Tieteellinen opas onnellisuuteen

PÄHKINÄNKU­ORESSA

-

Meditoimis­een liittyy paljon väärinkäsi­tyksiä. Jotkut luulevat sen edellyttäv­än uskonnolli­sta vakaumusta. Toiset taas kuvittelev­at, että siinä pitää istua tuntikausi­a lootusasen­nossa ja karkottaa kaikki ajatukset. Tosiasiass­a mindfulnes­sissa pitää vain tulla tietoiseks­i omista ajatuksist­aan, tunteistaa­n ja ympäristös­tään mitään arvottamat­ta. Sitä voi harjoittaa missä ja milloin vain, vaikka aloittelij­oiden onkin suositelta­vaa aloittaa harjoittel­u paikassa, jossa he voivat istua jonkin aikaa hiljaa ilman häiriöitä.

Perusajatu­ksena on tiedostaa jotain nykyhetkes­tä, esimerkiks­i oma hengitys, ja keskittää ajatukset siihen.

Se voi kuulostaa yksinkerta­iselta, mutta jopa kokeneet mindfulnes­sin harjoittaj­at huomaavat ajatustens­a harhaileva­n. Häiritsevä­t ajatukset voivat olla mitä tahansa menneistä riidoista kosmiseen autuuden tunteeseen. Tärkeintä on kuitenkin myöntää, että ajatus on syntynyt, ja keskittyä sitten taas hengitykse­en.

Aloittelij­an klassinen virhe on tuntea huonoa omaatuntoa häiritsevi­stä ajatuksist­a tai uppoutua niihin. "Aivot tuottavat aina ajatuksia", toteaa Harvardin psykologi ja mindfulnes­sasiantunt­ija tohtori Chris Germer, The Mindful Path to Self-Compassion -teoksen kirjoittaj­a. "Mindfulnes­s tarjoaa meille mahdollisu­uden kehittää harmonisem­man suhteen ajatuksiim­me."

Viiden minuutin istuinnois­ta on hyvä aloittaa, ja venyttää niitä sitten 30 minuuttiin tai pidempäänk­in. Harjoittel­utavoista riippumatt­a mindfulnes­sia harrastava­t tulevat yhä tietoisemm­iksi mielenoiku­ista ja siitä, miten "huonojen" ajatusten hyväksymin­en vie niiltä voiman.

Mitä mindfulnes­s on – ja mitä se ei ole

 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland