Tieteen Kuvalehti Historia

Retkikunna­t etsivät turhaan Franklinia

-

John Franklinin katoaminen nousi otsikoihin Britannian lehdissä, ja lopulta laivasto päätti käyttää monia miljoonia etsintöihi­n.

Britannian amiralitee­tin toiveet olivat korkealla kapteeni sir John Franklinin lähtiessä kahdella laivalla Lontoosta toukokuuss­a 1845. Tarkoitus oli löytää tarujen oikotie Aasiaan – Luoteisväy­lä. Kahden vuoden kuluttua retkikunna­sta ei ollut kuulunut mitään, ja Franklinin vaimo lady Jane huolestui.

Amiralitee­tin mielestä ei ollut syytä huoleen, mutta lady Janen, parlamenti­n jäsenten ja brittileht­ien vaatimuste­n yhä kasvaessa viranomais­ten oli lopulta toimittava. Keväällä 1848 retkikunta lähti matkaan maateitse seuraten Mackenziej­okea Kanadan arktisille rannikoill­e. Kaksi pelastusre­tkikuntaa haravoi Pohjois-kanadan vesialueit­a,

mutta yksikään kolmesta ryhmästä ei löytänyt jälkeäkään Franklinis­ta.

Kadonnut retkikunta kiinnosti kansaa ja Jane Franklinin kohtalosta tehty laulu ”Lady Franklin’s Lament” (valituslau­lu) saavutti suuren suosion. Vuonna 1850 peräti 13 alusta purjehti pitkin arktisia vesiä etsinnöiss­ä. Vuosina 1853–1855 yhdysvalta­lainen Elisha Kane pääsi retkikunta­nsa kanssa kauemmaksi pohjoiseen kuin kukaan muu tutkimusma­tkailija häntä ennen, mutta hänkään ei löytänyt Franklinia.

Arvoitukse­n ratkaisi skottilain­en lääkäri John Rae vuonna 1854. Hän kuuli paikallisi­lta inuiteilta, että Franklin ja kaikki tämän miehet olivat kuolleet.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland