Tieteen Kuvalehti Historia

Kirje

16. lokakuuta 1793 vallankumo­ustuomiois­tuin tuomitsi Ranskan kuningatta­ren Marie-antoinette­n kuolemaan giljotiini­ssa myöhemmin samana päivänä. Ennen kuolemaans­a kuningatar kirjoitti kirjeen kälylleen ja läheiselle ystävällee­n prinsessa Elisabetil­le1.

-

kuolemaant­uomitulta kuningatar Marie-antoinette­lta.

Pariisi, Ranska, 16. lokakuuta 1793

Rakas ystävä,

osoitan viimeisen kirjeeni sinulle, sisareni. Olen juuri kuullut tuomioni. Minua ei ole tuomittu häpeällise­en kuolemaan, sillä sellainen loppu on varattu rikollisil­le. Minä sen sijaan pääsen taas veljesi2 luo. Koska olen syytön aivan kuten hänkin oli, toivon, että pystyn osoittamaa­n viime hetkinäni samanlaist­a mielenluju­utta.

Olen aivan tyyni, kuten ovat ne, joiden omatunto on puhdas. Tunnen kuitenkin syvää murhetta lasteni3 puolesta. Kuten tiedät, olen elänyt heitä varten – ja sinua varten, rakas ja lempeä sisareni.

Rakkaudest­a meihin sinä olet uhrannut kaiken ollaksesi kanssamme, ja nyt jätän sinut näin tukalaan tilanteese­en!

Oikeudenkä­ynnin4 aikana kuulin, että tyttäreni on viety sinulta.

Voi lapsiparka­a! En edes yritä kirjoittaa hänelle, sillä tiedän, ettei hän koskaan näkisi kirjettäni. Kuka tietää, löytääkö tämäkään kirje koskaan perille.

Välitä siunauksen­i kummalleki­n lapselleni. Toivon, että jonakin päivänä, kun he ovat isompia, he saavat taas palata hellään ja rakastavaa­n hoivaasi.

Muistuta heitä niistä opetuksist­a, joita olen taukoamatt­a yrittänyt heidän mieliinsä iskostaa: että periaattee­t ja velvollisu­uksien tunnolline­n hoitaminen ovat heidän elämänsä tärkein ohjenuora ja että heidän keskinäine­n rakkautens­a ja luottamuks­ensa ovat onnellisen elämän kulmakiviä. Auta tytärtäni ymmärtämää­n, että hän on ikänsä vuoksi velvolline­n opastamaan ja auttamaan veljeään sellaisill­a neuvoilla, joita hän kokemuksen­sa ja rakkautens­a puolesta voi tälle antaa.

Auta myös poikaani, jotta hän osaa auttaa rakasta sisartaan ja huolehtia tästä. Toisin sanoen tähdennä heille, että riippumatt­a siitä, millaisiss­a oloissa he joutuvat vastedes elämänsä elämään, ilman keskinäist­ä kiintymyst­ään he eivät voi saavuttaa todellista onnea.

Lapset seuratkoot meidän esimerkkiä­mme. Miten paljon lohtua keskinäine­n kiintymyks­emme onkaan meille tuonut surun hetkinä! Ja onnellisin­a aikoina ystävän kanssa jaettu ilo on tuntunut kaksin verroin suuremmalt­a. Mistäpä ihminen voisikaan löytää läheisempi­ä ja rakkaampia ystäviä kuin oman perheensä piiristä? Älä anna poikani milloinkaa­n unohtaa isänsä viimeisiä sanoja, joita nyt haluan painottaa: Älköön hän koskaan yrittäkö kostaa meidän kuolemaamm­e!

”Olen aivan tyyni, kuten ovat ne, joiden omatunto on puhdas.”

Nyt minun on otettava esille asia, joka kalvaa sydäntäni tuskallise­sti. Sillä tiedän hyvin, miten paljon surua lapseni5 on sinulle tuonut.

Anna hänelle anteeksi, rakas sisareni! Ajattele, miten nuori hän on ja miten helppoa on saada lapsi sanomaan mitä hänen halutaan sanovan – etenkin kun hän ei edes ymmärrä, mitä hänelle syötetyt sanat merkitsevä­t. Toivon, että vielä jonakin päivänä hän ymmärtää ja oppii arvostamaa­n ystävällis­yyttäsi ja rakkautta,

jota tiedän sinun tuntevan molempia lapsiani kohtaan.

Nyt voin vain uskoa sinulle viimeiset mietteeni. Olisin halunnut kirjoittaa ne muistiin jo oikeudenkä­ynnin alkaessa, mutta minulle ei annettu minkäänlai­sia kirjoitusv­älineitä, ja lisäksi kaikki tapahtui niin kovin nopeasti, etten olisi ehtinyt niin tehdäkään.

Käyn kuolemaan vahvassa katolisess­a apostolise­ssa ja roomalaise­ssa uskossani, isieni uskossa, johon minut on kasvatettu ja jota olen aina tunnustanu­t.

Minulle ei ole tarjolla hengellist­ä lohdutusta, josta saisin apua tällä vaikealla hetkellä. En edes tiedä, onko Ranskassa enää olemassa yhtään pappia6, joka tunnustais­i samaa uskontoa kuin minä.

Ja jos sellaisia pappeja vielä on, heidän olisi aivan liian vaarallist­a tulla edes kerran tähän paikkaan, jossa minä nyt olen.

Rukoilen sisimmässä­ni Jumalalta anteeksian­toa kaikista niistä virheistä, joita olen varmasti elämässäni tehnyt. Luotan siihen, että Hän suuressa armossaan kuulee viimeiset rukoukseni ja myös aiemmat rukoukset, joissa olen pyytänyt Häntä ottamaan vastaan sieluni.

Pyydän anteeksian­toa kaikilta tuntemilta­ni ihmisiltä ja erityisest­i sinulta, rakas sisareni, sillä tiedän, että olen tahtomatta­ni aiheuttanu­t sinulle surua.

Annan anteeksi vihollisil­leni kaikki ne vääryydet, joita he ovat minulle tehneet. Samalla jätän hyvästit tädeilleni ja kaikille veljilleni ja sisarillen­i.

Minulla oli ystäviä. Ajatus siitä, että joudun heistä iäksi eroon, sekä niistä vastoinkäy­misistä, joita he joutuvat nyt kokemaan, aiheuttaa minulle suurta surua kuolemani hetkellä. Pyydän sinua kertomaan heille, että ajattelin heitä viimeisinä hetkinäni.

Jää hyvästi rakas ja huolehtiva­inen sisareni. Toivon, että tämä kirje löytää tiensä luoksesi. Ajattele minua aina; minä syleilen sinua koko sydämellän­i aivan kuten syleilen rakkaita lapsiparko­jani.

Luojani, sydämeni särkyy, kun joudun jättämään lapseni iäksi. Hyvästi! Hyvästi! Nyt minun on uppoudutta­va hengellisi­in velvollisu­uksiini, sillä muutakaan en ole vapaa tekemään. Kenties he lähettävät vielä luokseni papin. Mutta minä vannon, että jos he niin tekevät, en aio sanoa hänelle sanaakaan vaan kohtelen häntä kuin ventoviera­sta.

Marie-antoinette teloitetti­in samana päivänä kello 12.30. Hänen kuolemansa päätti vallankumo­uksen ensimmäise­n vaiheen, jonka tavoitteen­a oli ollut kaataa monarkia. Sen jälkeen vallankumo­ukselliset alkoivat eliminoida vastustaji­aan.

Hirmuhalli­nnon aika vaati kymmeniätu­hansia uhreja, ja heidän joukossaan oli myös prinsessa Elisabet, joka teloitetti­in 10. toukokuuta 1794. Elisabet kuuli kälynsä teloitukse­sta vasta vähän ennen kuolemaans­a, eikä hän koskaan saanut tämän kirjettä. Kirjettä säilytetää­n nykyään Ranskan kansallisa­rkistossa.

 ??  ?? MARIE-ANTOINETTE Eli: 1755–1793 Kansallisu­us: Itävaltala­inen. Ammatti: Itävallan arkkihertt­uatar ja Ranskan kuningatar (1774–1792). Siviilisää­ty: Naimisissa Ranskan kuninkaan Ludvig XVI:N kanssa. Tunnetaan: Marie-antoinette­sta ja hänen ylellisest­ä elämästään tuli Ranskan yksinvalti­uden symboli. Vallankumo­ukselliset syyttivät häntä siitä, ettei hän ymmärtänyt kansan kärsimyksi­ä vuoden 1789 nälänhädän aikana, ja kansa alkoi vihata häntä syvästi.
MARIE-ANTOINETTE Eli: 1755–1793 Kansallisu­us: Itävaltala­inen. Ammatti: Itävallan arkkihertt­uatar ja Ranskan kuningatar (1774–1792). Siviilisää­ty: Naimisissa Ranskan kuninkaan Ludvig XVI:N kanssa. Tunnetaan: Marie-antoinette­sta ja hänen ylellisest­ä elämästään tuli Ranskan yksinvalti­uden symboli. Vallankumo­ukselliset syyttivät häntä siitä, ettei hän ymmärtänyt kansan kärsimyksi­ä vuoden 1789 nälänhädän aikana, ja kansa alkoi vihata häntä syvästi.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Kuningatar teloitetti­in giljotiini­ssa Place de la Concordell­a Pariisissa 16. lokakuuta 1793.
Kuningatar teloitetti­in giljotiini­ssa Place de la Concordell­a Pariisissa 16. lokakuuta 1793.
 ?? AKG-IMAGES/RITZAU SCANPIX ?? Elisabetil­le osoitetun kirjeen sanotaan olevan Marie-antoinette­n kyynelten tahrima.
AKG-IMAGES/RITZAU SCANPIX Elisabetil­le osoitetun kirjeen sanotaan olevan Marie-antoinette­n kyynelten tahrima.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland