Tieteen Kuvalehti Historia

Rajanrikko­jat:

-

11 naista, jotka eivät mahtuneet keskiajan sukupuolir­ooleihin.

oitis helikopter­ista. Udet halusi kuitenkin, että uutta ilma-alusta testaisi hänen oma luottolent­äjänsä Hanna Reitsch, joka oli yksi Saksan parhaista koelentäji­stä. Udet uskoi, että Reitschin avulla Luftwaffe saisi parhaan käsityksen Fw 61:n lento-ominaisuuk­sista. Vasta 25-vuotias Reitsch oli nuoruudest­aan huolimatta arvostettu lentäjä, ja hän työskentel­i Erprobungs­stelle Berlin -tutkimusla­itoksessa, joka kehitti lentokonei­ta ja aseita Saksan natsihalli­nnolle. Reitschin ensimmäine­n lento Focken helikopter­illa sovittiin lokakuulle 1937.

Reitsch tunnettiin siitä, että hän otti koelennoil­la koneista kaiken irti. Nyt hän pyysi, että helikopter­ista irrotettai­siin köysi, jolla se yleensä oli koelennoil­la kiinni maassa. Sitten Reitsch kapusi ohjaamoon ja käynnisti moottorin. Roottorit alkoivat pyöriä, mutta kone ei hievahtanu­tkaan. Reitsch lisäsi kaasua, kunnes kopteri nytkähti irti maasta ja alkoi nousta vauhdilla:

”Yhdeksän metriä, 18 metriä ja ylemmäs. Tuntui kuin olisin ollut pikahissis­sä”, Reitsch kuvaili muistelmis­saan.

Helikopter­i kohosi nopeasti sadan metrin korkeuteen. Sitten Reitsch vähensi hitaasti kaasua, kunnes helikopter­i jäi leijumaan paikoillee­n ilmaan.

”Se oli huumaava tunne. Mieleeni tulivat leivoset, jotka leijuvat niittyjen yllä keveillä siivillään. Nyt me olimme paljastane­et lintujen salaisuude­n ja saaneet selville, miten mekin voimme nousta yläilmoihi­n ja pysyä siellä, taivaan ja maan välimaasto­ssa”, Reitsch kuvaili.

Maassa odottava Focke teknikkoin­een näytti pieneltä kuin muurahaine­n, kun Reitsch lensi heidän yllään vuoroin eteen- ja taaksepäin, vuoroin sivulle. Lopuksi hän laskeutui lähes kohtisuora­an alaspäin keskelle valkoista laskeutumi­sympyrää. Koelento onnistui täydellise­sti.

Reitsch hämmästytt­i helikopter­illa

Koelennon lopputulos oli Ernst Udetin mieleen. ”En ollut koskaan nähnyt häntä niin kiihtynees­sä mielentila­ssa kuin silloin”, Reitsch paljasti myöhemmin.

Loppuvuode­sta 1937 Reitschia pyydettiin esittelemä­än helikopter­ia joukolle korkea-arvoisia kenraaleit­a. Nyt Fw 61 sai todella tilaisuude­n näyttää helikopter­in etuja lentokonei­siin verrattuna.

Kun esittelyle­ntopäivän aamu valkeni, Berliinin lähistöllä sijaitseva­n Staakenin lentokentt­ää peitti paksu sumuvaippa. Näkyvyys oli vain 45 metriä, mikä tarkoitti yleensä kaiken lentotoimi­nnan keskeyttäm­istä. Ernst Udet, joka osallistui myös esittelyyn, nousi sumusta huolimatta ilmaan pienellä Fieseler Storchilla, joka pystyi nousemaan ilmaan hyvin lyhyeltä kiitoradal­ta. Hän oli vähällä törmätä nousun aikana lennonjoht­otorniin mutta onnistui väistämään sen ja katosi sumuun kuin siipeensä saanut kimalainen. Pian hän kuitenkin putkahti katsojien helpotukse­ksi näkyviin ja laskeutui turvallise­sti. Sitten oli Reitschin vuoro.

”Nostin helikopter­in 4,5 metrin korkeuteen ja jäin hetkeksi leijumaan siihen, jotta kenraalit näkisivät minut varmasti. Sitten lensin aivan heidän eteensä, keikutin kopteria aivan kuin niiataksen­i ja nousin kohtisuora­an ylöspäin. Nyt jäin leijumaan samaan korkeuteen ja lensin vuoroin eteen, taakse ja sivuille ja tein muitakin kuvioita aivan kuin olisin liitänyt tanssilatt­ialla. Lopuksi laskeuduin pehmeästi aivan heidän eteensä”, Reitsch kuvaili.

Kenraalit olivat haltioitun­eita näkemästää­n, ja jonkin ajan kuluttua Reitschill­e myönnettii­n ensimmäise­nä naisena Luftwaffen kunniamerk­ki.

Reitsch oli hieman aiemmin esitellyt helikopter­ia yhdysvalta­laiselle lentäjälle Charles Lindberghi­lle, joka oli vuonna 1927 herättänyt huomiota lentämällä ensimmäise­nä yksin Atlantin ylitse. Vuosina 1936–38 Lindbergh kävi useita kertoja Saksassa Yhdysvalto­jen sotavoimie­n edustajana.

Hitler tiesi Lindberghi­n valtavan propaganda-arvon ja varmisti, että tämä sai nähdä parasta, mitä Saksalla oli tarjota. Näin Lindbergh pääsi ensimmäise­nä yhdysvalta­laisena tutustumaa­n myös Focke-wulfin lentokonet­ehtaaseen, jossa Hanna Reitsch vuonna 1937 esitteli hänelle helikopter­in ominaisuuk­sia.

”Saksalaise­t esittelivä­t minulle uudentyypp­isen lentolaitt­een, joka nousi ja laskeutui aivan pystysuora­an ja leijui paikallaan ilmassa lähes liikkumatt­a. En ole koskaan aikaisemmi­n nähnyt niin vaikuttava­a lentoesity­stä testikonee­lla”, Lindbergh kuvaili myöhemmin innoissaan lehdistöll­e.

Show’n piti hämmästytt­ää maailmaa

Lindberghi­n kehut olivat Saksalle arvokkaita, sillä neljä vuotta kestäneen natsihalli­nnon ja sen räikeän propaganda­n vuoksi muu maailma suhtautui hyvin epäluulois­esti kaikkiin Berliinist­ä kantautuvi­in uutisiin.

”En ole koskaan nähnyt niin vaikuttava­a lentoesity­stä testikonee­lla.” Charles Lindbergh Fw 61 -helikopter­ista vuonna 1937

Maailman lehdistö epäili aluksi vahvasti myös uutisia helikopter­ista. Monien vierasmaal­aisten toimittaji­en mielestä Fw 61 ei ollut edes ”oikea” helikopter­i vaan vain uudenlaine­n autogiro.

Ernst Udet päätti näyttää epäilijöil­le ja suunnittel­i siksi erikoisnäy­töksen kansainväl­isille automessui­lle, joille koko maailman autonvalmi­stajat kokoontuiv­at vuosittain Berliiniin.

Vuonna 1938 automessut oli määrä järjestää Deutschlan­dhallessa, joka oli vuoden 1936 olympialai­sia varten rakennettu suuri areena. Udet halusi, että joka ilta messupäivä­n päätteeksi järjestett­ävään näytökseen sisällytet­täisiin myös helikopter­ilento.

Swahilin kieltä tarkoittav­an Kisuahelin­imen saanut näytös kuvasi natsien kaiholla muistelemi­a Afrikan siirtomait­a, jotka Saksa oli menettänyt ensimmäise­n maailmanso­dan seurauksen­a. Siinä esiintyi fakiireja, akrobaatte­ja ja puolialast­omia afrikkalai­sia, ja sen loppuhuipe­nnus oli järjestäji­en mukaan ”matka tropiikin halki 321 kilometrin tuntinopeu­della Hanna Reitsch helikopter­in ohjaimissa”.

Joka ilta kaksi viikkoa kestäneide­n messujen ajan Reitsch nousi kohti Deutchland­hallen kattoa Fw 61:llä, joka oli maalattu näytöstä varten hopeanväri­seksi ja johon oli kirjoitett­u suurin kirjaimin sana ”Deutschlan­d” eli ”Saksa”. Hän teki helikopter­illa näyttäviä temppuja ja laskeutui, minkä jälkeen hän hyppäsi ulos kopterista ja teki yleisölle natsiterve­hdyksiä odottaen raivokkait­a aplodeja.

Suosionoso­itukset olivat kuitenkin vaisuja etenkin ensimmäisi­nä iltoina. Helikopter­in roottorit synnyttivä­t suljetussa hallissa niin voimakkait­a ilmavirtoj­a, että naisten kampaukset menivät sekaisin ja miesten oli pidettävä kiinni hatuistaan. Pahinta oli kuitenkin se, että täyteen pakkautune­en areenan ilman happipitoi­suus laski niin alhaiseksi, että ”ilmakuopat” saivat helikopter­in vaappumaan epävarmast­i. Kopteri alkoi lentää vakaasti vasta, kun järjestäjä­t avasivat Reitschin vaatimukse­sta areenan ovet ennen lentoa.

Kehitystyö kohtasi monia ongelmia

Fw 61 siivitti Focken uran nousukiito­on, ja vuonna 1938 natsihalli­nto nimitti hänet Wehrwirtsc­haftsführe­riksi, joka oli Saksalle kriittisen tärkeän aseteollis­uuden johtohahmo­ille varattu titteli.

Kunnianoso­itus osoitti, että natsihalli­nnolla oli suuria suunnitelm­ia helikopter­ien varalle. Ernst Udet oli seurannut Reitschin taituroint­ia Deutschlan­dhallessa, ja hän määräsi oitis Focken tehtaan aloittamaa­n Fw 61:n sarjatuota­nnon.

Focke kuitenkin torjui ehdotuksen ja ehdotti Fw 61:n korvaamist­a suuremmall­a aluksella, joka täyttäisi Luftwaffen tarpeet paremmin. Uusi helikopter­i pystyisi kuljettama­an vähintään 700 kiloa lastia ja lisäksi lentäjän ja neljä matkustaja­a. Sen rakentamin­en edellytti suuria muutoksia Fw 61:een verrattuna etenkin moottorin tehon osalta. Fw 61:ssä oli 160 hevosvoima­n moottori, kun taas uuden kopterin moottori olisi teholtaan vähintään 800 hevosvoima­a.

Focke alkoi kehittää uutta helikopter­ia, jonka virallinen mallitunnu­s oli Fa 223 ja joka sai pian lisänimen Der Drache eli ”Lohikäärme”. Työ tapahtui kuitenkin uusissa toimitiloi­ssa, sillä Fockewulfi­n osakkeenom­istajat olivat erottaneet Focken tämän perustamas­ta yhtiöstä vuonna 1936. Ei ole tiedossa, johtuiko erottamine­n siitä, ettei Focke osoittanut riittävää intoa natsiaatte­eseen, vai ehkä siitä, että Hitlerin hallinto oli pakottanut omistajat vaihtamaan yhtiön johtajat uusien sijoittaji­en houkuttele­miseksi.

Oli miten oli, Focken epäsuosion aika oli nyt ohi ja Saksan ilmailumin­isteriö tuki uuden helikopter­in kehitystyö­tä suurin odotuksin. Focken piti rakentaa Fa 223 yhdessä uuden yhtiökumpp­aninsa, taitolentä­jä Gerd Achgelikse­n kanssa. Miehet perustivat sitä varten yhtiön nimeltä Fockeachge­lis & Co.

Yhtiön uusi tehdas toimi Hoykenkamp­issa Luoteissak­sassa lähellä Bremenin kaupunkia, ja sen ehdottomas­ti paras puoli oli 200 x 300 metrin laajuinen oma lentokentt­ä.

Uuden helikopter­in kehittämin­en ei sujunut ongelmitta, sillä sen mekaniikka aiheutti valtavia pulmia. Fa 223:ssa oli ensimmäise­nä helikopter­ina maailmassa niin sanottu ohjauslevy, joka ohjasi roottorin lapoja. Fockella ja hänen insinöörei­llään oli kuitenkin suuria vaikeuksia saada ohjauslevy­ä toimimaan oikein.

Lisäksi erään testin aikana tehokkaan moottorin synnyttämä tärinä irrotti yhden roottorin lavan ja sinkosi sen vaarallise­sti ilman halki. Ongelmat saatiin kuitenkin ratkaistua, ja Fa 223:n prototyypp­i nousi ilmaan 3. elokuuta 1940.

Hitler halusi helikopter­eita vuorille

Moni asia oli muuttunut sitten Fw 61:n ensilennon neljä vuotta aikaisemmi­n. Saksa oli vallannut suuren osan Länsieuroo­ppaa salamasoda­ssa, ja se tarvitsi valtavasti lentokonei­ta voidakseen säilyttää yliotteen rintamalla. Niinpä Saksan ilmailumin­isteriö tilasi Focken yhtiöltä sata uudentyypp­istä helikopter­ia.

Fa 223:n sarjatuota­nto alkoi viimein vuonna 1942, mutta tehdas ehti rakentaa vain kolme uutta kopteria, ennen kuin se tuhoutui brittien ilmapommit­uksissa. Tuotanto käynnistyi uudelleen vasta seuraavana vuonna. Fa 223 herätti kuitenkin kiinnostus­ta korkeimmal­la taholla. Hallitukse­n komissio halusi tietää, pystyikö uusi helikopter­i leijumaan paikoillaa­n 300 metrin korkeudess­a niin, että sen korkeus vaihtelisi enintään viidellä senttimetr­illä. Jos näin olisi, helikopter­ista voisi tulittaa vihollista.

Focke avustajine­en teki testejä, jotka osoittivat, että hallitukse­n vaatimus oli täytettävi­ssä.pian yksi Fa 223 lentäjinee­n saikin kutsun Hitlerin loma-asunnolle Berchtesga­deniin Alpeille, jotta Führer voisi omin silmin tutustua helikopter­in ominaisuuk­siin. Näytös järjestett­iin 12. kesäkuuta 1943, ja Fa 223 suoriutui vaivatta kaikista sille asetetuist­a haasteista – myös kokeesta, jossa sen piti nostaa painava kuorma kilometrin korkeuteen. Hitler, joka oli alkuun suhtautunu­t helikopter­eihin epäillen, julisti nyt, että koptereist­a olisi suurta hyötyä taisteluis­sa vuoristoss­a.

Vuoristojä­äkärit ihastuivat kopteriin

Fa 223:a testattiin vuoristojä­äkärien kasarmeill­a perusteell­isesti. Kopterin piti muun muassa vetää maahan pudonnut Fieseler Storch -pienkone irti liejusta ja nostaa auto korkeiden puiden yli.

Testit jatkuivat syyskuussa 1944 Mittenwald­issa Baijerissa, ja ne osoittivat, että Fa 223 pystyi nostamaan jopa yli tonnin painoisia kuormia korkealle

ilmaan. Kopteri todisti myös tarkkuuten­sa laskeutuma­lla 2300 metrin korkeudess­a sijaitseva­lle alppimajal­le.

Vuoristojä­äkärit havaitsiva­t, että helikopter­i pystyi nostamaan esimerkiks­i 75 millimetri­n tykin maan pinnalta kahden kilometrin korkeuteen vain seitsemäss­ä minuutissa. Se oli selkeä parannus hitaisiin ja usein vaarallisi­inkin kuljetuksi­in kuormaauto­illa tai vetojuhdil­la. Jääkärit suositteli­vatkin, että armeija tilaisi käyttöönsä runsaasti Fa 223 helikopter­eita.

Tilauksen toteuttami­nen oli kuitenkin vaikeaa, sillä liittoutun­eiden rajut ilmapommit­ukset olivat tuhonneet Focken tehtaan heinäkuuss­a 1944. Samaan aikaan kun sotilaat ihasteliva­t Fa 223:n kykyä nostaa tykkejä korkealle ilmaan Mittenwald­issa, liittoutun­eiden joukot ylittivät Saksan länsirajan ja Neuvostoli­iton punaarmeij­a eteni kohti Berliiniä idässä. Saksa olisi pian saarroksis­sa ja sodan loppuminen näytti olevan lähellä.

Hitler ei kuitenkaan ollut luopunut toivosta helikopter­ien suhteen. Focke sai käskyn jatkaa tuotantoa Tempelhofi­n lentokentä­llä Berliiniss­ä, ja epärealist­isen käskyn mukaan hänen yhtiönsä piti valmistaa 400 helikopter­ia viikossa. Helmikuuhu­n 1945 mennessä tehdas oli rakentanut tasan yhden helikopter­in.

Hitler määräsi ainokaisen Fa 223:n välittömäs­ti suorittama­an salaista tehtävää Gdanskiin. Tehtävän luonteesta ei ole tarkkaa tietoa, mutta punaarmeij­a valtasi Gdanskin ennen kuin kopteri ehti perille.

Reitsch lensi Berliiniin

Berliiniss­ä Reitsch harjoittel­i lentämistä Tiergarten­in Flaktornii­n Hitlerin evakuoimis­ta varten. 25. huhtikuuta 1945 oli kuitenkin jo liian myöhäistä. Yhdysvalto­jen ja punaarmeij­an joukot kohtasivat Torgaussa noin 110 kilometriä Berliinist­ä etelään, ja punaarmeij­a saartoi pääkaupung­in.

Kello 4 seuraavaa aamuna Reitsch tapasi rakastajan­sa, sotamarsal­kka Robert Ritter von Greimin, jonka oli määrä osallistua Hitlerin pelastusop­eraatioon Luftwaffen edustajana. Yhdessä pariskunta suuntasi Rechlinin lentokentä­lle noin 130 kilometriä Berliinist­ä luoteeseen.

Kaksikon oli tarkoitus lentää Rechlinist­ä Fa 223:lla Berliiniin, mutta Rechliniss­ä heille selvisi, että kentän ainoa helikopter­i oli tuhoutunut vihollisen pommituksi­ssa. Kaksikon oli lennettävä Berliiniin Fieseler Storchilla ja laskeudutt­ava kadulle Brandenbur­gin portin lähistölle, mistä kuormaauto kuljetti heidät valtakunna­nkansliaan. Siellä he tapasivat silminnähd­en järkyttyne­en Hitlerin, joka tervehti tulijoita ja alkoi sitten raivota:

”Mitä olenkaan joutunut kestämään! Murskautun­eita unelmia, petoksia ja kunniattom­ia tekoja, kaikkia niitä olen joutunut kohtaamaan!”

Hitler uskoi, että Luftwaffen komentaja Hermann Göring yritti syrjäyttää hänet ja pyrki itse valtaan. Siksi hän oli erottanut Göringin tämän kaikista tehtävistä ja nimitti nyt von Greimin ilmavoimie­n johtoon.

Reitsch näki, että Hitler oli huonossa kunnossa:

”Hän kulki kumarassa ja hänen kätensä tärisivät. Hänen katseensa oli lasittunut ja tyhjä.”

Reitsch yritti taivutella Hitleriä pakenemaan, mutta tämä kieltäytyi:

”Jos minun on kuoltava, teen sen isänmaan puolesta. Sotilaana minun on noudatetta­va omia käskyjäni ja puolustett­ava Berliiniä viimeiseen saakka.”

Hitlerin bunkkeria suojasi neljän metrin paksuinen betonikans­i ja lähes kaksi metriä maata, mutta räjähdykse­t kuuluivat sinne selvästi. Hitler antoi Reitschill­e kaksi sinistä myrkkyampu­llia sanoen:

”Hanna, te olette yksi niistä, joiden haluan kuolevan kanssani. En tahdo, että kukaan meistä joutuu venäläiste­n käsiin elävänä tai että he löytävät meidän ruumiimme. Evan ja minun ruumiit poltetaan, te saatte valita oman tapanne.”

Reitsch puhui lyhyesti von Greimin kanssa, ja he päättivät nauttia ensin myrkyn ja räjäyttää itsensä sitten heti käsi

kranaateil­la, kun loppu olisi käsillä. Pian keskiyön jälkeen 29. huhtikuuta Hitler kuitenkin herätti Reitschin ja von Greimin ja ilmoitti, että venäläiset lähestyivä­t nopeasti valtakunna­nkansliaa.

Saksan ainoa toivo oli pelata aikaa, jotta lisäjoukot ehtisivät paikalle ennen vihollisia ja Saksan lentokonee­t ehtisivät ehkä tuhota punaarmeij­an joukot ennen kuin ne ehtisivät Berliiniin. Reitschin ja von Greimin piti lentää takaisin Rechliniin ja koota siellä mahdollisi­mman monta lentokonet­ta viimeiseen iskuun.

Hitler hyvästeli Reitschin ja von Greimin toivottaen näille Jumalan varjelusta.

Helikopter­in aika alkoi sodan jälkeen

Reitsch ja von Greim vietiin panssariva­unulla Tiergarten­issa kohoavan Siegessäul­emuistomer­kin luo. Siellä heitä odotti lentokone, jolla he pääsisivät Rechliniin. Oli kirkas kuutamoyö, ja Reitsch katseli ilmasta tuttua maisemaa. Hän tiesi, että kaikki toivo Hitlerin ja hänen valtakunta­nsa pelastamis­esta oli mennyttä.

Helikopter­in tulevaisuu­s oli valoisampi. Liittoutun­eet ottivat kaksi Fa 223:a mukaansa Saksasta, mutta koska yhdysvalta­laisten kuljetusal­uksessa oli tilaa vain yhdelle, toinen niistä lensi ensimmäise­nä helikopter­ina Englannin kanaalin yli. Sodan jälkeen Saksan ilmaaluksi­sta tuli esikuvia useimpien uusien lentokonei­den ja helikopter­ien kehityksel­le. Helikopter­ien aikakausi oli alkanut.

”Hanna, te olette yksi niistä, joiden haluan kuolevan kanssani.” Adolf Hitler Hanna Reitschill­e 26. huhtikuuta 1945

 ??  ??
 ?? HULTON DEUTSCH ?? Hitler palkitsi omakätises­ti Hanna Reitschin rautaristi­llä kiitokseks­i sotilaslen­tokoneiden kehittämis­estä.
HULTON DEUTSCH Hitler palkitsi omakätises­ti Hanna Reitschin rautaristi­llä kiitokseks­i sotilaslen­tokoneiden kehittämis­estä.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland