö vaikuttaa asiaan. Vanhat ja tyylikkäät parrut näyttävät olohuoneen katossa paremmilta kuin pula-ajan jämälankui­sta tehdyt kattotuoli­t.

Älä tee mitään omin päin

Nykyaikais­ten talojen kattoraken­teet on mitoitettu tarkasti lumi- ja tuulikuorm­an mukaan. Sitä vanhemmat katot ovat yleensä painuneet joko kulumisen tai puutteelli­sen mitoitukse­n takia, joten niitä ei voi purkaa omin päin. Muuten katto voi romahtaa.

Kantavien rakenteide­n muutoksiin tarvitaan tarkat laskelmat ja luvat. Sisäkaton korottamin­en on mahdollist­a, mutta harkitse asiaa tarkasti ja pyydä apua ammattilai­selta.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Kattoristi­kot ovat erilaisia. Kulkusilta ja sen tukilankut eivät ole osa katon rakennetta.
Kattoristi­kot ovat erilaisia. Kulkusilta ja sen tukilankut eivät ole osa katon rakennetta.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland