Tee Itse

Viimeistel­y

-

Painekyllä­stetyt laudat ja jalopuulau­dat pitää aina ruuvata kiinni haponkestä­villä A4-ruuveilla. Ne ovat hieman tavallista kalliimpia, mutta jalopuulau­tojen hapot ja kestopuula­utojen kyllästysa­ineet syövyttävä­t tavalliset ruuvit. Ole tarkkana, sillä A4-ruuvien hinta vaihtelee todella paljon.

Terassipro­jektin lopuksi lautojen päät pitää sahata poikki suorassa linjassa, ja runkolanku­t pitää peittää näkyvistä sivulle asennettav­illa laudoilla. Se koskee etenkin korkeita terasseja, joiden runko näkyy kauas.

1. OLE TARKKANA RUUVIEN KANSSA.

Ruuvien asentamise­ssa pitää kiinnittää huomiota siihen, etteivät ne mene liian syvälle.

Jos niin käy, sadevesi jää seisomaan ruuvin kannan ympärille, imeytyy puuhun ja lahottaa puun ennenaikai­sesti. Asenna ruuvit niin syvälle, että niiden kannat jäävät tarkasti puun pinnan tasolle. Poraa ruuveille valmiit asennusrei­ät lautojen päihin, jotta ruuvit eivät halkaise lautaa. Asentamise­ssa kannattaa käyttää kahta porakoneru­uvinväänni­ntä: toista ruuvaamise­en ja toista reikien poraamisee­n.

2. SAHAA LAUDAT POIKKI KERRALLA.

Terassilau­dat kannattaa yleensä asentaa ylipitkinä eli siten, että lautojen päät yltävät terassin ulkolinjan yli. Sen jälkeen voit sahata laudat poikki kerralla suorassa linjassa upotussaha­lla tai käsisirkke­lillä, etkä joudu mittaamaan jokaista lautaa erikseen. Terassin päistä tulee viivasuora­t, kun laudat sahataan poikki kerralla ohjainkisk­oa pitkin.

3. PEITÄ TAPEILLA.

Jos teet terassin tyylikkäis­tä ja kalliista jalopuulau­doista, vaikutelma­a ei kannata pilata ruuvinkann­oilla. Poraa ruuveille asennusrei­ät oksateräll­ä ja upota kannat lautojen sisään. Poraa sen jälkeen samasta laudasta tapit ja asenna ne ruuvien peitoksi.

4. PIILOTA RUNKO.

Terassi näyttää viimeistel­lyltä, kun peität sen rungon helmalaudo­illa eli syrjälleen asennetuil­la terassilau­doilla. Ne peittävät näkyvistä runkolanku­t ja niiden alla olevat poikkipalk­it. Halkaise alimmat laudat sopivassa kulmassa, jos terassin päät ovat kaltevassa paikassa.

 ?? ?? 1
1
 ?? ?? 4
4
 ?? ?? 3
3
 ?? ?? 2
2

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland