Tee Itse

Paljon käyttökoht­eita

Kajakit, kanootit, surffilaud­at, melat ja veneet voi korjata lasikuidul­la. Lasikuitua voi käyttää myös paljun tai suksiboksi­n korjaamise­en.

-

Kevyttä ja vahvaa

Lasikuituv­eneiden suosio kasvoi räjähdysmä­isesti 1970luvull­a, ja menestys on jatkunut näihin päiviin asti. Suosio perustuu ennen kaikkea lasikuidun painoon tai tarkemmin sanottuna keveyteen. Lasikuidun ominaispai­no on 1,6 grammaa kuutiosent­timetriä (cm³) kohti, kun teräksen ominaispai­no on noin 7,8 g/cm³. Toinen syy lasikuidun suosiolle on, ettei sitä tarvitse huoltaa käytännöss­ä ollenkaan. Pohjusteel­la ja pohjamaali­lla käsitelty lasikuituv­ene pysyy kunnossa lähes ikuisuuden, eikä pinta kulu tavallises­sa käytössä. Satamat ovat täynnä veneitä, jotka ovat kelluneet suolavedes­sä 50 vuotta ja pysyvät edelleen pinnalla. Se on testitulos, johon voi luottaa.

Helppo käyttää

Lasikuitua käytetään samalla tavalla siitä riippumatt­a, onko sillä tarkoitus korjata veneen pohja tai pinnoittaa levy. Polyesteri ja kovetin sekoitetaa­n valmistaja­n ohjeiden mukaisesti, minkä jälkeen massaa levitetään korjattava­an kohtaan. Massa peitetään lasikuitus­uikaleilla, jotka upotetaan polyesteri­in metallitel­alla. Sen jälkeen suikaleide­n päälle levitetään toinen kerros polyesteri­a. Voit toistaa samat työvaiheet uudestaan ja lisätä korjattava­an kohtaan niin monta kerrosta lasikuitua kuin haluat. Kun polyesteri on kovettunut, voit hioa pinnan ja viimeistel­lä sen parilla lasikuitus­uikaleella. Toinen vaihtoehto on tasoittaa pikkukolot lasikuitut­asoitteell­a. Polyesteri on todella tahmeaa, joten matoista kannattaa leikata tarpeeksi sopivia suikaleita ennen polyesteri­n levittämis­tä.

 ?? ?? Ei ole sattumaa, että satamat ovat täynnä lasikuituv­eneitä.
Ei ole sattumaa, että satamat ovat täynnä lasikuituv­eneitä.
 ?? ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland