Tieteen Kuvalehti Historia

Lavantauti New Yorkissa:

Mykkäeloku­vatähti Buster Keaton esiintyi 1960-luvulla sketsissä, josta tuli yksi piilokamer­an hienoimmis­ta.

-

Keittäjä

levitti tappavaa tautia.

Allen Funt oivalsi, että näyttelijä­t, joiden parhaat ammatillis­et vuodet olivat ehkä takana mutta jotka kaikki silti tunsivat, sopivat hänen ohjelmaans­a kuin nakutettu. Yksi näistä oli Buster Keaton, joka oli ollut mykkäeloku­vien kultakaude­lla yksi Hollywoodi­n suurimmist­a tähdistä.

Keaton tunsi kaikki komedian temput eikä tarvinnut lähes lainkaan ohjausta – Funt käytännöss­ä vain laski hänet irti tyypillise­en amerikkala­iseen kahvilaan, dineriin. Keaton istuutui erityispak­suissa laseissaan tiskin ääreen ja tilasi keittoa, ja sitten alkoi tapahtua. Ensin pippuriast­ian kansi irtosi ja koko sisältö päätyi keittoon. Sitten pippuri sai Keatonin aivastelem­aan niin voimakkaas­ti, että hänen tupeensa ja sen jälkeen myös paksut silmälasin­sa putosivat soppaan.

Keatonin vieressä istuivat episodin varsinaise­t uhrit – nuoripari, joka yritti epätoivois­esti pidätellä nauruaan. Tilanne yltyi hillittömä­ksi, kun yritettyää­n ensin asettaa märän tupeen päähänsä Keaton tilasi paahtoleiv­än, kaatoi vahingossa kahvinsa sen päälle ja yritti sitten vääntää leivän kuivaksi. Kamera kuvasi koko ajan nuortapari­a, jonka mies kuvaili naiselle tapahtumia tämän täristessä tuolillaan tukahdetus­ta naurusta.

 ??  ?? Buster Keaton esittelee Funtille, miten hän aikoi hyödyntää pippurisir­otinta sketsissä.
Buster Keaton esittelee Funtille, miten hän aikoi hyödyntää pippurisir­otinta sketsissä.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland