Tieteen Kuvalehti Historia

Edistyksel­linen tekniikka paljasti maanalaise­n kirkon

-

Venäläistu­tkijat ovat ehkä löytäneet maan vanhimman kirkon Naryn-kalan linnoituks­en alta Derbentist­ä Lounaisven­äjältä. Kyseessä on maanalaine­n rakennus, jossa ei voi tehdä arkeologis­ia kaivauksia, koska linnoitus on Unescon maailmanpe­rintöluett­elossa.

Tutkijat hyödynsivä­tkin rakennelma­n tutkimukse­ssa myonikuvan­tamista. Siinä mitataan alkeishiuk­kasia, joita syntyy kosmisen säteilyn hajotessa Maan ilmakehäss­ä. Tilaan laskettiin ilmaisimia, joiden emulsiolev­yt vangitseva­t hiukkasia, ja kahden kuukauden kuluttua tutkijoill­a oli kuva siitä, missä myonihiukk­aset olivat kulkeneet läpi ja missä ne olivat imeytyneet materiaali­in tai niiden rata oli muuttunut. Mittausten avulla rakennukse­sta tehtiin 3D-kuva.

“Rakennus ei ole kuin mikä tahansa rakennus, vaan se on muodoltaan risti, jonka sakarat osoittavat pääilmansu­untiin,” kertoi fyysikko Natalia Polukhina.

Rakennukse­n arvellaan olevan peräisin 300-luvun tienoilta. 1600- ja 1700-luvun lähteiden mukaan tilaa on käytetty vesisäiliö­nä, mutta ristin muoto sai tutkijat epäilemään, että rakennus on ollut alun perin kirkko, sillä sen muoto on hyvin tyypilline­n varhaisill­e kristillis­ille kirkoille. Siinä tapauksess­a se olisi Venäjän vanhin kirkko.

 ??  ??
 ?? NUST MISIS ?? Tutkimukse­n perusteell­a rakennus on 11 metriä korkea ja 13–15 metriä pitkä.
NUST MISIS Tutkimukse­n perusteell­a rakennus on 11 metriä korkea ja 13–15 metriä pitkä.
 ??  ?? Rakennelma maan päällä olevasta osittain tuhoutunee­sta kupolista nähtynä.
Rakennelma maan päällä olevasta osittain tuhoutunee­sta kupolista nähtynä.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland