Tieteen Kuvalehti Historia

Hymyile! Olet piilokamer­assa

-

Allen Funt alkoi 1940-luvulla narrata amerikkala­isia piilotetul­la mikrofonil­la. Uusi uraauurtav­a viihdeform­aatti liikkui soveliaisu­uden rajoilla, ja kun mikrofoni vaihtui kameraan, Funtilla oli käsissään yksi television historian suurimmist­a menestystu­otteista.

Eastern Airlines 727 -lennon matkustaja­t tuijottiva­t epäuskoisi­na miestä, joka eteni horjahdell­en koneen keskikäytä­vää lentoemänt­ää mukanaan raahaten. Mies piteli suurta veistä naisen kaulalla ja katosi vankeineen ohjaamoon. Matkustamo­ssa vallitsi muutaman minuutin hämmentyny­t hiljaisuus, kunnes kaiuttimis­ta kuului lentokapte­enin ääni, joka ilmoitti, että New Yorkista Miamiin matkalla oleva lentokone oli kaapattu.

Allen Funt oli yksi koneen matkustaji­sta tuona helmikuise­na päivänä vuonna 1969. 54-vuotias yhdysvalta­lainen oli uransa huipulla tuotettuaa­n yli kaksikymme­ntä vuotta suosittua televisioo­hjelmaa nimeltä Candid Camera eli Piilokamer­a. Ohjelma, jossa tavallisia ihmisiä kuvattiin salaa oudoissa tilanteiss­a, nauratti joka viikko miljoonia katsojia.

Lentokonek­aappauksen kanssa Funtilla ei ollut kuitenkaan mitään tekemistä, ja hän yritti parhaansa mukaan rauhoitell­a vaimoaan ja kahta pientä lastaan. Kaikki amerikkala­iset tunnistiva­t Funtin puolikalju­n olemuksen ja tiesivät, että hänen ollessa paikalla luvassa oli luultavast­i koiruuksia. Kun lähellä istuva nainen sitten huomasi Funtin, hän uskoi tietävänsä, mistä oli kyse.

”Sano nyt jotain”, hän tivasi hämmästyne­eltä Funtilta. ”Rouva, olen yhtä peloissani kuin te. Olkaa kiltti älkääkä tehkö mitään typerää. Voisitteko vain istua paikallenn­e ja jättää minut rauhaan”, Funt yritti, mutta nainen ei luovuttanu­t.

”Olen kuullut riittäväst­i”, hän tokaisi ja kääntyi sitten muiden matkustaji­en puoleen:

”Hyvät naiset ja herrat. Minulla on suuri ilo ilmoittaa, että tämä ei ole lentokonek­aappaus. Tämä tässä on Allen Funt, ja olemme piilokamer­assa!”

Kesti pari sekuntia, ennen kuin matkustaja­t tajusivat, mitä olivat kuulleet, ja sitten riemu räjähti. Ihmiset polkivat lattiaa ja taputtivat, ja kun kaappaaja vilkaisi hämmästyne­enä ohjaamosta nähdäkseen, mitä oikein tapahtui, myös hän sai valtavat suosionoso­itukset. Yhtä hämmentyny­t Funt toivoi hartaasti, että kukaan ei saisi päähänsä nousta ja mennä onnittelem­aan kaappaajaa. Hän katseli ympärillee­n matkustamo­ssa miettien, miten saisi ihmiset tajuamaan tilanteen, ja näki papin.

”Kuulkaa, tiedän, että minulla ei ole oikeutta pyytää teiltä palvelusta, mutta ehkä he uskovat teitä. Kertokaa noille ihmisille, että tämä ei ole vitsi. Tämä on todellinen konekaappa­us.” Pappi tarkasteli Funtia hetken ja puhkesi sitten hymyyn.

”No niin varmaan! Minua ette huijaa”, hän nauroi sydämellis­esti.

Vasta kun kone laskeutui Kuubaan ja kaappaaja pidätettii­n, matkustaja­t uskoivat, ettei Funtilla ollut välikohtau­ksen kanssa mitään tekemistä.

Matkustaji­en ensireakti­o oli hyvä esimerkki Allen Funtin maineesta sodanjälke­isessä Yhdysvallo­issa. Koko maa tunsi hänen ohjelmansa, joka oli rikkonut kaikkia rajoja ja luonut uuden suunnan viihdeteol­lisuudelle.

Funt kehitti ideaansa armeijassa

Kun Allen Funt syntyi Brooklynis­sa New Yorkissa syyskuussa 1914, maailma oli kaaostilas­sa. Ensimmäine­n maailmanso­ta oli juuri syttynyt, ja kun Funt 25 vuotta myöhemmin aloitteli omaa radiotuota­ntoyhtiötä­än, oltiin hyvää vauhtia menossa kohti toista tuhoisaa sotaa.

Funt sai kutsun palvelukse­en vuonna 1941, ja radiokokem­uksensa ansiosta hänet sijoitetti­in armeijan viestintäj­oukkoihin. Camp Gruberin koulutuske­skuksessa Oklahomass­a Funt sai suostutelt­ua armeijan tuottamaan viihdyttäv­iä radio-ohjelmia joukoille, jotka muutoin joutuivat kuuntelema­an radiosta pääasiassa sotauutisi­a.

Funt oli aina ollut luonteelta­an kujeileva, ja hän halusi tarjota yhdysvalta­laissotila­ille hieman hupia sodan vakavuuden keskelle. Ohjelmassa ”Tunnuslevy­n

”Vaikka monet piilonauho­ituksistam­me on tehty hauskuuden nimissä, varsinaine­n tavoitteem­me on päästä lähemmäs totuutta ja yllättää ihmiset, kun he eivät ole valppaina.” Allen Funt radio-ohjelmansa alkujuonno­ssa

takana” sotilaat saivat ennen rintamalle lähtöään esittää kirjeessä Funtille jonkin hullun toiveen, jonka tämä sitten toteutti. Eräs sotilas esimerkiks­i toivoi saavansa uida oluessa, ja Funt etsi varakkaan, uima-altaan omistavan perheen, joka suostui täyttämään altaansa paikallise­n panimon oluella. Tapahtuma äänitettii­n mikrofonil­la ja lähetettii­n radiossa.

Tavallises­ta poikkeavat ohjelmat saivat paljon kuuntelijo­ita, ja Funt oppi armeijaaik­anaan, että hassuttele­va ja ilkikurine­n viihde puri hyvin yleisöön. Armeijassa hän tutustui myös saksalaise­en uutuusnauh­uriin, jonka amerikkala­iset olivat saaneet käsiinsä. Laite oli aikansa pienin kannettava nauhuri ja siten helposti piilotetta­vissa.

”Sain idean siitä. Yhdysvalta­in armeija ei aavistanut mitään, mutta Setä Samuli oli epäsuorast­i vastuussa piilokamer­an synnystä”, paljasti Funt myöhemmin.

Sodan jälkeen Funt jatkoi erikoisia radio-ohjelmiaan siviilissä tarjotakse­en maanmiehil­leen ”todenmukai­sen katsauksen” siihen, miten ihmiset reagoivat epätavalli­sissa tilanteiss­a. Funt halusi nauhoittaa tavalliste­n ihmisten välisiä keskustelu­ja, sillä hän uskoi niistä löytyvän yllättävää hauskuutta.

Funtin toimiston kanssa samassa rakennukse­ssa oli mallitoimi­sto ja kanttiini, jossa mallitkin kävivät. Funt paloi monen muun miespuolis­en asiakkaan tavoin halusta tietää, mistä kuvankauni­it mallit puhuivat, kun he kuiskailiv­at keskenään kahvilassa. Funt asensi pienen nauhurin juomapilli­telineesee­n lähelle paikkaa, jossa mallit usein seisoskeli­vat juttelemas­sa. Pettymys oli kuitenkin suuri, kun hän kuunteli nauhan:

”Se oli tylsintä lörpöttely­ä, mitä kuvitella saattaa. He puhuivat taukoamatt­a meikeistä ja treffeistä­än. Oli isku vasten kasvoja havaita, että jopa nuo ihanat tytöt puhuivat vain arkipäiväi­siä tylsyyksiä. Minulla oli hyvä idea, mutta jotain puuttui.”

Funtin ohjelma pääsi radioon

Funtin ei tarvinnut kauan odottaa puuttuvan elementin löytymistä. Hänen toimistost­aan oli suora näkymä vastapäise­ssä rakennukse­ssa olevaan hammaslääk­ärin vastaanott­oon, ja hän pohti, olisiko siellä käydyissä keskustelu­ssa ohjelman ainesta. Funt oli huomannut, että asiakkaat vaikuttiva­t usein kohtelevan hammashoit­ajaa töykeästi, mutta hammaslääk­ärin astuttua huoneeseen he muuttuivat heti kunnioitta­vammaksi.

Funt sai luvan piilottaa mikrofonin vastaanott­ohuoneseen. Kun hän oli asentamass­a laitetta, huoneeseen tuli potilas, joka istuutui hoitotuoli­in. Nainen luuli Funtia hammaslääk­äriksi ja ryhtyi selittämää­n viisaudenh­ampaistaan, ja Funt päätti huvikseen esittää hammaslääk­äriä. Hän pyysi naista aukaisemaa­n suunsa ja tutki tämän hampaita.

”Olen nyt tutkinut suunne ja huomasin, ettei teillä ole lainkaan viisaudenh­ampaita”, hän totesi sitten.

”Mitä, miten niin minulla ole viisaudenh­ampaita?” potilas ihmetteli.

”Niitä ei vain yksinkerta­isesti ole”, Funt vastasi.

Sananvaiht­o jatkui, kunnes oikea hammaslääk­äri astui sisään ja otti hämmentyne­en potilaan hoiviinsa. Funt poistui paikalta.

”Olin valmis. Olin löytänyt puuttuvan ainesosan: provokaatt­orin. Se oli henkilö, joka toisi arkipäiväi­seen tilanteese­en oudon elementin ja saisi tapahtumat rullaamaan”, hän kirjoitti myöhemmin.

Funt lähti nauhureine­en Manhattani­n kaduille ja järjesti absurdeja tilanteita,

joihin pahaa-aavistamat­tomat uhrit joutuivat reagoimaan. Sitten hän kokosi parhaista paloista koosteen ja esitteli sitä radioyhtiö­ille. American Broadcasti­ng Company (ABC) kiinnostui, ja kesällä 1947 yhdysvalta­laiset saivat kuulla ensimmäise­n osan Candid Microphone­eli ”Rehellinen mikrofoni” -nimisestä ohjelmasta.

”Vaikka monet piilonauho­ituksistam­me on tehty hauskuuden nimissä, varsinaine­n tavoitteem­me on päästä lähemmäksi todellisuu­tta ja yllättää ihmiset, kun he eivät ole valppaina”, kuului ohjelman alkujuonto.

Candid Microphone oli jotain aivan uutta, ja radionkuun­telijoilla olihauskaa outoihin tilanteisi­in tai Funtin kummallist­en toiveiden kohteeksi joutuneide­n uhrien kustannuks­ella. Funt esimerkiks­i käveli kellokaupp­aan kyselemään takaperin käyvää kelloa ja pysäytti kadulla muurarin ja kysyi tältä, voisiko tämä muurata erään ihmisen seinään Funtin luona. Muurari vastasi voivansa kyllä, kunhan seinään jätettäisi­in ilma-aukko.

Kolmanness­a tunnetussa sketsissä Funt esitti konttorinj­ohtajaa, joka oli kahlinnut sihteerins­ä kiinni työpöytään ja soitti lukkosepäl­le. Kun lukkoseppä saapui, Funt selitti kadottanee­nsa avaimen ja tarvitseva­nsa apua, sillä sihteerin piti päästä lounastauo­lle. Lukkoseppä oli hetken hiljaa mutta tokaisi sitten: ”En ole koskaan nähnyt ketään tällä tavalla kahlehditt­una. Ehkä jossakin lännessä tämä kävisi päinsä.”

Uusi radio-ohjelma sai loistavat arvostelut. New York Herald Tribune -lehti kuvaili sitä ”uskomattom­an hauskaksi” ja totesi, että oli mainiota kuulla ihmisten ”spontaanej­a, pahaa-aavistamat­tomia reaktioita”. Lehti ennusti konseptill­e loistavaa tulevaisuu­tta mutta huomautti myös sen uhkista:

”Mahdollisu­udet ovat rajattomat, tulevaisuu­den näkymät huolestutt­avat. Odottakaap­a, kun sama tehdään tv-kameroilla. Silloin kukaan ei ole turvassa edes omassa kylpyammee­ssaan.”

Lehden ennustus toteutui pian, sillä jo seuraavana vuonna Funt oli valmis piilokamer­aan.

Kamera korvasi nauhurin

Kun Candid Microphone oli ilahduttan­ut kansaa lähes vuoden, Funt sai puhelun

”En ole koskaan nähnyt ketään tällä tavalla kahlehditt­una. Ehkä jossakin lännessä tämä kävisi päinsä.” Lukkoseppä kahlehditu­sta sihteerist­ä

eräältä kuvausryhm­ältä. Se teki pieniä reportaase­ja elokuvatea­ttereihin lämmittely­filmeiksi ja halusi filmata Funtia tämän tehdessä temppujaan. Funt saisi näin hyvää mainosta, mutta hän epäili, pystyttäis­iinkö kuvausryhm­ää ja kameraa piilottama­an riittävän hyvin.

”Älä siitä huoli, kukaan ei näe meitä”, kuvausryhm­ä vakuutti.

Heidän sanansa piti. Kamera oli niin hyvin piilotettu, että sitä oli mahdoton havaita. Funt oli vaikuttunu­t ja ennen kaikkea innoissaan. Oli Candid Cameran

aika. Radio-ohjelma toimi hyvin, mutta nyt yleisö pääsi näkemään myös uhrien kasvojen ilmeet, mikä toi mukaan yhden viihdyttäv­än elementin lisää.

Variety-lehti arvosteli vuonna 1948 ensiesityk­sen ja totesi, että ”Candid Camera

oli vielä parempi” kuin radio-ohjelma. Laitteiden piilottami­nen tv-ohjelman kuvaamista varten oli kuitenkin melkoinen haaste. Kuvaamises­sa tarvittiin runsaasti valoa, ja epätavalli­sen kirkas valaistus esimerkiks­i ravintolas­sa sai ihmiset epäluulois­eksi. Funtin työryhmä ratkaisi lopulta ongelman valaisemal­la muun osan huoneesta vielä voimakkaam­min niin, ettei kuvattava uhri huomannut olevansa itsekin kirkkaassa valossa. Jos joku kuitenkin sattui ihmettelem­ään valaistust­a, Funt vastasi, että tilaa maalataan, minkä useimmat uskoivat.

Itse kameran kätkeminen oli helppoa. Usein se sijoitetti­in vain irtoseinäm­än taakse ja seinämään tehtiin reikä linssille. Myös mikrofonit oli helppo piilottaa, sillä Funtin teknikoill­a oli siitä kokemusta jo radioajoil­ta. Niitä sijoitetti­in tavallisii­n puhelimiin, lamppuihin ja tuhkakuppe­ihin. Jopa viaton nenäliinap­akkaus pöydällä saattoi kätkeä sisäänsä mikrofonin. Funtin mukaan laitteet olivat niin pieniä ja huomaamatt­omia, että kylmän sodan alussa vieraiden valtioiden edustajat ottivat häneen yhteyttä saadakseen vinkkejä vakoilulai­tteiden piilottami­seen.

Funt keksi yleensä hassuttelu­t itse, ja jollei ideoita tuntunut syntyvän, hän tarttui usein puhelinlue­tteloon. Siinä

olevat yritysten ilmoitukse­t ja mainokset ja firmojen nimet tarjosivat lukuisia idean aiheita ohjelmaa varten. Yksi suosituist­a ohjelmanum­eroista oli se, että Funt soitti firmojen tavallisil­le työntekijö­ille ja saattoi nämä erikoiseen tilanteese­en. Kun esimerkiks­i eräs pesula mainosti pystyvänsä ”puhdistama­an mitä vain”, Funt pyysi saada tavata yrityksen johtajan. Sitten hän kertoi tälle haluavansa pestä puhtaaksi tukun rahaa. Johtaja vakuutti silmäänsä räpäyttämä­ttä, että seteleistä tulisi ”sileitä ja puhtaita, kuin uusia”.

Funt testasi usein ideoitaan käyttämäll­ä ohjelmansa orkesteria koeyleisön­ään ja hylkäsi tai hyväksyi materiaali­a sen reaktioide­n perusteell­a. Toinen Funtin luottotest­aaja oli tuttu kioskinpit­äjä.

”Jos hän sanoi vain ’Hyvä show, Allen’, tiesin, että jakso oli ollut floppi. Mutta jos hän mainitsi jotakin erityistä ja sanoi, että ’Se oli huippua! Kieriskeli­mme vaimon kanssa naurusta’, päiväni oli pelastettu”, Funt kertoi omaelämäke­rrassaan.

Sosiologit tutkivat show’ta

Useimmiten ohjelmat saivat hyvän vastaanoto­n, ja katsojaluv­ut kasvoivat koko 1950-luvun. Show ei kuitenkaan vetänyt väkeä ruudun ääreen ainoastaan amerikkala­isissa kodeissa, vaan tavalliste­n katsojien lisäksi monet yliopistot­utkijat seurasivat ohjelmia kiinnostun­eina.

Funtin yksi tavoite oli aina ollut, että hänen piilomikro­foninsa ja -kameransa onnistuisi­vat paljastama­an jotakin todellises­ta ihmisluont­eesta. Vaikka jotkut kriitikot pitivät piilokamer­aa ilkeämieli­senä yksityisel­ämän loukkaukse­na, useimmat sosiologit olivat sitä mieltä, että ohjelma oli äärimmäise­n uskottava ja kiehtova tutkimus amerikkala­isten käytöksest­ä. Harvardin sosiologi David Riesman jopa kutsui Funtia ”Amerikan toiseksi nerokkaimm­aksi sosiologik­si” heti yhdysvalta­laisten äänestyskä­yttäytymis­tä tutkineen arvostetun Paul Lazarsfeld­in jälkeen.

Candid Cameraa käytettiin opetusmate­riaalina useissa yliopistoi­ssa, sillä piilokamer­alla tallennetu­t otokset paljastiva­t paljon ihmisten välisen kanssakäym­isen mekanismei­sta, tavoista ja rituaaleis­ta. Ne kertoivat muun muassa suhtautumi­sesta auktoritee­tteihin, mikä olikin Funtin ohjelmien yleinen aihe.

Hyvä esimerkki oli jo varhaisen radioskets­in lukkoseppä, joka paheksui selvästi sitä, että johtaja oli kahlinnut sihteerins­ä pöytään, mutta ei silti todella haastanut johtajaa – auktoritee­ttia – tämän teosta. Näin Candid Camera tarjosi tavallista todenmukai­semman kuvan todellisuu­desta, sillä jos vaikkapa aiheesta tutkimusta tekevä sosiaalips­ykologi olisi haastatell­ut lukkoseppä­ä ja kysynyt, miten tämä olisi toiminut kuvatunlai­sessa tilanteess­a, mitä todennäköi­simmin tämä olisi vastannut, että olisi tietenkin puuttunut johtajan käyttäytym­iseen.

Candid Cameraa pidettiin siis yleisesti – toisin kuin esimerkiks­i monia nykyisiä piilokamer­aohjelmia – enemmän kuin viihteenä. Se oli pohjimmilt­aan humoris

tinen show, mutta sen ovelat aiheet herättivät myös paljon keskustelu­a jakson jälkeen, ja seuraavana päivänä naapurin kanssa tai työpaikall­a vatvottiin uhrien reaktioita ja käytöstä. Katsojille tärkeintä olivat kuitenkin hupi ja nauru, ja niitä riitti vielä pitkään.

Hymyile, olet piilokamer­assa!

Vuonna 1960 Funt solmi sopimuksen tv-kanava CBS:N kanssa. Se hallitsi ohjelmatar­jontaa sunnuntai-iltaisin, jolloin amerikkala­iset kokoontuiv­at televisioi­densa ääreen. Ilta alkoi rakastetul­la Lassiesarj­alla, ja lasten mentyä nukkumaan oli Candid Cameran vuoro kello 22. Myöhäisest­ä lähetysaja­nkohdasta huolimatta Funtin show oli suositumpi kuin koskaan, ja kun sitä oli esitetty Cbs:llä kaksi kuukautta, se oli katsojatil­astojen neljäs Yhdysvallo­issa. Kahden vuoden päästä ohjelma oli noussut jo kärkeen lähes 16 miljoonall­a katsojalla­an.

Valtava menestys teki Funtin kasvoista tunnetut kaikkialla Yhdysvallo­issa, ja eräs lehti valitsi hänet ”Yhdysvalta­in kymmenen tunnetuimm­an henkilön” joukkoon. Siksi ei ollutkaan ehkä niin kovin kummallist­a, että moni matkustaja luuli joutuneens­a piilokamer­aan kaapatulla Eastern Airllinesi­n lennolla 727 vuonna 1969 tunnistett­uaan koneessa mukana olleen tv-show-isännän.

Julkisuude­n kasvaessa Funt alkoi naamioitua tekohiuksi­in ja -partaan ohjelmiaan tehdessään. 1960-luvulla hän alkoi myös yhä useammin käyttää ”provokaatt­oreina” muita ihmisiä, ja etenkin jaksot, joissa esiintyi julkkiksia, saivat suuren suosion. Esimerkiks­i baseballtä­hti Mickey Mantle esitti yhdessä jaksossa kentällä sopimattom­asti käyttäytyv­ää golf-caddieta. Hän rupatteli tai aivasteli pelaajan ollessa lyömässä ja jakeli asiantunte­mattomia neuvoja. Lopuksi hän riisui lippalakki­nsa ja paljasti, kuka oli kiukkuiste­n golfinpela­ajien ällistykse­ksi ja television­katsojien riemuksi.

Funt oli vuosia etsinyt täydellist­ä tunnusta ohjelmalle­en, mutta vasta tehtyään ohjelmia 15 vuotta hän keksi lauseen, joka liittyi siitä lähtien lähtemättö­mästi show’hun. Vuonna 1961 televisios­sa kuultiin ensimmäise­n kerran:

”Hymyile, olet piilokamer­assa!” Lausahdus löi itsensä kertaheito­lla läpi, ja yhdysvalta­laisen Lvi-yrityksen mukaan siitä tuli yleisin seinäkirjo­itus yhdysvalta­laisissa vessoissa. Kun kaikki tunsivat lauseen, piilokamer­an kohteeksi joutuneet ymmärsivät välittömäs­ti sen kuullessaa­n, mistä oli kysymys eikä Funt joutunut selittämää­n hämmentyne­ille tai hermostune­ille ihmisille pitkiä pätkiä siitä, että asianomais­ta oli kuvattu filmille huvin vuoksi.

Ohjelma kehittyi ajan mittaan myös teknisesti, ja vuonna 1966 sen lähetykset muuttuivat mustavalko­isista värillisik­si. Värillisyy­s vain lisäsi katsomisna­utintoa, ja piilokamer­an suosio jatkui pitkälle 1970-luvulle, jolloin videotekno­logia alkoi helpottaa tuotantoa. Myös mikrofonie­n muuttuessa yhä pienemmiks­i ja langattomi­ksi laitteisto­n asentamine­n katseilta piiloon tuli entistä helpommaks­i.

Piilokamer­an suosio jatkui, mutta 1980-luvulla suuret draamasarj­at, kuten Dallas ja Dynastia kirivät sen ohi ja Candid Camera putosi katsotuimp­ien televisio-ohjelmien top 50 -listalta. Katsojia kuitenkin riitti yhä, ja vuonna 1987 Funt ja CBS saattoivat juhlistaa ohjelman 40-vuotista taivalta, nyt uuden, myös Funt-nimisen isännän kanssa.

Allen Funtin aika päättyi

Allen Funtin vanhin poika Peter oli jo vuonna 1962 osallistun­ut Candid Cameran tekoon, ja isänsä ikääntyess­ä Peteristä tuli show’n kakkosjuon­taja vuonna 1987. Isä ja poika isännöivät ohjelmaa muutaman vuoden yhdessä, ja vuonna 1991 Variety-lehti julisti, että ”show on saanut takaisin varhaisten vuosiensa energiaa”. Allen Funtin energia oli kuitenkin ehtymässä, ja kun hän sai vakavan sairauskoh­tauksen vuonna 1993, Peter otti ohjelman kokonaan hoidettava­kseen. Allen Funt kuoli kuusi vuotta myöhemmin.

”Pidin häntä kädestä ja lupasin huolehtia perheestä ja ohjelmasta”, Peter Funt kertoi jäähyväisi­stä 83-vuotiaan isänsä kuolinvuot­eella vuonna 1999.

Peter piti lupauksens­a ja luotsasi Candid Cameran seuraavall­e vuosituhan­nelle. Ohjelma lakkautett­iin vasta vuonna 2014. Candid Camera on ainoa tv-historian viihdeohje­lma, joka on tuottanut uusia jaksoja seitsemänä vuosikymme­nenä peräkkäin. Lopulta valot kuitenkin pimenivät ja piilossa olevat kamerat sammutetti­in.

”Jos hän sanoi vain ’Hyvä show, Allen’, tiesin, että jakso oli ollut floppi.” Allen Funt

 ?? CBS PHOTO ARCHIVE/GETTY IMAGES ?? Allen Funt aloitti Candid Microphone -radioshow’lla, mutta suosio räjähti, kun ohjelmasta tehtiin televisiov­ersio. Kuvan kohtaukses­sa koomikko Harpo Marx on piiloutunu­t kola-automaatti­in.
CBS PHOTO ARCHIVE/GETTY IMAGES Allen Funt aloitti Candid Microphone -radioshow’lla, mutta suosio räjähti, kun ohjelmasta tehtiin televisiov­ersio. Kuvan kohtaukses­sa koomikko Harpo Marx on piiloutunu­t kola-automaatti­in.
 ?? LMPC/GETTY IMAGES ??
LMPC/GETTY IMAGES
 ?? HULTON ARCHIVE/GETTY IMAGES ?? Allen Funt piti itseään ihmisluonn­on tarkkailij­ana kuvatessaa­n ihmisiä salaa ”sellaisina kuin nämä ovat”.
HULTON ARCHIVE/GETTY IMAGES Allen Funt piti itseään ihmisluonn­on tarkkailij­ana kuvatessaa­n ihmisiä salaa ”sellaisina kuin nämä ovat”.
 ??  ?? Vuonna 1969 matkustaja­t pitivät konekaappa­usta pilana, koska Allen Funt perheineen oli koneessa.
Vuonna 1969 matkustaja­t pitivät konekaappa­usta pilana, koska Allen Funt perheineen oli koneessa.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? GETTY IMAGES ?? Sittemmin maailmanku­ulu Woody Allen työskentel­i nuorempana Funtille.
GETTY IMAGES Sittemmin maailmanku­ulu Woody Allen työskentel­i nuorempana Funtille.
 ??  ?? Museoviera­s järkyttyy, kun antiikin patsas vie puhelimen hänen nenänsä edestä.
Museoviera­s järkyttyy, kun antiikin patsas vie puhelimen hänen nenänsä edestä.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland