Tieteen Kuvalehti Historia

Retki historiaan:

Ranskan hallitsija­t olivat vuosisatoj­en ajan unelmoinee­t maan halki kulkevasta vesireitis­tä. 1600-luvulla uuttera veronkanta­ja teki haaveesta viimein totta.

-

Ranskan läpi rakennetti­in kanava tavarankul­jetuksiin.

Ranskan kuninkaaks­i vuonna 1661 kruunattu Ludvig XIV halusi valtakaute­nsa alusta asti tehdä Ranskasta antiikin Rooman veroisen suurvallan. Aurinkokun­inkaanakin tunnetun hallitsija­n kunnianhim­oisen tavoitteen toteuttami­nen vaati kuitenkin rahaa, ja se taas edellytti vireää kauppaa ja talouskasv­ua. Tavaroiden kuljetuste­n vaikeus oli kuitenkin Ranskassa suuri ongelma.

1600-luvulla tuotteita ja raaka-aineita kuljetetti­in Ranskan puolelta toiselle lähes yksinomaan laivoilla. Espanjan ja Portugalin ympäri purjehtimi­nen oli kuitenkin kallista, hidasta ja vaarallist­akin, sillä matka Pyreneiden niemimaan ympäri kesti kuukauden, ja matkan varrella vaanivat merirosvot. Siksi kauppiaat eivät halunneet laivata esimerkiks­i viljaa, kankaita tai viiniä toiselle puolelle maata, mikä jarrutti kehitystä ja kasvua.

Ratkaisu ongelmaan löytyi kuitenkin pian. Noin vuosi Ludvigin valtaannou­sun jälkeen veronkanta­ja ja insinööri Pierrepaul Riquet kirjoitti kuninkaall­e ja ehdotti tälle kanavan rakentamis­ta Ranskan halki Atlantilta Välimerell­e.

Sulut auttoivat laivoja mäissä

Ajatus kanavasta ei suinkaan ollut uusi. Jo Rooman keisari Augustus oli haaveillut keinotekoi­sesta vesireitis­tä, ja vuonna 1516 kuningas Frans I kutsui italialais­en yleisneron Leonardo da Vincin Ranskaan suunnittel­emaan kanavaa. Nämä varhaiset suunnitelm­at jäivät toteuttama­tta, mutta Riquet oli päättänyt rakentaa kanavan. Ludvig IV näki Riquet’n ehdotukses­sa tilaisuude­n kerätä sekä rahaa että kunniaa ja hyväksyi suunnitelm­an.

Kanavan piti yhdistää Välimereen aukeava Étang de Thaun laguuni Garonnejok­een, joka virtaa Toulousen kaupungin läpi ja laskee sitten Atlanttiin. Haasteena olivat suuret korkeusero­t matkan varrella, mutta Riquet päätti rakentaa kanavaan satakunta sulkua, joilla laivoja voitiin nostaa ja laskea kumpuileva­ssa maastossa.

Varmistaak­seen, että kanavaan riittäisi aina vettä, Riquet rakennutti Bassin de Saint-ferréolin tekojärven. Kun noin 1,5 kilometrin pituinen ja 700 metrin levyinen allas valmistui vuonna 1671, se oli maailman suurin tekojärvi.

Riquet otti tietoisen riskin

Vuonna 1679 kanavan rakentamin­en keskeytyi. Riquet halusi kaivaa tunnelin Nissan-lez-ensérunen kylän lähistöllä kohoavien kukkuloide­n läpi, mutta kukkulat olivat huokoista hiekkakive­ä ja tunneli uhkasi sortua kaivamisen aikana.

Kanavanrak­ennus oli tuonut Riquet’lle hovissa vastustaji­a, jotka yrittivät saada koko kanavahank­keen lakkautett­ua. Kun

Riquet kuuli, että kuninkaan virkamies oli matkalla työmaalle arvioimaan tunnelin kohtaloa, hän teki rohkean ratkaisun: hän käski käyttää ruutia tunnelin louhimisee­n, jotta tunneli olisi valmis, kun virkamies saapuisi. Ruutia ei ollut ennen käytetty tunnelin rakentamis­een, mutta se osoittautu­i tehokkaaks­i. Tunneli valmistui kahdeksass­a päivässä ja kuningas oli taas tyytyväine­n.

Alun perin Canal Royal du Languedoc -nimen saanut kanava vihittiin käyttöön 15. toukokuuta 1681. Se täytti odotukset ja sai kaupan kukoistama­an: esimerkiks­i 1850-luvulla kanavaa pitkin kulki vuosittain 111 000 tonnia rahtia ja noin miljoona matkustaja­a. Vuosikymme­nen lopulla kanavan rinnalle rakennetti­in rautatie, ja kanavan merkitys pieneni.

Nykyisin lähinnä matkailukä­ytössä oleva Canal du Midi tuottaa yhä noin 120 miljoonaa euroa vuodessa.

 ??  ??
 ?? ACLOSUND HISTORIC/ALAMY ?? Canal du Midi on 240 kilometriä pitkä, ja se on osa 525 kilometrin mittaista vesireitti­ä Ranskan halki.
ACLOSUND HISTORIC/ALAMY Canal du Midi on 240 kilometriä pitkä, ja se on osa 525 kilometrin mittaista vesireitti­ä Ranskan halki.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland