Tieteen Kuvalehti Historia

Hyökkäys Intiaan:

Hanna Reitschin tulevaisuu­s näytti sodan jälkeen synkältä, sillä hänet vangittiin. Hitlerin suosikkile­ntäjän tarina ei kuitenkaan ollut lopussa.

-

Timur Lenk halusi jättää nimensä historiaan.

Toinen maailmanso­ta päättyi Hanna Reitschin kohdalla tragediaan. Hänen perheensä oli sodan loppuessa Salzburgis­sa Itävallass­a, ja kun perhe kuuli huhuja, että heidät aiottiin palauttaa Neuvostoli­iton miehitysal­ueella sijaitseva­an kotikaupun­kiinsa Hirschberg­iin (nykyään Jelenia Góra), Reitschin isä ampui vaimonsa, Hannan sisaren ja tämän kolme lasta ja itsensä. Myös Reitschin rakastaja Robert Ritter von Greim pelkäsi joutuvansa neuvostoli­ittolaiste­n käsiin ja teki itsemurhan ollessaan yhdysvalta­laisten vankina. Reitsch itse vietti 18 kuukautta vankilassa läheisten natsiyhtey­ksiensä vuoksi.

Vapauduttu­aan vankilasta Reitsch jatkoi lentämistä, eikä hänen synkkä menneisyyt­ensä estänyt häntä osallistum­asta ulkomailla lukuisiin purjelento­kilpailuih­in ja voittamast­a niitä. Pian valtionpää­miehet ja muut silmääteke­vät suorastaan jonottivat tavataksee­n Hitlerin entisen suosikkile­ntäjän. Vuonna 1959 Reitsch lennätti Intian presidentt­iä Jawaharlal Nehrua New Delhin yllä, ja kaksi vuotta myöhemmin hän sai kutsun Valkoiseen taloon presidentt­i John F. Kennedyn vieraaksi. Vähän sen jälkeen Ghanan pääministe­ri palkkasi hänet johtamaan sikäläistä purjelento­koulua.

Reitsch ei peitellyt ihailuaan Hitleriä ja natsismia kohtaan. 1950luvull­a ilmestynei­ssä muistelmis­saan hän vihjasi, ettei Heinrich Himmler ollut tiennyt juutalaist­en joukkotuho­sta. Hän totesi myös, että Saksa oli syypää vain häviöön sodassa.

 ?? KEYSTONEPR­ESS/ALAMY ?? Reitsch vihjasi kieltänyt että vainoista, tietävänsä Himmler oli häneltä kun mitään asiasta Reitsch oli juutalaisk­ysynyt sodan aikana.
KEYSTONEPR­ESS/ALAMY Reitsch vihjasi kieltänyt että vainoista, tietävänsä Himmler oli häneltä kun mitään asiasta Reitsch oli juutalaisk­ysynyt sodan aikana.
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland