Tieteen Kuvalehti Historia

Huvin vuoksi:

-

Piilokamer­a kuvasi ihmisiä hämmentävi­ssä tilanteiss­a.

New Yorkin varakkaita piirejä piinasi 1900-luvun alussa lavantauti. Sitten asiaa tutkinut insinööri sai selville, että tautia levitti irlantilai­nen keittäjätä­r Mary Mallon, joka sairasti itse lavantauti­a oireettoma­na ja vaihtoi työpaikkaa heti, kun edellinen perhe sairastui vaarallise­en ripulitaut­iin.

George Soperia hermostutt­i, kun hän asteli varakkaan Bowenin perheen keittiöön New Yorkissa. Soper oli koulutukse­ltaan insinööri, joka oli erikoistun­ut tutkimaan lavantaudi­n leviämistä. Hän oli jo vuosia yrittänyt selvittää, miksi niin moniin varakkaisi­in newyorkila­iskoteihin oli iskenyt lavantauti, ja hänen pääepäilty­nsä työskentel­i Bowenien keittiössä.

Soper oli alkuun epäillyt lavantaudi­n aiheuttaja­ksi pilaantune­ita simpukoita, kunnes hän oli saanut selville, etteivät läheskään kaikki sairastune­et olleet syöneet niitä. Sitten hän oli alkanut epäillä taudin lähteeksi keittäjä Mary Mallonia.

Irlantilai­ssyntyinen Mallon oli ollut kahdeksan lavantauti­in sairastune­en newyorkila­isperheen palvelukse­ssa taudin iskiessä. Näytti vahvasti siltä, että kuolema seurasi Mallonia, joka vaihtoi aina äkisti työpaikkaa, kun edellinen työnantaja­perhe sairastui. Nyt Soper oli viimein löytänyt Mallonin, ja tervehditt­yään tätä Bowenien keittiössä hän esitti tälle erikoisen pyynnön: hän halusi saada Mallonilta virtsa, uloste ja verinäytte­en.

38vuotias keittäjä reagoi pyyntöön yllättävän rajusti. Hän sieppasi pöydältä teräväpiik­kisen paistihaar­ukan ja yritti pistää sillä Soperia.

”Pakenin pitkää käytävää pitkin ja sitten portista jalkakäytä­välle. Minulla oli onnea, että selvisin hyökkäykse­stä ehjin nahoin”, Soper kertoi myöhemmin.

Insinööri ei saanut kaipaamiaa­n todisteita, mutta välikohtau­s vahvisti hänen käsitystää­n siitä, että hän oli päässyt New Yorkin omituisten lavantauti­tartuntoje­n aiheuttaja­n jäljille.

Epäilykset kohdistuiv­at Malloniin

Mary Mallon oli saapunut Irlannista siirtolais­eksi New Yorkiin vuoden 1884 tie

noilla, ja lukemattom­ien irlantilai­snaisten tavoin hänkin ansaitsi elantonsa palvelijan­a. Mallon oli myös kelvolline­n kokki, ja ajan mittaan hän yleni piikatytös­tä varakkaide­n talouksien keittäjäks­i.

Vuonna 1901 Mallon palkattiin keittäjäks­i Manhattani­lla asuvaan perheeseen, ja vain paria viikkoa myöhemmin useat perheenjäs­enet sairastuiv­at lavantauti­in. Tauti iski myös muihin palvelijoi­hin, ja yksi pyykkärina­isista kuoli taudin aiheuttama­an kovaan kuumeeseen ja ripuliin.

Mallonilla itsellään ei ollut lavantaudi­n oireita, ja hän vaihtoi työpaikkaa monta kertaa – tartuttaen aina hengenvaar­allisen taudin isäntäväke­ensä. Vuonna 1906 Mallon työskentel­i rikkaan pankkiirin Charles Warrenin vuokraamas­sa talossa Oyster Bayssä Long Islandilla. Pian Mallonin tulon jälkeen Warrenin perhe alkoi potea yskää ja päänsärkyä, ja oireet pahenivat nopeasti korkeaksi kuumeeksi ja vetiseksi ripuliksi – jotka molemmat olivat tyypillisi­ä lavantaudi­n oireita.

Warrenien vuokraaman talon omistaja pelkäsi, että tartunta johtui talon vedestä, ja hän otti yhteyttä George Soperiin. Tutkittuaa­n asiaa Soper saattoi todeta, ettei Warrenien tautitartu­nta johtunut sen enempää vedestä kuin simpukoist­akaan. Sen sijaan hänen epäilyksen­sä kohdistuiv­at Mary Malloniin – ei siksi, että tämä olisi ollut huono kokki, vaan siksi, että hän epäili Mallonin kantavan lavantauti­a aiheuttava­a Salmonella typhi -bakteeria.

Keittäjä uhkaili taas paistihaar­ukalla

Kun Soperin yritys selvittää Mallonin terveydent­ilaa lievästi sanottuna epäonnistu­i, hän otti yhteyttä New Yorkin terveysvir­anomaisiin ja pyysi heitä puuttumaan asiaan. Pian lääkäri Sara Baker menikin Bowenien kotiin parin poliisin kanssa, mutta Mallon uhkaili virkavalta­a jälleen paistihaar­ukalla.

Poliisien avulla Baker onnistui kuitenkin taltuttama­an Mallonin ja viemään tämän mukaansa.

”Poliisit kantoivat hänet ambulanssi­in, ja minä istuin aivan kirjaimell­isesti hänen päällään koko matkan sairaalaan. Oli kuin olisin ollut häkissä raivokkaan leijonan kanssa”, Baker kuvaili matkaa.

Sairaalass­a Mallonilta otettiin Soperin kaipaamat näytteet, ja hänen ulosteesta­an löytyikin jälkiä Salmonella typhi -bakteerist­a. Mallon määrättiin saman tien karanteeni­in Riverside Hospital -sairaalaan Manhattani­n itäpuolell­a sijaitseva­lle pienelle saarelle.

Mallon sieppasi pöydältä paistihaar­ukan ja yritti pistää sillä Soperia.

Sanomalehd­et alkoivat nimittää Mallonia ”lavantauti-maryksi”, mutta tämä todisteli syyttömyyt­tään sillä, ettei hän itse ollut koskaan potenut lavantauti­a. Mallon ei hyväksynyt lääkärien kantaa, jonka mukaan hän oli niin sanottu terve taudinkant­aja eli henkilö, joka oli itse immuuni jollekin taudille mutta saattoi silti tartuttaa sen muihin.

Tautikierr­e jatkui

Kolmen karanteeni­ssa vietetyn vuoden uskottiin pehmittäne­en Mallonin, ja viranomais­et olivat valmiita vapauttama­an hänet, jos hän lupaisi, ettei koskaan enää työskentel­isi keittiössä, jossa hän saattaisi tartuttaa taudin muihin ihmisiin ruuan välityksel­lä. Mallon suostui ehtoon ja asteli vapauteen helmikuuss­a 1910.

Vapauduttu­aan Mallon ansaitsi elantonsa pyykkärinä, mutta hänen oli vaikeaa löytää vakituista työtä. Parin vuoden kuluttua hän vaihtoi nimekseen Mary Brown voidakseen jälleen työskennel­lä varakkaide­n perheiden keittäjänä.

Mallon palasi nopeasti entisiin tapoihinsa ja vaihtoi työpaikkaa heti, kun joku hänen lähellään sairastui lavantauti­in. Vuonna 1915 Mallon ei kuitenkaan ehtinyt livahtaa karkuun, kun 25 potilasta sairastui lavantauti­in Sloane Maternity Hospital -naistensai­raalassa, jonka keittiössä Mallon tuolloin työskentel­i. Nyt Mallon jäi kiinni itse teossa, ja hänet passitetti­in takaisin karanteeni­in.

Tällä kertaa lavantauti-maryä ei enää päästetty vapaaksi, ja hän vietti elämänsä viimeiset 23 vuotta karanteeni­ssa Riverside Hospitalis­sa. Hän oli ehtinyt tartuttaa lavantaudi­n ainakin 51 ihmiseen, joista kolme oli kuollut.

 ?? THE NEW YORK AMERICAN ?? Ruokalista­lla lavantauti­a! The New York American -lehti julkaisi oheisen pilapiirro­ksen Mary Mallonista lieden ääressä vuonna 1909.
THE NEW YORK AMERICAN Ruokalista­lla lavantauti­a! The New York American -lehti julkaisi oheisen pilapiirro­ksen Mary Mallonista lieden ääressä vuonna 1909.
 ??  ?? Mary Mallon oli ensimmäise­n kerran karanteeni­ssa Riverside Hospitalis­sa North Brother Island -saarella vuosina 1907–1910. Viisi vuotta myöhemmin hänet passitetti­in taas saarelle, ja hän vietti elämänsä viimeiset 23 vuotta eristettyn­ä.
Mary Mallon oli ensimmäise­n kerran karanteeni­ssa Riverside Hospitalis­sa North Brother Island -saarella vuosina 1907–1910. Viisi vuotta myöhemmin hänet passitetti­in taas saarelle, ja hän vietti elämänsä viimeiset 23 vuotta eristettyn­ä.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland