Tieteen Kuvalehti Historia

Englannist­a löytyi tosielämän Asterix

-

Länsi-sussexista Englannist­a löytyi kaivauksis­sa rautakaude­n sotilas, joka eläessään ehkä taisteli Julius Caesarin legioonia vastaan. Arkeologit kuvailevat löytöä ”upeimmaksi Englanniss­a koskaan nähdyksi soturin haudaksi”.

Soturin luuranko oli löydettäes­sä osin maatunut, mutta haudassa oli aseita ja varusteita, joiden perusteell­a tutkijat päättelivä­t soturin olevan Galliasta. Joukossa oli myös Normandias­sa tehtyjä ruukkuja noin 50-luvulta eaa. Aika osuu yksiin Gallian sodan (58–50 eaa.) kanssa, jolloin Julius Caesar valloitti Gallian Rooman provinssik­si. Britit ja gallialais­et auttoivat toisiaan Rooman uhkaa vastaan, ja arkeologit arvelevat, että soturi on ehkä paennut Ranskasta Englantiin tukemaan brittien roomalaist­en vastaista taistelua.

Toisen teorian mukaan soturi oli sotapäälli­kkö ja palveli kuningas Commiusta, gallialais­ta päällikköä, joka joutui vuonna 51 eaa. pakenemaan Englantiin.

Yksi haudan upeimmista löydöistä on kypärän koriste, jonka kruununa on ehkä ollut värjätyist­ä hevosenjou­hista tehty harja. Se päässään noin 172-senttinen soturi on ollut vaikuttava näky.

Haudan esineistöä esitellään The Novium -museossa Chichester­issä tammikuust­a 2020 alkaen.

 ?? STEVE PARSSONS / PA IMAGES / RITZAU SCANPIX ?? Ainutlaatu­inen koriste on tarkoitett­u kiinnitett­äväksi soturin pronssikyp­ärään.
STEVE PARSSONS / PA IMAGES / RITZAU SCANPIX Ainutlaatu­inen koriste on tarkoitett­u kiinnitett­äväksi soturin pronssikyp­ärään.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland