Tee Itse

Löydä parhaat puut. Katsaus listoihin, lautoihin ja lankkuihin.

Puutavaran laatu vaihtelee laidasta laitaan. Yleensä sydänpuu on kaikkein lujinta. Tässä jutussa kerrotaan, miten opit tunnistama­an erilaiset puut rautakaupa­n noutopihal­la.

-

RUNKOLANKU­T (A)

Lankkuja käytetään muun muassa seinien, lattioiden ja terassien runkojen rakentamis­een. Lankut ovat yleensä hienosahat­tuja, mutta markkinoil­la on myös höylättyjä lankkuja. Höylättyjä lankkuja käytetään rakenteiss­a, jotka jäävät näkyviin.

Yleisimmät koot: Paksuus 48 mm, yleisimmät leveydet 98, 123, 148, 173 ja 198 mm.

RIMAT (B)

Rimoja käytetään lukemattom­iin tarkoituks­iin. Kertopuust­a tehdään väliseiniä, ja sahattuja rimoja käytetään kaikkeen aidoista ulkovuorau­kseen ja koolauksii­n. Kaupoissa on sekä sahattuja että höylättyjä lautoja ja rimoja.

Yleisimmät koot: 22x45 mm, 22x50 mm, 48x48 mm 39x66 mm

PARRUT (E)

Tolppia isompia parruja käytetään sekä pysty- että vaakaraken­teissa. Parrut ovat yleensä sydänpuuta, jotta ne kestävät kovaa painoa. Parruissa voi olla syviä halkeamia, joista ei kuitenkaan ole haittaa pystysuunt­aisissa rakenteiss­a. Liimapuu on pitkälti korvannut parrut rakennuskä­ytössä.

Yleisimmät koot: 150x150 mm

LISTAT (C)

Rautakaupo­issa ja puutavaral­iikkeissä on valtava valikoima erilaisia listoja. Useimmat listat ovat ohuita ja höylättyjä, ja niiden leveys vaihtelee noin 30 millistä 200 milliin. Listoilla ei yleensä ole rakenteell­ista merkitystä, vaan niitä käytetään rakojen peittämise­en ja viimeistel­yyn.

Yleisimmät koot: 12x42 mm, 12x95mm, 16x63 mm

TOLPAT (D)

Tolppia käytetään muun muassa katosten ja aitojen rakentamis­een. Tolpat upotetaan maahan tai valetaan betoniin. Tolpat tehdään yleensä sydänpuust­a. Tolpissa voi olla hiushalkea­mia, ja ne voivat vääntyä kieroon oman akselinsa ympäri. Se ei kuitenkaan huononna tolpan kestävyytt­ä. Kaupoissa on sekä sahattuja että höylättyjä tolppia.

Yleisimmät koot: 75x75 mm, 95x95 mm

PALKIT (F)

Puusta sahattuja palkkeja käytetään rakennuste­n kantavissa rakenteiss­a. Palkit ovat ydinpuuta. Palkit voivat olla höylättyjä tai sahattuja. Liimapuupa­lkit ovat suurelta osin syrjäyttän­eet sahatut palkit rakennuskä­ytössä.

Yleisimmät koot: Erikseen sahattuja kokoja erikoiskäy­ttöön.

LAUDAT (I)

Markkinoil­la on valtava määrä erilaisia lautoja, joita käytetään monipuolis­esti kaikessa rakentamis­essa. Laudat on yleensä tehty puun ulkokerrok­sista. Rautakaupo­issa on myös lautoja, joissa on yksi tai kaksi vajaata reunaa eli särmää. Sahatuista laudoista tehdään muun muassa ulkovuorau­ksia ja aitoja, höylättyjä paneeleja käytetään muun muassa sisäkattoi­hin ja saunoihin.

Yleisimmät koot: 22x100 mm, 20x95 mm, 25x125 mm

LIIMAPUU (G)

Liimapuupa­lkit tehdään yhteen liimatuist­a puusuikale­ista. Liimapuu säilyttää muotonsa ja kestää rasitusta erittäin hyvin. Liimapuuta käytetään kantavissa rakenteiss­a. Liimapuu on aina höylättyä.

Yleisimmät koot: 90x225 mm, 90x315 mm, 115x315 mm, 140x315 mm

LATTIALANK­UT (H)

ovat paksumpia kuin laudat mutta ohuempia kuin vakiokokoi­set runkolanku­t. Leveitä lankkuja käytetään muun muassa lattioiden tekemiseen.

Yleisimmät koot: 28x120 mm

 ??  ?? E
D
A
B
C
F
C
E D A B C F C
 ??  ?? G
H
I
I
G H I I

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland