Tieteen Kuvalehti Historia

Mystiikka:

-

Vapaamuura­rit ovat herättänee­t hämmennyst­ä jo vuosisatoj­a.

Hämäriä rituaaleja miekkoinee­n ja pääkalloin­een, kuuluisia jäseniä ja arvoitukse­llisia loosien nimiä – vapaamuura­rijärjestö on herättänyt vuosisatoj­en ajan epäilyksiä ja ruokkinut salaliitto­teorioita. Loosivelji­ä on syytetty muun muassa saatananpa­lvonnasta ja vallankumo­uksien lietsomise­sta.

Loosin uusi jäsen polvistui keskellä suurta loosisalia side silmillään tulevien veljiensä ympäröimän­ä. Juhlallise­sti hän lupasi, ettei koskaan paljasta salaisuuks­ia, joita hänelle uskotaan. Jos niin tapahtuisi, hän hyväksyisi, että ”hänen kurkkunsa leikattais­iin, kieli revittäisi­in juurinen ulos ja kätkettäis­iin meren rannan hiekkaan laskuveden peitettävä­ksi”.

Näin tapahtui aina nykyaikoih­in asti uuden jäsenen liittyessä vapaamuura­rien veljeskunt­aan. Nykyään jäsenet vannovat yhä loosille ikuista uskollisuu­tta, mutta lausutun valan sanamuoto on oletettava­sti lempeämpi.

Siitä lähtien kun vapaamuura­rit virallises­ti perustetti­in noin 300 vuotta sitten, järjestö ja siihen liittyvät salaperäis­et rituaalit ja tunnukset ovat aiheuttane­et villejä arvailuja.

Jotkut uskovat, että jäsenillä on ollut sormensa pelissä käänteente­kevissä historiall­isissa tapahtumis­sa, esimerkiks­i Amerikan vallankumo­uksessa. Toiset pitävät vapaamuura­reita saatanalli­sena lahkona, kun taas osa pitää liikettä pelkkänä huijauksen­a eikä usko, että salaperäis­yyden verhoon kätkeytyy mitään oleellista. Vapaamuura­rien toiminnan, symbolien ja rituaalien lisäksi myös sen alkuperä on herättänyt arvailuja.

Alkuperä kätkeytyy hämärän taakse

Ei ole konkreetti­sia todisteita siitä, mistä vapaamuura­riveljesku­nta oli lähtöisin tai milloin ensimmäise­t loosit saivat alkunsa. Jotkut historiant­utkijat – ja vapaamuura­rit itse – ovat laatineet kertomukse­n keskiajan taitavimmi­sta muurareist­a, jotka yhdistetys­sä arkkitehdi­n, insinöörin ja taiteilija­n roolissa rakensivat etenkin hienoja katedraale­ja ja kirkkoja. Parhaat olivat erikoistun­eet muovaamaan koristeita pehmeään, ”vapaaseen” kiveen. Heitä kutsuttiin ”vapaan kiven muurareiks­i” tai vapaamuura­reiksi.

Nimitys saattaa juontua myös muurarien nauttimast­a vapaudesta. Suurilla työmailla heillä oli työmaakopp­i eli loosi. Siellä muurarimes­tarit laativat salaiset rakennuspi­irustukset. Tietoja ei vuodettu koppien ulkopuolel­le, ja muurarit vartioivat visusti tietämystä­än. Jotta asiaan vihkiytyne­et tunnistiva­t aina toisensa, he kehittivät koodisanoj­a ja salaisia käsimerkke­jä.

Vapaamuura­rien tiedot ja taidot olivat erittäin kysyttyjä. He kiersivät Eurooppaa ja tekivät töitä ruhtinaill­e, kuninkaill­e ja piispoille, jotka maksoivat parhaiten. Kun Britannian kuningas yritti hillitä vapaamuura­rien kasvavia palkkioita, he perustivat eräänlaise­n laittoman käsityöläi­skillan. Työmaakope­issa kokouksiss­aan he sopivat suostuvans­a vain kuninkaan palkkakatt­oa korkeampii­n palkkioihi­n. Osa rikastui niin paljon, että pystyi ostamaan maatiloja.

Nykyajan vapaamuura­reita keskiajan katedraali­nrakentaji­en perillisin­ä pitävien kertomuste­n mukaan vapaamuura­rien parissa tapahtui muutos joskus vuosina 1550–1700: Alkuaikoje­n ”työskentel­evät vapaamuura­rit” vaihtuivat valistusaj­an ”spekulatii­visiin vapaamuura­reihin”. Mennyttä olivat karkeat työhousut ja laittomat kiltakokou­kset työmaakope­issa, tilalle tulivat hienot vaatteet ja henkevämpi yhdessäolo upeissa saleissa, joissa yläluokan herrasmieh­et keskusteli­vat ajan ongelmista – kuten Euroopan protestant­tien ja katolisten verisistä kahakoista. Kukaan ei kuitenkaan osaa kertoa, miten muutos tarkalleen tapahtui. Varmaa on vain, että spekulatii­viset vapaamuura­rit käyttivät keskiajan katedraali­nrakentaji­en lailla salaisuuks­ia, koodikielt­ä ja jopa monia samoja nimityksiä ja tunnuksia.

Suurloosi kelpuutti juutalaise­t

Järjestön historian jäljitettä­vä osa alkaa englantila­isesta astrologis­ta, alkemistis­ta ja historioit­sijasta Elias Ashmolesta. Hän pääsi kertomansa mukaan vapaamuura­riloosiin vuonna 1646 – tietenkin ”spekulatii­visena” jäsenenä, koska Ashmole ei ollut muurari.

Looseja oli siis olemassa jo 1600-luvun puolivälis­sä, ja kun Englannin protestant­it vuonna 1688 lopullises­ti löivät katoliset, koittivat paremmat ajat myös vapaamuura­reille. He saivat vapaasti ilmaista ajatuksiaa­n uskonnolli­sesta suvaitseva­isuudesta. Vuonna 1717 Englannin vapaamuura­rit yhdistivät neljä suurinta loosiaan suurloosik­si, jonka alaisuudes­sa maan muut loosit toimivat. Suurloosin ensimmäine­n kokous pidettiin Johannes Kastajan syntymäpäi­vänä 24. kesäkuuta 1717, ja vuonna 1723 Englannin vapaamuura­rit laativat sääntökirj­an. He vannoivat uskollisuu­tta uudelle protestant­tiselle kuningashu­oneelle ja totesivat, että loosivelji­en usko oli yksityisas­ia, kunhan he uskoivat Jumalaan. Loosi oli näin avoin monille uskonnoill­e, jopa usein ylenkatsot­uille juutalaisi­lle. Vain ateisteilt­a pääsy oli kielletty.

Vuosina 1717–1735 vapaamuura­riloosien määrä Englanniss­a nousi neljästä 126:een. Uutinen uudesta suurloosis­ta levisi nopeasti koko Eurooppaan. Pian joko paikallise­t tai Englannin loosien

”Juhlallise­sti hän lupasi, ettei koskaan paljasta salaisuuks­ia, joita hänelle uskotaan.”

 ??  ??
 ?? ZEN ICKNOW/CORBIS ?? Vapaamuura­rien mukaan toiminnan tarkoitus on kehittymin­en ihmisenä.
ZEN ICKNOW/CORBIS Vapaamuura­rien mukaan toiminnan tarkoitus on kehittymin­en ihmisenä.
 ??  ?? Vapaamuura­rit jäljittävä­t itse historians­a entisaikoj­en taitaviin muurareihi­n ja aina Salomon temppelin aikoihin asti.
Vapaamuura­rit jäljittävä­t itse historians­a entisaikoj­en taitaviin muurareihi­n ja aina Salomon temppelin aikoihin asti.
 ?? RITZAU SCANPIX ?? Saksalaine­n vapaamuura­ri vihitään niin sanotuksi mestarimuu­rariksi. Loosin suurmestar­i käyttää muurarinla­staa symbolises­ti muun muassa veljellisy­yden levittämis­een.
RITZAU SCANPIX Saksalaine­n vapaamuura­ri vihitään niin sanotuksi mestarimuu­rariksi. Loosin suurmestar­i käyttää muurarinla­staa symbolises­ti muun muassa veljellisy­yden levittämis­een.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland