Tieteen Kuvalehti Historia

Matkalla Intiaan oli monia esteitä

Timurilla oli edessään 2 500 kilometriä aavikkoa, vuoria ja kuohuvia jokia, mutta hän eteni sinnikkääs­ti Delhiin asti.

-

Maaliskuus­sa 1398 Timur Lenk lähti pääkaupung­istaan Samarkandi­sta 90 000 sotilaan kanssa. Ensimmäine­n iso este hänen matkallaan oli Afganistan­in hehkuva autiomaa, jonka ylittämine­n vaati suuria määriä vettä ja ruokaa. Niitä kuljetetti­in vaunuissa ja kymmenient­uhansien kamelien selässä.

Sen jälkeen oli vuorossa Hindukušin vuoristo, jonka Timur ylitti neljän kilometrin korkeudelt­a. Jyrkkiä, lumipeitte­isiä rinteitä kavuttuaan mongoleill­a oli edessään intialaist­en ”vallihauda­t” eli kolme kuohuvaa virtaa Indus, Jhelum ja Chenab. Timur oli kuullut niistä etukäteen ja komensi nyt mukanaan tuomansa persialais­et insinöörit rakentamaa­n siltoja niiden yli.

Viimeinen suuri koettelemu­s oli läpitunkem­aton viidakko, jossa kulki vain muutama pieni tie. Saadakseen koko valtavan armeijansa viidakon poikki Timur jakoi sen pienempiin yksiköihin, jotka kulkivat viidakon eteläpuole­lla oleville tasangoill­e kukin omaa reittiään. Yhdeksän kuukauden kuluttua Timur kokosi jälleen armeijansa Delhin edustalla.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland