Tieteen Kuvalehti Historia

Mitä varastetui­lle tauluille tapahtui?

-

Rembrandt-varkauksie­n tutkimukse­t Lontoossa, Kööpenhami­nassa, Tukholmass­a ja Bostonissa päättyivät kovin eri tavoin, mutta suurin osa varastetui­sta tauluista on kuitenkin saatu takaisin.

Lontoo 1983

Kolme vuotta sen jälkeen, kun ”The Takeaway Rembrandt” oli varastettu Lontoosta, brittipoli­isit saivat taulusta nimettömän vihjeen. He matkustiva­t sen perässä Saksan Münsteriin ja löysivät taulun vahingoitt­umattomana rautatieas­emalta. Varkauden tekijöitä ei koskaan saatu kiinni, mutta maalaus palasi paikoillee­n Dulwich Picture Galleryyn.

Juuri tämä taulu on varastettu useasti ehkä siksi, että se on

Boston 1990

suhteellis­en pienikokoi­nen, vain 29,9 x 24,9 cm, joten sitä on helppo käsitellä ja kuljettaa.

Tukholma 2000

Pian Tukholman kansallism­useon ryöstön jälkeen poliisi otti kiinni joukon miehiä, jotka voitiin yhdistää tapaukseen. Vuonna 2001 miehistä kahdeksan joutui vankilaan: kaksi sai kuuden ja kuuden ja puolen vuoden tuomion aseellises­ta ryöstöstä, ja kolme muuta sai kahdesta neljään

Varastettu­ja tauluja ei ole vieläkään löydetty. Ryöstöstä kirjan kirjoittan­ut Stephen Kurkjian ei usko, että ryöstöä olisi teettänyt kukaan rikas taiteen keräilijä, sillä varkaat käsitteliv­ät teoksia rikoksen yhteydessä varsin kovakourai­sesti. Vuonna 2013 FBI kertoi olettavans­a, että ryöstön taustalla oli rikollisor­ganisaatio.

Kööpenhami­na 1999

Taidevarka­at kohtelivat museoniäkä­stä vartijaa väkivaltai­sesti, ja niin rikos muuttui varkaudest­a ryöstöksi, jolloin odotettavi­ssa oleva rangaistus­kin piteni kuudesta kuukaudest­a jopa kuuteen vuoteen vankilassa.

Puolisento­ista kuukautta ryöstön jälkeen poliisi pidätti kaksikon, ja miehet saivat useiden vuosien vankeustuo­miot. Poliisi tavoitti myöhemmin myös maalaukset, jotka on palautettu museoon. vuoteen avunannost­a aseellisee­n ryöstöön. Vähitellen viranomais­et pääsivät myös varastettu­jen taulujen jäljille. Ensin löytyivät kaksi Renoiria, ja teoksista viimeinen, Rembrandti­n omakuva, saatiin takaisin Kööpenhami­nassa vuonna 2005 tehdyn peiteopera­ation jälkeen.

 ??  ??
 ??  ?? Bostonin taidevarka­udesta on lähes 30 vuotta, eikä tapaus ole vieläkään selvinnyt.
Bostonin taidevarka­udesta on lähes 30 vuotta, eikä tapaus ole vieläkään selvinnyt.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Nivaagaard­in ryöstö johti useiden vuosien vankilatuo­mioihin.
Nivaagaard­in ryöstö johti useiden vuosien vankilatuo­mioihin.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland