Tee Itse

Sahaa levyt ja kokoa laatikko

-

Kaikki laatikon osat tehdään 40 milliä paksusta ruusupuule­vystä. Levy on 61 senttiä leveä, joten sitä pitää kaventaa aluksi 16 senttiä, jotta osista tulee 45 senttiä leveät.

Osat yhdistetää­n niin, että levyjen päät eivät jää näkyviin. Osista tehdään aluksi hieman liian pitkät, jotta niiden päät on helppo sahata 45 asteen kulmassa. Liitosten tekemiseen käytetään keksejä eli kalustelam­elleja, liimaa ja ruuveja, jotka peitetään puutapeill­a.

 ?? ?? 2
Jyrsi kekseille urat levyliitti­mellä. Ole tarkkana, jotta kolot osuvat tarkasti oikeisiin paikkoihin. Voit käyttää myös tappeja, mutta niitä on vaikeampi saada osumaan tarkasti oikeisiin paikkoihin.
2 Jyrsi kekseille urat levyliitti­mellä. Ole tarkkana, jotta kolot osuvat tarkasti oikeisiin paikkoihin. Voit käyttää myös tappeja, mutta niitä on vaikeampi saada osumaan tarkasti oikeisiin paikkoihin.
 ?? ?? 4
Poraa koloihin levyn läpi menevät reiät 3,5 millin terällä, jotta isot ruuvit eivät halkaise levyä.
Poraa 10 milliä syvä reikä 12 millin oksa
terällä. Poraa sen jälkeen kolon keskelle levyn läpi menevä reikä 3,5 millin terällä. Asenna reikiin isot, 5x80 millin ruuvit, jotta osat pysyvät varmasti yhdessä.
4 Poraa koloihin levyn läpi menevät reiät 3,5 millin terällä, jotta isot ruuvit eivät halkaise levyä. Poraa 10 milliä syvä reikä 12 millin oksa terällä. Poraa sen jälkeen kolon keskelle levyn läpi menevä reikä 3,5 millin terällä. Asenna reikiin isot, 5x80 millin ruuvit, jotta osat pysyvät varmasti yhdessä.
 ?? ?? 3
Paina keksit uriin ja yhdistä osat. Käytä reilusti puuliimaa ja lyö osat tiiviisti yhteen. Purista sen jälkeen osat vastakkain pitkillä puristimil­la.
3 Paina keksit uriin ja yhdistä osat. Käytä reilusti puuliimaa ja lyö osat tiiviisti yhteen. Purista sen jälkeen osat vastakkain pitkillä puristimil­la.
 ?? ?? 6
Pyöristä laatikon etureunat kevyesti
hiomapaper­illa. Öljyä puu sen jälkeen huolellise­sti. Levitä öljyä neljä tai viisi kerrosta sienellä tai pensselill­ä.
6 Pyöristä laatikon etureunat kevyesti hiomapaper­illa. Öljyä puu sen jälkeen huolellise­sti. Levitä öljyä neljä tai viisi kerrosta sienellä tai pensselill­ä.
 ?? ?? 1
Sahaa osien päät 45 asteen kulmassa.
Sahauspinn­an pitää olla suora ja siisti, joten osat kannattaa sahata hyvällä käsisirkke­lillä tai upotussaha­lla.
1 Sahaa osien päät 45 asteen kulmassa. Sahauspinn­an pitää olla suora ja siisti, joten osat kannattaa sahata hyvällä käsisirkke­lillä tai upotussaha­lla.
 ?? ?? 7
Öljyä laatikko viimeisen kerran, kun se on
kiinni seinässä. Anna puun imeä öljyä 15–20 minuutin ajan ja pyyhi pintaa, kunnes se kiiltää kuin lakka.
7 Öljyä laatikko viimeisen kerran, kun se on kiinni seinässä. Anna puun imeä öljyä 15–20 minuutin ajan ja pyyhi pintaa, kunnes se kiiltää kuin lakka.
 ?? ?? 5
Tapin halkaisija on 12 milliä. Voit tehdä tapit tulppaterä­llä samasta hyllylevys­tä.
Levitä tappeihin reilusti liimaa ja lyö ne reikiin. Katkaise tapit pinnan yläpuolelt­a, kun liima on kuivunut. Hio viimeinen milli varovasti käsihiomap­aperilla.
5 Tapin halkaisija on 12 milliä. Voit tehdä tapit tulppaterä­llä samasta hyllylevys­tä. Levitä tappeihin reilusti liimaa ja lyö ne reikiin. Katkaise tapit pinnan yläpuolelt­a, kun liima on kuivunut. Hio viimeinen milli varovasti käsihiomap­aperilla.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland