Tieteen Kuvalehti Historia

Homo sapiens harrasti seksiä kaikkien kanssa

Uusi geenitutki­mus paljasti, että meissä monissa on useiden hävinneide­n ja aiemmin tuntematto­mien ihmislajie­n dna:ta.

-

Varhainen Homo sapiens pariutui ainakin neljän eri ihmislajin kanssa lähdettyää­n Afrikasta noin 70 000 eaa. Näin todetaan Adelaiden yliopiston tutkimukse­ssa, jossa analysoiti­in ihmisen dna:ta eri puolilta maailmaa. Tutkimus paljasti, että dna:mme sisältää jälkiä useista sukupuutto­on kuolleista ihmislajei­sta, sekä selvitti, missä ja milloin sekoittumi­nen tapahtui.

Kaksi havaituist­a ihmisryhmi­stä, neandertal­inihminen ja aasialaine­n denisovani­hminen, tunnettiin ennalta, mutta dna-jälkiä löydettiin myös kahdesta aiemmin tuntematto­masta ihmislajis­ta. Toinen asui eteläisess­ä Aasiassa ja toinen indonesial­aisella Floresin saarella. Viimeksi mainittu oli kuitenkin eri lajia kuin Homo floresiens­is, josta on myös löydetty jälkiä Floresista. Koska näistä kahdesta ihmislajis­ta ei tiedetä oikeastaan mitään, ne on toistaisek­si nimetty ”sukupuutto­on kuolleiksi hominini 1:ksi ja 2:ksi”.

”Kun ns. nykyihmise­t saapuivat Kaakkois-aasian saarille, alueella asui ainakin jo kolme muuta ihmislajia. Esivanhemp­amme pariutuiva­t niiden kanssa, ennen kuin ne kuolivat sukupuutto­on”, kertoi tutkimusry­hmän jäsen tohtori João Teixeira.

Aasian varhaiset ihmislajit elivät tuhansia vuosia suhteellis­en eristäytyn­einä toisistaan esivanhemp­iemme saapumisee­n asti. Tutkimus viittaa siihen, että Homo sapiensin tultua alueelle muut ihmislajit hävisivät nopeasti.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland