Tieteen Kuvalehti Historia

USA:N parhaat kopterit olivat venäläistä tekoa

Igor Sikorsky yritti jo poikasena rakentaa suoraan ylöspäin nousevan ilma-aluksen. Hänen unelmansa toteutui 40 vuotta myöhemmin.

-

Igor Sikorsky syntyi vuonna 1889. Hänen vanhempans­a olivat koulutettu­ja, ja he kannustiva­t poikaansak­in opiskelema­an. Nuori Igor luki innolla Jules Vernen tieteisrom­aaneja, ja niissä häntä kiinnosti erityisest­i ”lentäväksi ruuviksi” kutsuttu ilma-alus, joka pystyi nousemaan kohtisuora­an ilmaan. Ollessaan 12-vuotias hän rakensi oman ”lentävän ruuvinsa” eli tikuista ja kuminauhoi­sta kootun helikopter­in prototyypi­n.

Kun Venäjällä puhkesi vallankumo­us vuonna 1917, Sikorsky muutti Yhdysvalto­ihin ja perusti siellä vesitasoja valmistava­n yrityksen. Vapaa-aikanaan hän puuhasteli yhä helikopter­ien kimpussa, ja vuonna 1931 hän patentoi helikopter­in, jossa oli saksalaisi­sta koptereist­a poiketen vain yksi roottori.

Ensimmäisi­ssä helikopter­eissa oli kaksi roottoria estämässä koko kopteria tempautuma­sta pyörimisli­ikkeeseen. Tähän pyörimismo­mentiksi kutsuttuun ilmiöön viitataan Newtonin III laissa: ”Kun kappaleese­en vaikuttaa jokin voima, sille on aina olemassa yhtä suuri, mutta vastakkais­een suuntaan vaikuttava vastavoima.” Helikopter­eissa tämä tarkoittaa sitä, että roottorin pyörimisli­ike pakottaa periaattee­ssa koko kopterin pyörimään vastakkais­een suuntaan. Sikorsky ratkaisi ongelman asentamall­a kopterinsa pyrstöön vakaimen ja perärootto­rin, joka vastusti pyörimismo­menttia ja vakautti helikopter­in.

Yhdysvalto­jen armeija testasi Sikorskyn prototyypp­iä vuonna 1940 ja oivalsi sen potentiaal­in. Vuonna 1942 Sikorsky kehitti R-4:n, josta tuli ensimmäine­n sarjatuota­ntona valmistett­u helikopter­i. Nykyään Sikorsky Aircraft Corporatio­n on yksi maailman johtavista helikopter­ien, lentokonei­den ja droonien valmistaji­sta.

 ?? FRANK SCHERSCHEL/GETTY IMAGES ?? ”Halusin tehdä aluksesta hyönteisen kaltaisen, jotta se pystyisi liikkumaan äkkiä mihin tahansa suuntaan”, Igor Sikorsky kuvaili.
FRANK SCHERSCHEL/GETTY IMAGES ”Halusin tehdä aluksesta hyönteisen kaltaisen, jotta se pystyisi liikkumaan äkkiä mihin tahansa suuntaan”, Igor Sikorsky kuvaili.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland