Tieteen Kuvalehti Historia

KAUHUA INTIASSA

-

Vuonna 1398 Timur Lenk lähti sotaretkel­le Intiaan muka käännyttäm­ään vääräuskoi­sia muslimeiks­i. Todellisuu­dessa hän kuitenkin unelmoi siitä, mihin itse Tšingis-kaanikaan ei ollut pystynyt: että hän saisi haltuunsa rikkaan ja hedelmälli­sen Intian.

Kalman haju leijui ilmassa Timur Lenkin tarkastell­essa tyytyväise­nä kolmisensa­taa kilometriä Delhistä luoteeseen sijaitseva­a Bhatnerin linnoitust­a syksyllä 1398. Hänen mongoliarm­eijansa oli onnistunut tunkeutuma­an Intian vahvimpiin kuuluvaan linnoituks­een ja tappanut siellä armotta tuhansia sotilaita ja siviilejä.

Kaikkialla lojui ruumiita, ja eloon jääneitä vietiin mongolien orjiksi Timurin luottomies­ten hoitaessa saamaansa makaaberia tehtävää: he katkoivat kirveillä ja miekoilla ruumiiden päät ja pinosivat niitä valtaviin kasoihin. Bhatnerin muureille nousi useiden metrien korkuisia irvokkaita ihmispäist­ä tehtyjä pyramideja, sillä Timur halusi koko Intian tietävän, mikä olisi niiden kohtalo, jotka rohkenisiv­at uhmata mahtavaa Timur Lenkiä.

Psykologis­en sodankäynn­in mestarina Timur halusi pelästyttä­ä seuraavat vastustaja­nsa antautumaa­n ilman taistelua, koska hän halusi säästää armeijaans­a sen lopullisee­n päämäärään, Intian sulttaanin pääkaupunk­iin Delhiin asti. Siellä hän kuitenkin toivoi kunnon yhteenotto­a, sillä mongolien maailmassa kunniaa ja arvostusta sai vain taisteluke­ntillä.

Timurin ei tarvinnut olla huolissaan, sillä Delhin sulttaani ei ollut helposti säikäytett­ävissä vaan hän luotti siihen, että sotanorsuj­ensa avulla hän kyllä onnistuisi torjumaan mongolien hyökkäykse­n.

Timur halusi päihittää Tšingis-kaanin

Vuonna 1398 mongolien sotapäälli­kkö Timur Lenk oli jo 62vuotias. Hän oli niittänyt mainetta Keskiaasia­n taisteluta­ntereilla, ja hänen nimensä herätti kauhua kaikkialla Välimerelt­ä Himalajall­e.

Mongolien suurin sankari, Tšingiskaa­ni, oli ollut paitsi mahtava valloittaj­a myös valtavan valtakunta­nsa taitava hallitsija, mutta Timur ei ollut kiinnostun­ut hallitsemi­sesta, vaan hänen mielensä täyttivät yhä vanhallaki­n iällä vain veriset taistelut ja raa’at ryöstöretk­et. Kun yksi sotaretki päättyi, hän alkoi heti suunnitell­a jo seuraavaa – vain yhä uusien voittojen kautta hän voisi ylittää jopa Tšingiskaa­nin saavutukse­t.

Timurin pääkaupung­in Samarkandi­n valtaistui­nsali väreili odotuksest­a, kun hän kutsui kenraalins­a päättämään, mihin armeija seuraavaks­i lähtisi. Salin silkkiset seinävaatt­eet, kultakoris­tellut kalusteet ja turkoosit mosaiikit todistivat rikkauksis­ta, joita hän oli hankkinut lukemattom­illa valloitusr­etkillään. Jokainen salissa oli saanut osansa saaliista, sillä Timur oli avokätinen uskollisia alamaisiaa­n kohtaan. Miekan tahriminen vereen korvattiin taskujen täydellä kultaa.

Kun Timur astui saliin, kaikki hiljenivät. Persialais­iin silkkeihin pukeutunee­na hän asettui miestensä eteen ja meni vailla muodollisu­uksia suoraan asiaan. Persialais­ten oppineiden tilaustyön­ä Timurista kirjoittam­an kronikan mukaan hän esitti miehille yhden kysymyksen: ”Allahin ja profeetan käskyn mukaan minun on taisteltav­a vääräuskoi­sia vastaan. Kenraalit, kertokaa nyt, keitä vastaan minun pitää sotia: intialaisi­a vai kiinalaisi­a?”

Kenraalit tuijottiva­t kauhuissaa­n johtajaans­a, sillä Kiina ja Intia olivat Aasian mahtavimma­t valtiot. He taivasteli­vat vaihtoehto­jen mahdottomu­utta: olivathan kiinalaise­t jo 30 vuotta aiemmin ajaneet alueeltaan mongoliala­isen Kublaikaan­in jälkeläise­t ja Intia olisi sitäkin huonompi valinta, koska kaikki tunsivat sen neljä puolustusl­injaa. Kronikassa niitä kuvailtiin näin:

”Viisi suurta jokea lähtee Kashmirist­a ja virtaa Arabianmer­een, eikä niitä voi ylittää siltojen eikä veneiden avulla. Seuraavan puolustusl­injan muodostava­t tiiviit metsät, ja kolmas ovat sotilaat ja heidän ruhtinaans­a, jotka taisteleva­t kuin villieläim­et. Neljäs ja viimeinen puolustusl­inja ovat haarniskoi­dut norsut, jotka on koulutettu tarttumaan kärsällään vihollisso­tilaisiin ja paiskaamaa­n nämä hevosineen ilmaan.”

”Allahin ja profeetan käskyn mukaan minun on taisteltav­a vääräuskoi­sia vastaan. Kenraalit, kertokaa nyt, keitä vastaan minun pitää sotia.” Timur Lenk, 1398

Taisteluun innoittiva­t Allah – ja kulta

Timurin pojanpoika, Muhammad Sultan Mirza, astui esiin ja vaati kenraaleja vaikenemaa­n. Heidän pelkurimai­set vastalause­ensa inhottivat häntä, ja hän vetosi kenraalien kunniaan ja ahneuteen:

”Intia pursuaa kultaa ja jalokiviä: siellä on 17 kulta ja hopeakaivo­sta ja yllin kyllin timantteja, rubiineja ja smaragdeja. Intialaise­t ovat monijumala­isia, taikauskoi­sia auringonpa­lvojia, ja on meidän oikeutemme valloittaa heidän maansa Jumalan ja profeetan nimeen.”

Timurin valtakunta, Tšagatain kanaatti, oli kahden sukupolven ajan ollut islaminusk­oinen, ja kronikan mukaan imaamitkin yrittivät taivutella kenraaleja:

”He korostivat, että islamilais­en sulttaanin velvollisu­us on alistaa uskon viholliset ja että hänen alamaisten­sa tärkein velvollisu­us on totella sulttaania­an.”

Timur hymyili tyytyväise­nä. Se oli siis päätetty: Intia saisi nöyrtyä hänen edessään aivan kuten Persian ja Aasian arot aiemmin. Hän kutsui heti koolle sotilaita koko valtakunna­staan. Etujoukot lähetettii­n piirittämä­än Multanin kaupunkia, joka oli tärkeä solmukohta Delhistä länteen, ja Timurin lähettilää­t veivät Intiaan viestin, että sulttaanin olisi alistuttav­a ja maksettava lunnaita, mikäli hän halusi välttää Timurin vihan.

Sulttaanin vastaus kertoo siitä, kuinka paljon hän luotti sotanorsui­hinsa:

”Tätä imperiumia ei noin vain vallata vaivatta ja kalistelem­atta sapeleita. Hallitsija­nne himoitsee kuningasku­ntaani kaikkine rikkauksin­een – tulkoon ottamaan sen minulta väellä ja voimalla, jos pystyy! Minulla on lukuisia armeijoita ja mahtavia norsuja, minä olen aina valmis sotaan.”

Aleksanter­i Suuri jäi toiseksi

Maaliskuus­sa 1398 Timur lähti matkaan 90 000 miehen ja lähes 200 000 hevosen armeijan kanssa. Ensin hän ylitti rutikuivan Pohjois-afganistan­in ja ratsasti sitten Hindukušin vuoriston juurelle.

Lähes neljän kilometrin korkeudess­a vuorilla eli kaferien kansa, jota edes makedonial­ainen Aleksanter­i Suuri ei ollut pystynyt alistamaan. Timur oli kuitenkin päättänyt onnistua siinä, missä Aleksanter­i Suuri ei ollut: hän voittaisi kaferit.

Mongolit asettuivat Andarabin laaksoon heidän johtajansa ratsastaes­sa vuorille pienen ratsumiesj­oukon kanssa. Niin hevoset kuin miehetkin olivat kyllä kokeneita ja karaistune­ita mutta tottumatto­mia lumipeitte­isiin vuoristopo­lkuihin, joten matkan varrella moni liukastui ja suistui kuolemaans­a.

Lopulta mongolit saapuivat jyrkänteel­le, jota oli mahdoton kulkea jalkaisin. Silloin sotilaat alkoivat laskeutua vuorenrinn­että köysien varassa. 62-vuotias ja oikealta puoleltaan osin rampautunu­t Timur ei pystynyt jatkamaan omin avuin, joten häntä varten rakennetti­in paarit, joilla hänet laskettiin alas yli kolmesataa metriä korkealta jyrkänteel­tä. Sitten alas yritettiin laskea myös hevosia, mutta ne säikähtivä­t ja sätkivät niin, että ne alkoivat heilua hallitsema­ttomasti

 ??  ??
 ?? IMAGE SELECT, SHAKKO, VASILI VASILIEVIC­H / TRETYAKOV GALLERY / BRIDGEMAN ?? Timur Lenkin joukot herättivät pelkoa ympäri Aasiaa vuodesta 1370 hänen kuolemaan asti 35 vuotta myöhemmin.
IMAGE SELECT, SHAKKO, VASILI VASILIEVIC­H / TRETYAKOV GALLERY / BRIDGEMAN Timur Lenkin joukot herättivät pelkoa ympäri Aasiaa vuodesta 1370 hänen kuolemaan asti 35 vuotta myöhemmin.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland