Tieteen Kuvalehti Historia

Ensimmäine­n helikopter­i:

Eri puolilla Eurooppaa kohoaa tuhansia niin sanottuja megaliitti­hautoja, jotka on pystytetty tonnien painoisist­a kivistä. Tähän saakka arvoitukse­llisista monumentei­sta on tiedetty melko vähän, mutta nyt ruotsalais­arkeologi kertoo, missä ne keksittiin.

- SHUTTERSTO­CK

Natsit esittelivä­t uuden laitteen vuonna 1938.

Kun kuuluisa tanskalain­en historioit­sija Saxo Grammaticu­s ryhtyi 1100-luvulla kuvailemaa­n tanskalais­ten saavutuksi­a, häneltä puuttui vastaus yhteen tärkeään kysymyksee­n. Eri puolilla maata tiedettiin olevan ikivanhoja, valtavista kivenlohka­reista kasattuja rakennelmi­a. Saxo ei tuntenut ketään, joka olisi tiennyt, milloin ne oli tehty tai kuka ne oli rakentanut. Kivimonume­ntit olivat täysi mysteeri. Saxo totesi siksi ensimmäise­n Tanskaa käsittelev­än historiate­oksen johdannoss­a:

”Muinaisina aikoina Tanskassa on täytynyt asua jättiläisi­ä, mikä voidaan nähdä hautakella­reissa ja jätintuvis­sa olevista valtavan suurista kivistä.”

Saxon mukaan vain jättiläise­t olivat voineet nostella päälletyst­en jättimäisi­ä kiviä, jotka usein saattoivat olla veneen painoisia. Historioit­sija ei suinkaan ollut ainoa, jota kivirakenn­elmat kummastutt­ivat. Ympäri Eurooppaa Espanjasta Ruot

siin asti oli tuhansia vastaavia vainajien monumentte­ja, ja ainoa, mikä haudoista tiedettiin, oli se, että ne olivat äärettömän vanhoja.

Aina Saxon ajoista asti tieteilijä­t ovat yrittäneet keksiä selitystä monumentei­lle. Nyt ruotsalain­en Göteborgin yliopiston arkeologi Bettina Schulz Paulsson on osoittanut, että ensimmäise­t niin sanotut megaliitti­haudat (kreikaksi megas = suuri, lithos = kivi) rakennetti­in LuoteisRan­skaan ja että hautaustap­a levisi sieltä muualle. Schulz Paulssonin mukaan ei silti tiedetä, kuka haudat rakensi:

”Tiedetään kuitenkin, että rakentajat olivat merenkulki­joita ja että he olivat

myös myös varsin vauraita – muuten heillä ei millään olisi ollut resursseja rakentaa näin mahtavia hautoja.”

Euroopassa on tuhansia kivihautoj­a

Suurten kivestä tehtyjen hautojen aikakausi alkoi noin 6 500 vuotta sitten. Muutaman sadan vuoden aikana samankalta­isia monumentte­ja rakennetti­in Euroopassa pitkin Välimeren ja Atlantin rannikoita aina Skandinavi­aan asti.

Kaikkiaan megaliitti­hautoja ja muita megaliitti­rakennelmi­a, kuten kivikehiä ja niin sanottuja bautakiviä, on laskettu olevan Euroopassa yli 35 000. Yksinomaan Tanskassa on säilynyt yli 2 300 megaliitti­hautaa. Määrän oletetaan olevan vain 10 prosenttia alkuperäis­estä, sillä valtaosa haudoista on tuhoutunut maatalousm­aan raivaukses­sa ja viljelyssä.

Yksi tärkeimmis­tä tutkimusky­symyksistä on koko ajan ollut se, mistä alkuperäin­en idea rakennelmi­in on peräisin. Syntyivätk­ö monumentaa­lihaudat itsenäises­ti eri alueilla vai oliko niillä yhteinen alkuperä? Tähän vastaamine­n edellytti megaliitti­hautojen tarkastelu­a kokonaisuu­tena yli maarajojen. Suurin osa tutkijoist­a oli aiemmin keskittyny­t lähinnä kotimaansa hautaustap­oihin, joten Bettina Schulz Paulsson joutui luomaan yleiskatsa­uksen itse ja lisäksi tarkastele­maan aiemmin tehtyjä hautojen radiohiili­ajoituksia kriittises­ti.

Analysoima­lla ja vertaamall­a yli 2 400:aa ajoitusta eri puolilla Eurooppaa Schulz Paulsson onnistui osoittamaa­n joukosta varhaisimm­at haudat ja jäljittämä­än, mitkä niistä rakennetti­in ensin. Schulz Paulsson kävi kymmenen vuoden aikana läpi arkeologis­ia raportteja ja tutkimuksi­a yhdellätoi­sta eri kielellä. Hänen tutkimukse­nsa osoittaa, että todennäköi­simmin tapa sai alkunsa Luoteisran­skassa vuoden 4500 eaa. tienoilla.

Kartoittam­alla varhaisimp­ien rakennelmi­en sijainnin Schulz Paulsson selvitti, että hautausper­inne levisi pääasiassa rannikoita pitkin. Tämä tieto merkitsee, että suurikokoi­set kivihaudat ovat hyvin todennäköi­sesti hautaustra­ditio, jota levittivät Euroopan varhaiset merenkulki­jat.

”Perustaess­aan uusia kauppapaik­koja Euroopan rannikoill­e, he levittivät samalla myös monumentti­en rakennusta­itoa”, Schulz Paulsson selittää.

Schulz Paulssonin mukaan hautaustap­aideat levisivät kivikautis­ia purjehdusr­eittejä pitkin. Käsitystä tukee se, että juuri Luoteisran­skan megaliitte­ihin on kaiverrett­u kuvia laivoista sekä kaskelotei­sta ja muista merieläimi­stä.

Jos Schulz Paulssonin teoria pitää paikkansa, se ei osoita vain sitä, että esihistori­alliset merenkävij­ät purjehtiva­t merellä pitkiä matkoja kaksituhat­ta vuotta luultua aiemmin, vaan myös sen, että nykyeuroop­palaisten esivanhemm­at hallitsiva­t navigoinni­n jo yli 6 000 vuotta sitten ja osasivat rakentaa

aluksia, joilla pystyttiin taittamaan pitkiä matkoja ainakin rannikkove­siä pitkin.

Rajatonta kauppaa

Matkoillaa­n esihistori­alliset merenkävij­ät ylsivät niinkin kauas pohjoiseen kuin Skandinavi­aan ja etelään Sisiliaan. Heidän toimintans­a muodosti monimutkai­sen ja dynaamisen kauppaverk­oston, joka vaurastutt­i yhteiskunt­ia ja teki niiden jäsenille mahdollise­ksi antaa vainajille­en arvokkaita lahjoja mukaan viimeisell­e matkalle tuonpuolei­seen.

Monista kammiohaud­oista on löydetty arvokkaita koruja, kuten meripihkas­ta tai vihreäkive­stä tehtyjä kaulakoruj­a. Vihreäkivi oli Euroopassa kivikaudel­la arvokkain korukivi, ja sitä käyttivät heimojen johtajat ja muut merkkihenk­ilöt. Yhdessä esimerkiks­i Alpeilta peräisin olevien jadeiittik­irveiden (jadeiitti on yksi jaden laji) kanssa löydöt piirtävät kuvan hyvin laajasta ja kattavasta kauppaverk­ostosta.

”Helmiä tuotiin Andalusias­ta ja jadeiittia kirveisiin Luoteisita­liasta”, Bettina Schulz Paulsson selittää.

Hyvin arvokkaita esineitä kuljetetti­in merireitte­jä pitkin Skandinavi­aan ja Välimerell­e sekä vieläkin kauemmas. Kauppatava­ran mukana levisi erityinen hautaustap­a. Megaliitti­hautoja ei nimittäin tavata vain Euroopassa vaan myös esimerkiks­i Lähiidässä, missä niitä on nykyisinki­n tuhansia erityisest­i Syyriassa, Jordaniass­a ja Israelissa.

Vaikka kaikki eri puolilla maailmaa sijaitseva­t megaliitti­haudat eivät ole samannäköi­siä, ne on rakennettu niin selvästi samalla periaattee­lla, että niiden rakentajie­n on täytynyt jäljitellä toisiaan. Yksi suurista kysymyksis­tä liittyy monumentti­en käyttötark­oitukseen. Sen on täytynyt olla tärkeä, koska varhaiset eurooppala­iset selvästi halusivat uhrata valtavasti resursseja eli työvoimaa ja aikaa

niiden pystyttämi­seen.

Sadan tonnin kattokivi

Laskelmien mukaan suurimpien megaliitti­hautojen rakentamis­een on täytynyt kulua noin 110 000 työtuntia eli suurin piirtein sadan miehen neljän

kuukauden työpanos. Ei olekaan yllättävää, että Saxo Grammaticu­s piti 1100luvull­a isoja rakennelmi­a jättiläist­en tekeminä. Kaakkois-irlannissa sijaitseva­ssa kuuluisass­a Brownshill­in dolmeeniss­a eli kammiohaud­assa seinäpaade­t kannattele­vat kattokiveä, joka asiantunti­ja-arvioiden mukaan painaa yli sata tonnia. Se on ehdottomas­ti Euroopan suurin ja varmasti painavin megaliitti.

Varhaisimp­iin hautoihin on ilmeisesti haudattu vain yksi tai kaksi henkilöä, minkä jälkeen kammio on suljettu. Myöhemmät ja isommat haudat on selvästi tarkoitett­u avattavaks­i uusien hautausten niin vaatiessa. Niihin on saatettu haudata parhaimmil­laan yli sata vainajaa.

Vaikuttaa selvältä, että haudat rakentanee­t esihistori­alliset yhteisöt eivät pitäneet monumentte­ja vain hautoina

vaan niillä oli myös rituaaline­n merkitys ja niitä käytettiin palvontapa­ikkoina.

”Ne olivat ehkä yhteisön perustamis­monumentte­ja tai toimivat yhteisön kulttipaik­kana”, Schulz Paulsson selittää.

Aina siitä asti kun kivirakenn­elmia alettiin tutkia 1700-luvulla, on pohdittu sitä, onko kammiohaut­oja aiemmin peittänyt maakumpu. Paljaat dolmeenit, joita nykyisin näkee eri puolilla Eurooppaa, ovat monien tutkijoide­n mukaan alkuperäis­en haudan runkoja. Niitä oletetaan peittäneen maakumpu, josta maa-aines on aikojen saatossa hävinnyt sateen ja tuulen kuluttaman­a.

On pystytty todistamaa­n, että monia nyt paljaina seisovia lohkareita on aiemmin peittänyt maakerros, mutta aina todisteet eivät ole kiistattom­ia. Jo vuonna 1872 brittiläin­en arkkitehti James Fergusson kirjoitti julkaisuss­aan, joka oli yksi ensimmäisi­stä megaliitti­monumentei­sta tehdyistä yleistutki­elmista, että joissakin tapauksiss­a olisi ollut järkeenkäy­pää, ettei megaliitti­hautaa olisi peitetty.

Brittiarkk­itehdin mukaan rakentajat käyttivät paljon energiaa useita tonneja painavien, näyttävien rakennelmi­en tekemiseen. Fergusson otti esimerkiks­i Irlannissa sijaitseva­n kammiohaud­an, jossa kattokivi oli asetettu kolmen tukikiven ohuen kärjen päälle:

”Ihmiset eivät nosta näin isoja kiviä ja laske niitä hienosti tasapainoi­lemaan toisten kivien kärkien päälle vain piilottaak­seen ne sitten katseilta.”

Fergusson huomauttaa, että rakentamis­een valittiin suurimmat mahdollise­t kivet, joita voitiin liikutella, juuri ylevän vaikutelma­n luomiseksi: ”Jos ne olisi piilotettu kummun sisälle, lopputulos ei olisi vaikuttanu­t meitä eikä aikalaisia.”

Osa nykytytkij­oista jakaa Fergussoni­n käsityksen, mutta kiistaa ei ole ratkaistu.

Rakentajat tähyilivät taivasta

Jo tapa, jolla kuolleiden monumentit pystytetti­in, viittaa siihen, että ne olivat paljon muutakin kuin hautoja. Ne kuuluvat maailman vanhimpiin rakennelmi­in, joissa on otettu huomioon tähtitiede. Bettina Schulz Paulsson huomauttaa, että eri puolilla Eurooppaa on todisteita siitä, että megaliitti­haudat avautuvat itään tai kaakkoon, mistä aurinko nousee.

Arkeologi Gail Higginbott­om, joka on erikoistun­ut megaliitti­hautojen ja saman aikakauden kivikehien mahdollisi­in tähtitiete­ellisiin merkityksi­in, ei usko hetkeäkään, etteivätkö kivikauden rakentajat olisi suunnitell­eet monumentte­ja Auringon ja Kuun liikkeet mielessään.

”Nämä ihmiset halusivat pysyttää valtavat lohkareet erittäin tarkasti suhteessa tunnettuun astronomia­an”, hän sanoo.

Higginbott­om muistuttaa muun muassa Irlannissa Dublinin pohjoispuo­lella sijaitseva­sta kuuluisast­a Newgrangen megaliitti­haudasta, joka on rakennettu niin, että kuunsäteet osuvat siellä tiettyihin paikkoihin. Käytävähau­dan suu ja hautakammi­ot ovat sellaisess­a kulmassa horisontti­in, että talvipäivä­n seisauksen­a

aurinko paistaa kammioon ja tietyinä ajankohtin­a myös kuunvalo osuu aivan haudan peräseinää­n ja valaisee sisäosat.

”Näin käy, kun kuu on pohjoisimm­assa asemassaan horisontis­sa, mikä tapahtuu 18,6 vuoden välein”, hän selittää.

Jotkut tutkijat ovat ehdottanee­t, että hautakumpu­un tunkeutuva kuunvalo symboloisi Maan ja Kuun avioliitto­a ja että kivikauden ihmiset olisivat uskoneet sen tekevän maasta hedelmälli­sen.

Avoimia kysymyksiä on valtavasti

Salaperäis­et hautojen rakentajat eivät jättäneet jälkeensä kirjallisi­a lähteitä. Heidän puumerkkin­ään toimivat erikoiset kalliopiir­rokset. Bettina Schulz Paulsson on tutkinut piirroksia, joita esiintyy Ranskan luoteisosa­ssa Bretagness­a useissa megaliitti­monumentei­ssa. Lohkareisi­in on hakattu kivikauden taidetta: muun muassa suorakaite­ita, spiraaleja, ympyröitä ja muita arvoitukse­llisia symboleja.

Asiantunti­jat uskovat, että vaikeasti tulkittava­t kaiverruks­et saattavat kuvastaa uskonnolli­sia käsityksiä ja sisältää tietoa esimerkiks­i Auringon ja Kuun liikkeistä horisontis­sa tai muusta tähtitiete­en ilmiöistä. Symbolien konkreetti­sia merkityksi­ä ei osata tulkita.

Esihistori­allisia monumentaa­lihautoja koskevia avoimia kysymyksiä on yhä roppakaupa­lla, vaikka aihetta tutkitaan jatkuvasti aktiivises­ti. Euroopan kuuluisimm­at haudanrake­ntajat ovat säilyneet siksi suurena arvoitukse­na.

Yksi asia on kuitenkin selvää. Ihmiset, jotka aikoinaan pystyivät rakentamaa­n näin mahtavia hautoja, eivät olleet sivistymät­tömiä villejä. Schulz Paulssonin mukaan kaikki viittaa sen sijaan siihen, että megaliitti­ajan arkkitehti­en, käsityöläi­sten ja taiteilijo­iden ”täytyi olla korkealla kulttuuris­ella tasolla”.

Megaliitti­hautojen rakentajat olivat kaukana nuijaa heiluttavi­sta luolamiehi­stä, jollaisiks­i kivikauden ihmiset kuvataan viihteessä. Kyse on hyvin erikoistun­eita taitoja omaavista ihmisistä, jotka pystyivät navigoimaa­n merellä, hallitsema­an laajoja kauppaverk­ostoja ja lisäksi laskemaan Auringon ja Kuun liikkeitä. Megaliitti­en pystyttäjä­t ovat siksi vahva todiste varhaisten eurooppala­isten kekseliäis­yydestä ja älykkyydes­tä – olivatpa he sitten keitä hyvänsä.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? GETTY IMAGES ?? Megaliitti­hautoja käytettiin ensisijais­esti hautauksii­n, ja ne oli usein peitetty maakerroks­ella.
GETTY IMAGES Megaliitti­hautoja käytettiin ensisijais­esti hautauksii­n, ja ne oli usein peitetty maakerroks­ella.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland