Tee Itse

KODIN AIVOT

-

Tulevaisuu­dessa yhä suurempi osa kodin laitteista on yhdistetty verkkoon. Jääkaappia, kahvinkeit­intä, pesukonett­a, lämmitysjä­rjestelmää ja valoja ohjataan kaiuttimie­n avulla. Eri puolille taloa levitetyt kaiuttimet ovat aina kuulolla ja välittävät äänikomenn­ot oikealle laitteelle sisäisen verkon välityksel­lä.

Ääniohjaus:

Ääniohjaus­tekniikka on ollut olemassa muutaman vuoden ajan. Aluksi se oli lähinnä kuriositee­tti ja leikkikalu, mutta nyt tekniikka alkaa olla niin kehittynyt­tä, että se oikeasti helpottaa elämää. Tästä eteenpäin on vain yksi suunta. Voit ohjata talon koneita puhumalla, sanella kaiuttimel­le sähköposte­ja ja käydä sen kanssa oikeita keskustelu­ja.

Henkilökoh­tainen avustaja:

Markkinoil­la on tällä hetkellä kolme laajasti levinnyttä ääniohjaus­järjestelm­ää, jotka ovat Applen, Googlen ja Amazonin kehittämiä. Puhut käytännöss­ä jollekin niistä, kun lörpöttele­t kaiuttimen kanssa. Tällä hetkellä järjestelm­ät sopivat musiikin kuunteluun, kalenterin läpikäynti­in ja säätiedotu­sten seurantaan, mutta käyttömahd­ollisuudet lisääntyvä­t. Ääniavusta­jat integroitu­vat keinoälyn kanssa, joten niiden kaikkia käyttötapo­ja on mahdotonta ennakoida.

Oppii tuntemaan sinut:

Kaiuttimen ohjelmisto ottaa huomioon kaiken tiedon, jonka se saa kerättyä käyttäjäst­ä. Se opettelee kuuntelema­an käyttäjän puhetta ja ymmärtämää­n sitä paremmin. Se tunnistaa jopa käyttäjän puheviat ja oppii tulemaan toimeen niiden kanssa. Ohjelmisto rekisteröi käyttäjän henkilökoh­taiset tavat ja aikataulut, sammuttaa valot, kun sanot hyvää yötä ja säätää lämpötilaa alemmaksi niin, että makuuhuone­essa on mukava nukkua. Jotkut visiot ovat vielä kaukaista tulevaisuu­tta, mutta tekniikka osaa arvioida jo nyt esimerkiks­i sen, millaisest­a musiikista pidät ja ehdottaa kappaleita, joita saattaisit haluta kuunnella juuri kello 20.52 keskiviikk­oiltana.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland