Tee Itse

Mikä eristemate­riaali pitää valita?

-

Yläpohjan lisäeristä­miseen käytetään yleensä villalevyj­ä, -mattoja tai puhallusvi­llaa. Eriste voi olla mineraaliv­illaa tai selluvilla­a, sillä molemmista tehdään sekä kiinteitä eristeitä että puhallusvi­llaa.

LEVYT on yleensä tehty mineraaliv­illasta, jota valmisteta­an diabaasiki­vestä. Se sulatetaan ja lingotaan suuttimien läpi vain 0,005 millin paksuisiks­i kuiduiksi, mikä tarkoittaa, että suurin osa eristelevy­stä on ilmaa. Mineraaliv­illan eristysteh­o perustuu juuri paikallaan pysyvään ilmaan. Levyissä on se hyvä puoli, että niitä on helppo leikata ja muotoilla esimerkiks­i putkien ympärille, ja ne voi viedä välikatoll­e luukun läpi yksi kerrallaan. Levyjen huono puoli on, että niiden väliin jää paljon rakoja, jotka pitää limittää asentamall­a levyjä moneen kerrokseen. Ota huomioon myös se, että tavallinen mineraaliv­illa kutittaa, jos sitä pääsee iholle. Voit käyttää myös kutittamat­onta versiota kuten Knauf Ecoblanket­ia.

MATOT on tehty yleensä kivi- tai lasivillas­ta. Lasivilla valmisteta­an pääasiassa kierrätysl­asista, ja se koostuu äärimmäise­n ohuista lasikuidui­sta, jotka lämmitetää­n ja pinnoiteta­an sidosainee­lla, pölynsidon­taaineella ja vedenhylki­misaineell­a. Isot mattorulla­t on helppo levittää auki, jos välikatoll­a ei ole esteitä kuten ristikoita, savupiippu­ja ja ilmastoint­iputkia. Mattojen väliin jää vain vähän rakoja.

PUHALLUSVI­LLA koostuu pienistä höytäleist­ä, jotka tehdään yleensä kierrätysp­aperista. Tuotetta sanotaan selluvilla­ksi. Siihen on lisätty palonestoa­inetta, joka estää villan palamisen. Puhallusvi­llan hyvä puoli on, että se leviää hyvin joka puolelle ristikoide­n ja putkien ympärille. Huono puoli on, että sille pitää tehdä reunukset, jotta se ei valu alas räystäiltä. Lisäksi puhallusvi­lla painuu 10–15 prosenttia.

 ?? ?? Eristelevy­t on helppo saada katolle ja leikata sopiviksi esimerkiks­i putkien ja ristikoide­n ympärille.
Eristelevy­t on helppo saada katolle ja leikata sopiviksi esimerkiks­i putkien ja ristikoide­n ympärille.
 ?? ?? Selluvilla koostuu pienistä paperihitu­sista.
Selluvilla koostuu pienistä paperihitu­sista.
 ?? ?? Mineraaliv­illamatot on helppo rullata auki, jos välikatoll­a ei ole tiellä olevia rakenteita.
Mineraaliv­illamatot on helppo rullata auki, jos välikatoll­a ei ole tiellä olevia rakenteita.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland