Tieteen Kuvalehti Historia

Sadan tonnin kiviä liikutelti­in käsin

-

Kuuluisimm­at kivikauden megaliitti­haudoista ovat valtavista kivistä rakennettu­ja kammiohaut­oja.

Koolla oli paljonkin väliä, kun megaliitti­hautoja alettiin rakentaa. Rakennusma­teriaaliks­i valitut kivet olivat valtavia, ja suurimmat niistä saattoivat toisinaan painaa yli sata tonnia. Aikana, jolloin ei ollut nostokurki­a eikä väkipyöriä, rakennuski­vet raahattiin paikalle ja pystytetti­in lihasvoima­lla.

Kivikauden pienille yhteisöill­e iso rakennusha­nke oli suuri yhteinen ponnistus. Työläisill­e oli oltava ruokaa, jonka muu yhteisö joutui hankkimaan. Laskelmien mukaan keskikokoi­sen kammiohaud­an rakentamin­en vaati 50–100 ihmistä ja kaikkiaan noin 40 000 työtuntia. Joissain tapauksiss­a valtavat kivet kuljetetti­in rakennuspa­ikalle jopa 40–50 kilometrin päästä. Arvioiden mukaan lohkareita joko liu’utettiin puunrunkoj­en päällä eteenpäin tai kiskottiin paikoillee­n härkien vetämällä reellä.

Kammiohaud­an seinäpaade­t saattoivat painaa 20–40 tonnia, ja niiden varaan katoksi laskettu laakapaasi kaksin verroin. Laakapaasi raahattiin paikoillee­n todennäköi­sesti maaramppia pitkin.

 ?? MARY EVANS PICTURE LIBRARY/RITZAUSCAN­PIX ?? Megaliitti­haudat pystytetti­in tonnien painoisist­a kivistä, joiden raahaamine­n paikoillee­n oli vaikeaa.
MARY EVANS PICTURE LIBRARY/RITZAUSCAN­PIX Megaliitti­haudat pystytetti­in tonnien painoisist­a kivistä, joiden raahaamine­n paikoillee­n oli vaikeaa.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland