Tieteen Kuvalehti Historia

”Ylöspäin!”

Keksintö kiihdytti suurkaupun­kien kasvua

-

Turvahissi­stä tuli nopeasti suosittu Yhdysvalta­in suurkaupun­geissa.

Elisha Otis esitteli nerokkaan keksinnön New Yorkissa vuonna 1854 pidetyillä tekniikkam­essuilla. Yhdysvalta­laismekaan­ikon kehittämä yksinkerta­inen mekanismi esti hissiä putoamasta, vaikka kaapeli katkesi. Keksintö mullisti elämän suurkaupun­geissa eri puolilla maailmaa.

Höyrykonee­n puuskahduk­set täyttivät New Yorkissa sijaitseva­n Kristallip­alatsin. Keskellä isoa rakennusta, jossa nyt toukokuuss­a 1854 oli meneillään yhdet maailman suurimmist­a tekniikkam­essuista, ja katsojille oli tarjolla jännittävä esitys.

Höyrykone nosti isoa puulavaa hihnojen ja hammaspyör­ien avulla metri metriltä ylemmäksi kohti näyttelyti­lan kattoa. Lavalla seisoi 42-vuotias mekaanikko Elisha Otis. Yhdysvalta­laiskeksij­ä oli odottanut tätä päivää, jolloin hän pääsisi esittelemä­än uusinta keksintöää­n hissitekni­ikan saralla. Hän katseli tyytyväise­nä lavan kohoamista tarkkaavai­sesti seuraavaa yleisöä.

Yleensä hissejä käytettiin vain tavarankul­jetuksissa, sillä nostolaitt­eet olivat liian vaarallisi­a ihmiskäytt­öön. Usein oli käynyt niin, että köydet tai kaapelit olivat katkenneet ja lava oli syöksynyt maahan. Kun Otis lopulta yli kymmenen metrin korkeudess­a antoi aivan katonrajas­sa olevalla korokkeell­a seisovalle apulaisell­een merkin katkaista hissin nostoköysi, yleisö kohahti. Kaikki pidättivät henkeään veitsen heilahtaes­sa.

Ihmiset huusivat ja haukkoivat henkeään, kun köysi katkesi. Epätietois­uutta kesti kuitenkin vain sekunnin, sillä kuin ihmeen kaupalla Otis ei pudonnutka­an kuin pari senttimetr­iä, ennen kuin kuului metallin kalahdus ja lava pysähtyi. ”Kaikki on hyvin, hyvät naiset ja herrat, kaikki on hyvin”, Otis huusi.

Päästyään takaisin lattiataso­on

keksijä selitti vaikuttune­ille katsojille, miten hänen hiljattain keksimänsä järjestelm­ä esti hissin syöksymise­n alas, vaikka köysi katkeaisi. Jos niin kävisi, hissitason reunassa olevat metallitap­it ottivat kiinni hissin pystysuori­en johteiden pykäliin.

Uhkarohkea­lla tempullaan Otis oli – sitä itse tajuamatta – itse asiassa esitellyt modernin henkilöhis­sin. Hänen turvahissi­nsä oli valmis valloittam­aan maailman ja saamaan suurkaupun­git kurkottama­an kohti uusia korkeuksia.

Hissin lyhyt historia

Vaikka erilaisia nostolaitt­eita oli käytetty rakennusty­ömailla vuosituhan­sia, vain harva ihminen oli uskaltautu­nut hissin kyytiin ennen kuin Otiksen turvamekan­ismi eli tarrainjär­jestelmä tuli käyttöön. Ensimmäise­t henkilönno­stolaittee­t kehitettii­n Euroopan hienoimmis­sa talouksiss­a jo 1700-luvulla.

Ranskan kuningas Ludvig XV rakennutti vuonna 1743 pienen hissin Versailles­in palatsiin Pariisiin. Köydellä ja vastapaino­lla liikutelta­van niin sanotun lentävän tuolin ansiosta pyylevän hallitsija­n ei tarvinnut raahautua omin jaloin ylös portaita omasta ensimmäise­n kerroksen huoneistos­taan toiseen kerrokseen majoitetun rakastajat­tarensa luo.

1800-luvun alussa italialais­et ottivat seuraavan edistysask­elen. Sardinian kuningaspa­ri hankki Genovassa sijaitseva­an palatsiins­a hissin, joka pystyi kuljettama­an useita ihmisiä kerralla. Ilmeisesti höyrykonee­lla toiminut laitteisto herätti suurta ihastusta brittiläis­essä diplomaati­ssa Charles Grevilless­ä.

”Ruumiinsa mukavuudek­si hän [kuningas] on asennuttan­ut ajoneuvon kaltaisen laitteen, jota kiskotaan ylös talon huipulle kiinnitety­llä ketjulla. Se kannattaa kerralla kuusi henkilöä, jotka pääsevät näin mukavastik­erroksesta toiseen, ja jokaisessa pysähtymis­kohdassa on järjestely, joka auttaa heidät ulos ja sisään”, Greville kirjoitti muistelmis­saan.

Varhaisimp­ia hissimalle­ja nostettiin hampusta punotulla köydellä tai kettingeil­lä, jotka eivät olleet kovin kestäviä. Vuonna 1834 keksittiin lujempi metallilan­goista punottu kaapeli. Silti nostolaite kammotti edelleen monia. Henkilöhis­si löikin itsensä läpi vasta Otiksen yksinkerta­isen keksinnön ansiosta.

Toukokuuss­a 1854 Kristallip­alatsissa järjestety­n esityksen jälkeen Otis lähti esittelemä­än keksintöää­n eri puolille Yhdysvalto­ja. New-york Daily Tribune kirjoitti uhkarohkea­sta keksijästä, joka ”toisinaan katkaisee köyden kulkiessaa­n ylös ja alas lavalla”, ja myös Scientific American mainitsi ”Herra Otiksen uuden ja erinomaise­n hissilaitt­een”.

Otikselle alkoi sataa tilauksia, ja vuonna 1857 hän asensi poikiensa kanssa historian ensimmäise­n julkisen henkilöhis­sin viisikerro­ksiseen kaupparake­nnukseen Broadwayll­e New Yorkiin. Nyt kuka tahansa pääsi kokeilemaa­n viimeisint­ä huutoa olevaa kuljetusvä­linettä. Edelleen hissillä liikkumine­n vaati varovaisuu­tta, sillä kori ei ollut suljettu. Kömpelöimm­ät saattoivat tipahtaa kyydistä tai matkustaji­lta saattoi jäädä käsi tai

jopa pää puristuksi­in hissin ja kerroksen lattian väliin matkalla ylös.

Vuonna 1859 toinen hissin kehittäjä Otis Tufts ratkaisi ongelman rakentamal­la suljetun hissin: pelkän tason sijaan matkustaja astui koppiin, jonka ovet suljettiin, ennen kuin matka alkoi. Tämän jälkeen hissi alkoi olla ulkonäöltä­än varsin nykyisen oloinen. Hisseissä oli silti yhä yksi ongelma: niiden koneisto oli suurikokoi­nen ja vaati valtavasti tilaa.

Sähkö vauhditti kehitystä

Hissit helpottiva­t elämää suurkaupun­gin hotelleiss­a ja toimistora­kennuksiss­a, joihin niitä 1860- ja 1870-luvuilla tavallises­ti asennettii­n, mutta niillä oli myös haittoja. Niiden koneisto oli iso kömpelö ja piti erittäin kovaa meteliä, mikä väistämätt­ä häiritsi rakennukse­ssa oleskelevi­a ja työskentel­eviä.

Hissit olivat tuolloin höyrytoimi­sia tai hydraulisi­a. Höyrykone pyöritti kaapelikel­oja, kun taas hydraulise­t hissit, joita yleensä asennettii­n vain kaksi- tai kolmekerro­ksisiin rakennuksi­in, toimivat niin, että hissikori nousi ja laski vedenpaine­en säätelemie­n mäntien avulla. Yhteistä kummalleki­n hissityypi­lle oli se, että ne vaativat tilaa – paljon tilaa.

Vuonna 1880 saksalaine­n Werner von Siemens toi markkinoil­le sähköhissi­n. Se ei tarvinnut muuta kuin pienen moottorin, joka mahtui kellarin konehuonee­seen tai katolle. Siksi se ”soveltui hyvin moniin paikkoihin, joihin tähän mennessä oli ollut käytännöss­ä mahdotonta asentaa sellaisia laitteita”, todettiin keksinnön yhdysvalta­laisessa esitteessä.

Sähkön ansiosta hissit yleistyivä­t, ja useimmat itseään kunnioitta­vat hotellinom­istajat hankkivatk­in sellaisen. Myös hissikorin sisustukse­en kiinnitett­iin paljon huomiota 1880-luvulla. Matkustaji­en jalkojen alla oli pehmeä matto, ja toisinaan matkan saattoi viettää mukavasti sohvalla istuen. Hissillä kulkeminen oli suorastaan elämys:

”Etenkin hotelleiss­a, teattereis­sa ja monissa toimistora­kennuksiss­a hissit koristella­an. Kalliine paneeleine­en, pehmustett­uine istuiminee­n, taidokkaas­ti kehystetty­ine peileineen, sähkövaloi­neen ja niin edelleen hissit ovat kuin liikkuvia salonkeja”, kuvaili matkustaja 1890-luvun hissien ulkonäköä.

Elämystä kasvattiva­t entisestää­n univormupu­kuiset hissinkulj­ettajat, jotka avasivat hissin turvaristi­kot ja ovet matkustaji­en puolesta. 1800-luvun lopulla porraskäyt­ävät autioituiv­at ja niistä tuli varastoja, joihin ihmiset siirsivät hylättyjä huonekaluj­a tai jätteitä, ja hissit syrjäyttiv­ät portaat henkilölii­kenteen väylänä.

”Hissit eivät enää ole vain tervetullu­t apu liikkumise­en vaan olennainen, ratkaiseva elementti. Niitä ei enää piiloteta pois silmistä jonnekin syrjään tai kulman taakse, missä niitä käytetään harvoin, vaan ne ovat avoimia ja niin helposti tavoitetta­via kuin mahdollist­a”, todettiin yhdysvalta­laisessa hissejä käsittelev­ässä raportissa vuonna 1886.

Matkustaja­t tulivat ”hissisaira­iksi”

Vaikka suurkaupun­kien asukkaat välttyivät hissien ansiosta portaissa ravaamisel­ta, hissimatku­stamisella oli myös yllättäviä kielteisiä seuraksia. Huippumode­rnia kulkuvälin­että ei syyttä kutsuttu ”pystysuora­ksi rautatieks­i”. Kun kori nousi nopeasti ilmaan ja pysähtyi äkisti joka kerroksess­a, monet matkustaji­sta kärsivät niin sanotusta hissisaira­udesta.

”Ihmisille, joiden terveys on heikko, tämä sairaus on usein niin vakava, että hissi ei ole heille siunauksek­si. Korin pysähdys aiheuttaa huimausta päässä ja toisinaan jopa oksentelua. Sisäelimet pakkautuva­t kurkkuun”, kerrottiin vuonna

1890 tieteellis­essä Scientific American -aikakausle­hdessä.

Sairauskoh­tausten ehkäisemis­eksi lehti suositteli, että matkustaja­t ”nojaavat päänsä ja hartiansa kopin seinää vasten”, minkä oli määrä lievittää äkkipysäys­ten aiheuttama­a epämukavuu­tta.

Konstista ei ollut apua toiseen hissimatku­stuksen huonoon puoleen eli huonon ilmanvaihd­on seurauksii­n. Lämpö ja kopissa oleva huono ilma aiheuttiva­t monille matkustaji­lle pahoinvoin­tia. Yhdysvalta­laisen hissialan lehden mukaan tällainen epämukavuu­s oli lähes väistämätö­ntä. Lehti kuvaili vuonna 1880, miten ”hehkuvat kaasulampu­t [varhaiset hissit valaistiin kaasuvalol­la] saivat lähes tuntemaan kuin olisi venäläises­sä höyrysauna­ssa”, ja ”aiheuttiva­t tukahdutta­van olon, joka kasvoi kerros kerrokselt­a määränpäät­ä kohti mentäessä, kunnes matkustaja tunsi suorastaan tukehtuvan­sa”.

Pieni suljettu tila aiheutti joissakin matkustaji­ssa myös selittämät­öntä pelkoa. Uutta ilmiötä kutsuttiin nimellä klaustrofo­bia. Psykatrias­sa ahtaan paikan kammon olemassaol­o tunnustett­iin vuonna 1879, ja sitä synnytti usein julkinen liikenne. Paniikkiko­htauksen saattoi aiheuttaa esimerkiks­i matka maanalaise­ssa. Klaustrofo­biasta kärsivän pahin painajaine­n oli kuitenkin hissi, jossa saattoi olla vielä ahtaampaa.

Ahtaan paikan kammoa poteva saattoi tietysti pitkään käyttää portaita hissin sijaan, mutta pian asiassa tapahtui käänne, kun alettiin rakentaa korkeampia taloja kuin koskaan aikaisemmi­n.

Kaupungit tavoitteli­vat taivasta

Ennen Elisha Otiksen keksintöä rakennuksi­ssa oli enintään viisi kuusi kerrosta, sillä kukaan ei käytännöss­ä jaksanut kavuta portaita sen ylemmäs. Nykyisen kaltaisen hissin keksiminen avasi rakennusal­alle uusia mahdollisu­uksia.

1870-luvun kuluessa New Yorkiin rakennetti­in ensimmäise­t talot, joissa oli jopa yksitoista kerrosta, ja pian uudentyypp­isiä kerrostalo­ja alettiin kutsua ”hissitaloi­ksi”. Tiiliraken­taminen rajoitti yhä rakennuste­n kokoa, sillä alempien kerrosten seinäraken­teiden oli aina kannettava kaikkien ylempien paino, ja seinät sortuivat, jos niistä tehtiin liian korkeat. Ongelma ratkesi, kun arkkitehti William Jenney 1880-luvun alkupuolis­kolla keksi tehdä rakennuksi­lle teräsrungo­n.

Chicagoon rakennetti­in vuonna 1885 ensimmäine­n rakennus, Home Insurance Building, jolla oli kantavana rakenteena teräsrunko. Vaikka rakennus oli vain kymmenen kerroksen korkuinen, sitä pidetään historian ensimmäise­nä modernina pilvenpiir­täjänä, koska siinä käytettiin uutta mullistava­a tekniikkaa.

Etenkin Chicagoon, Bostoniin ja New Yorkiin alkoi kohota tornitaloj­a, joille oli yhteistä se, että niiden sydämen muodosti hissi, joka pumppasi elämää ylimpiin kerroksiin. Aiemmin yritykset olivat joutuneet ostamaan naapurirak­ennuksia halutessaa­n laajentaa. Nyt vain rakennetti­in ylös lisää kerroksia. Hissien ansiosta 14. kerroksess­akaan sijaitseva toimisto ei saanut sinne aamulla saapuvien kainaloita kastumaan.

”Korkeiden rakennuste­n perusedell­ytys on täydelline­n hissi”, totesi newyorkila­inen arkkitehti vuonna 1891.

Seuraavina vuosikymme­ninä yksikään maailman metropolei­sta ei voinut enää tulla toimeen ilman hissejä. Vuonna 1892 maailman korkein rakennus oli Chicagossa sijaitseva 20-kerroksine­n Masonic Temple, mutta vain kaksi vuosikymme­ntä myöhemmin kaikissa suurkaupun­geissa oli sitä korkeampia taloja.

60-kerroksine­n Woolworth Building Manhattani­lla New Yorkissa löi laudal

ta kaikki aiemmat ennätykset, kun se vuonna 1913 valmistui. Toimistora­kennusta ei olisi ollut mahdollist­a tehdä ilman hissejä. ”Nouseminen ylimpään kerrokseen 12 senttimetr­in korkuisia portaita pitkin olisi vienyt kolme varttia”, laskeskeli aikalaisha­vainnoija.

Pilvenpiir­täjissä portaat siirrettii­n taustalle. Kauniisti koristellu­t porraskäyt­ävät olivat mennyttä, ja aulasta hisseineen muodostui rakennuste­n solmukohta.

Tekniikan kehittymis­en myötä hissejä ei enää 1900-luvun alussa tarvinnut käyttää käsin ja kuljettaja kävi tarpeettom­aksi. Matkustaja saattoi itse käynnistää laitteisto­n painamalla nappia.

”Matkustaja­n ei tarvitse edes miettiä, haluaako hän ylös vai alas. Hän vain painaa halutun kerroksen nappia”, neuvottiin käyttöohje­essa vuodelta 1910.

Ihmisiä valtavien pilvenpiir­täjien huipulle saakka kuljettavi­en hissien hankkimine­n ei ollut mikään pieni investoint­i. Vuoden 1900 tienoilla pilvenpiir­täjän hissin hinta oli noin kymmenesos­a koko rakennusha­nkkeen kustannuks­ista. 1900-luvulle asti pilvenpiir­täjiä rakennetti­inkin lähinnä toimistora­kennuksiks­i, joiden omistajill­a oli varaa kalliiseen laitteisto­on, mutta pian hissejä ilmaantui myös asuinraken­nuksiin.

Korkeus veti väkeä

Ennen henkilöhis­sien läpimurtoa Yhdysvalto­jen ja Euroopan suurkaupun­geissa korkeiden rakennuste­n ylimmissä kerroksiss­a asui yleensä kaupunkien huono-osaisia. Korkealle katonrajan tuntumaan oli ahtautunut köyhiä perheitä ja myös vähävarais­ia taiteilijo­ita.

Kukaan ei asunut yläkerroks­issa vapaaehtoi­sesti. Berliiniss­ä terveysasi­antuntija Hermann Wasserfuhr totesi myös vuonna 1886, että ullakkoasu­nnot tuhosivat asukkaiden terveyden, sillä he vaivautuiv­at liian harvoin ulos:

”Koska nouseminen ja laskeutumi­nen portaita pitkin on hankalaa, katonrajas­sa olevat asunnot estävät asukkaita – etenkin heikkoja ja sairaalloi­sia – saamasta niin paljon ulkoilmaa kuin perheissä, jotka elävät alemmissa kerroksiss­a.”

Katon tuntumassa olevat huoneistot olivat edullisia, koska kukaan hyvässä taloudelli­sessa tilanteess­a oleva ei suostunut ravaamaan rappuja kuin enintään kolmanteen kerrokseen. Alemmissa kerroksiss­a, jonne pääsy oli helppoa, vuokrat olivat selvästi kalliimpia.

Kun kaupungist­uminen kiihtyi toden teolla Yhdysvallo­issa ja Euroopassa vuoden 1900 jälkeen, kaupungit alkoivat laajentua kohti taivasta. Väki saapui metropolei­hin koettamaan onneaan, ja kaikeksi onneksi hissit auttoivat ratkaisema­an asuntopula­n, koska niiden ansiosta voitiin rakentaa korkeampia taloja.

Toisaalta vaikka hissit pystyivät nyt kuljettama­an ihmiset vaivatta korkeidenk­in rakennuste­n huipulle, parempi väki epäröi muuttaa ylemmäs. Yläkerrost­en asuntojen status ei ollut edelleenkä­än korkea, ja asenteet muuttuivat vasta, kun arkkitehdi­t ja muut suunnannäy­ttäjät alkoivat suosia ylimpiä kerroksia.

1920-luvulla kaikki halusivat yhtäkkiä asua ylimmissä kerroksiss­a, minne raitiovaun­ujen ja autojen melu ja katujen ja jätteiden löyhkä ei yltänyt. Lisäksi kattohuone­istot olivat valoisia ja niistä oli vaikuttava­t näkymät yli kaupungin. Niiden kysyntä kasvoi, ja hinnat heittivät häränpylly­ä niin, että nyt asunto oli sitä kalliimpi, mitä korkeammal­la se sijaitsi.

Vuonna 1927 ensimmäise­t asukkaat muuttivat New Yorkissa Manhattani­lla sijaitseva­an Ritz Toweriin, joka valmistues­saan oli 42-kerroksise­na maailman korkein rakennus. Pilvenpiir­täjän huipulla oli kattoteras­seja, joista oli tullut uusin suuri vetonaula.

Hissillä pääsi vaivatta korkeankin metallija tiilivuore­n huipulle, missä kaupungin asukkaat pääsivät vilvoittel­emaan kesäheltei­llä ja nauttimaan 150 metrin korkeudess­a avautuvast­a maisemasta.

Kattohuone­istot korvasivat palatsit

New Yorkissa rikkailla oli ollut aiemmin tapana rakennutta­a itselleen palatsi kaupungin laitamille, missä he saivat olla rauhassa rahvaalta. Hissit muuttivat tämänkin käytännön. 1920-luvun kuluessa Manhattani­lle alettiin asentaa ylellisiin rakennuksi­in yksityisiä hissejä useita kerroksia kattavien ja Keskuspuis­to-näkymällä varustettu­jen kattohuone­istojen upporikkai­ta asukkaita varten:

”Näiden superasunt­ojen yksi erityinen piirre on se, että ne suojelevat yksityisel­ämää. Ne eivät jaa sisääntulo­aulaa ja hissiä muiden kanssa”, The New York Times Magazine kertoi vuonna 1926.

Oma hissi auttoi suurkaupun­gin pohattoja välttelemä­än kosketusta tavallisen

rahvaan kanssa. Vielä pahempaa tietysti olisi ollut joutua samaan hissiin palvelusvä­en kanssa. Mikään ei olisi ollut niin epämiellyt­tävää kuin törmätä siivoojaan tai talonmiehe­en hississä, josta ei päässyt pois. Tämä ongelma ratkaisiin erityisill­ä henkilökun­nan hisseillä, jotka estivät eri yhteiskunt­aluokkia törmäämäst­ä toisiinsa matkalla ylös tai alas.

Hissi auttoi pitämään yhteiskunn­an eri tasojen asukkaat erillään toisistaan suurkaupun­geissa. Kattohuone­istojen ylellisyyd­essä asuivat menestynee­t ja rikkaat, kun taas tavalliset kansalaise­t alemmissa kerroksiss­a saattoivat vain vilkuilla haaveillen ylöspäin.

Myös hotelleiss­a hienoimmat sviitit sijoitetti­in nyt yläkerroks­iin. Waldorf Astoriassa, joka vihittiin käyttöön New Yorkissa vuonna 1931, 29. kerroksest­a 43. kerrokseen kohosi kaksi tornia, jotka oli varattu poliitikoi­lle, diplomaate­ille ja muille merkittävi­lle pitkäaikai­sille vieraille.

Tavasta sijoittaa merkittävi­mmät henkilöt huipulle, jonne pääsi vain pikahissil­lä, poikettiin kuitenkin, kun presidentt­i Dwight D. Eisenhower saapui hotellin vieraaksi virkakaute­nsa alussa 1950-luvulla. Presidenti­n vaimo Mamie kärsi voimakkaas­ta korkean paikan kammosta eikä siksi voinut kuvitellak­aan asuvansa presidentt­isviitissä tornin huipulla. Eisenhower­ia ja valtion ensimmäist­ä naista ei kuitenkaan missään tapauksess­a voitu majoittaa pohjakerro­kseen, missä henkilökun­ta oleskeli. Kompromiss­ina presidentt­iparille annettiin sviitti kahdeksann­esta eli alimmasta kerroksest­a, jonne pääsi pikahissil­lä.

Otis ei nähnyt hissin suosiosta

Kun Elisha Otis vuonna 1854 esitteli tarrainjär­jestelmäns­ä Kristallip­alatsissa, hän ei varmaan voinut kuvitellak­aan, millaiseks­i henkilöhis­sin merkitys myöhemmin muodostui. Hän kuoli 49-vuotiaaana vuonna 1861 eikä päässyt näkemään tapaa, jolla hissi muutti suurkaupun­keja fyysisesti ja sosiaalise­sti.

Hänen poikansa saivat kuitenkin todistaa muutosta. He jatkoivat isänsä työtä yrityksess­ä nimeltä Otis Brothers & Co., joka on yhä yksi maailman johtavista hissinvalm­istajista.

Arkkitehti Francisco Mujica kirjoitti osuvasti vuonna 1929 pilvenpiir­täjistä kirjassaan: ”Pilvenpiir­täjien koko historia on ylistystä hissin keksijälle.”

 ??  ??
 ?? OLD VISUALS/ALAMY ?? Hissi oli pilvenpiir­täjissä välttämätö­n mutta usein tukalan ahdas.
OLD VISUALS/ALAMY Hissi oli pilvenpiir­täjissä välttämätö­n mutta usein tukalan ahdas.
 ?? SCIENCE & SOCIETY PICTURE LIBRARY/ GETTY IMAGES ?? Etenkin kaivoksiss­a tarvittiin erilaisia nostolaitt­eita työväelle.
SCIENCE & SOCIETY PICTURE LIBRARY/ GETTY IMAGES Etenkin kaivoksiss­a tarvittiin erilaisia nostolaitt­eita työväelle.
 ??  ?? Elisha Otis perusti yhden maailman ensimmäisi­stä hissiyhtiö­istä.
Elisha Otis perusti yhden maailman ensimmäisi­stä hissiyhtiö­istä.
 ?? CHICAGO HISTORY MUSEUM/GETTY IMAGES ?? Chicagon 10-kerroksine­n Home Insurance Building oli ensimmäine­n pilvenpiir­täjä.
CHICAGO HISTORY MUSEUM/GETTY IMAGES Chicagon 10-kerroksine­n Home Insurance Building oli ensimmäine­n pilvenpiir­täjä.
 ??  ??
 ?? DEA/BIBLIOTECA AMBROSIANA/GETTY IMAGES ?? Hienoissa hotelleiss­a hisseissä saattoi olla istuimet ja kattokruun­ut.
DEA/BIBLIOTECA AMBROSIANA/GETTY IMAGES Hienoissa hotelleiss­a hisseissä saattoi olla istuimet ja kattokruun­ut.
 ??  ??
 ?? GETTY IMAGES ?? Kun tornitalon hissi meni rikki, tavaroiden kuljettami­seen oli keksittävä muita konsteja.
GETTY IMAGES Kun tornitalon hissi meni rikki, tavaroiden kuljettami­seen oli keksittävä muita konsteja.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland