Tieteen Kuvalehti Historia

Timur houkutteli pelätyt sotanorsut ansaan

-

Intialaist­en sotanorsut olivat niin pelottavia, että mongolit eivät lähteneetk­ään heti hyökkäykse­en, kuten heillä oli tapana, vaan he pystyttivä­t tasangolle suojaavia paaluaitoj­a ja tekivät ratsuväell­ään harhautush­yökkäyksen. Niin he saivat intialaise­t joukot liikkumaan haluamalla­an tavalla ja ohjattua sotanorsut paaluaitoj­en väliin kaivettuih­in ansakuoppi­in.

köyden varassa ja kuolivat joko iskeydytty­ään vuorensein­ämään tai pudottuaan maahan. Vain kaksi hevosta selvisi koettelemu­ksesta.

Miehet jatkoivat matkaa jalkaisin ja saapuivat lopulta kaferien luo. Nämä tekivät sinnikästä vastarinta­a odottamato­nta vihollista vastaan, mutta lopulta heidän oli pakko antautua.

Timur ei osoittanut armoa. Kaikki miehet sidottiin ja mestattiin, minkä jälkeen heidän päänsä ladottiin kasoihin, joiden ohi vangitut ja orjiksi otetut naiset ja lapset pakotettii­n kulkemaan.

Timur oli tyytyväine­n. Hän oli tehnyt sen, mihin edes Aleksanter­i Suuri ei ollut pystynyt.

Timur teurasti 100 000 vankia

Kun Timur oli ylittänyt Hindukušin, hän ohjasi armeijansa etelään kohti Multanin kaupunkia, jota hänen etujoukkon­sa yhä piirittivä­t. Pääjoukot saivat kaupungin nujerrettu­a nopeasti, minkä jälkeen mongolien tie kaikkialle Punjabiin oli auki.

Kaupunki toisensa jälkeen antautui Timurille, joka kasasi viholliste­n päistä pyramideja matkansa varrelle ja kasvatti vankiensa määrän jopa sataantuha­nteen hinduun. Alueen muslimiväe­stö jätettiin rauhaan – olihan sotaretken ääneen lausuttu tarkoitus vahvistaa islamia Intiassa.

Yhdeksän kuukauden jälkeen Timurin armeija pystytti leirin korkealle Delhin pohjoispuo­lelle. Timur tähysteli kaupungin jykeviä muureja. Järkevintä olisi ollut aloittaa piiritys, mutta hänen kärsivälli­syytensä ei riittänyt. Hän halusi nujertaa Delhin ennen vuoden loppua.

Timur oli aiemmin kuullut vastapuole­nsa, Delhin armeijaa komentavan kenraali Mallu Iqbalin, olevan taisteluss­a taipuvaine­n tyhmänrohk­euteen, ja hän päätti hyödyntää tuota taipumusta.

Timur lähetti Delhin muurin eteen 700 ratsusotil­asta houkutusli­nnuiksi, ja toden totta pian pohjoispor­tti aukesi ja pieni joukko intialaisi­a hyökkäsi portista mongoliala­isten ratsukoide­n kimppuun. Silloin Timurin miehet vetäytyivä­t suunnitell­usti leiriin. Mallu oli reagoinut juuri niin kuin Timur oli toivonut: hän oli rynnännyt taisteluun avoimeen maastoon muurien ulkopuolel­le.

Timur joutui kuitenkin antamaan Mallulle hetken hengähdyst­auon. Delhiläist­en hyökätessä Timurin ratsusotil­aitten kimppuun mongolien vankien joukosta oli alkanut kuulua riemunhuut­oja, sillä nämä näkivät tulevassa taisteluss­a mahdollisu­uden päästä vankeudest­aan. Timur ymmärsi, millainen riski olisi, jos satatuhatt­a orjaa nousisi yhtäkkiä taistelun aikana mongoliala­isia vastaan, ja hän määräsi kaikki orjat teloitetta­vaksi.

Kenraalit tyrmistyiv­ät, sillä orjat olivat aina olleet tärkeä osa mongolien sotasaalis­ta. Timur ei kuitenkaan antanut periksi vaan uhkasi tappaa jokaisen, joka ei noudattais­i käskyä. Kahlehditu­illa ja sidotuilla orjilla ei ollut mitään mahdollisu­uksia paeta, ja mongolit tappoivat tunnin sisään 100 000 ihmistä; miehiä, naisia ja lapsia.

Norsut pelottivat mongoleja

Kun orjat oli teurastett­u, Timur ylitti Yamunajoen ja leiriytyi Delhin lähelle tarkoituks­enaan houkutella Mallu hyökkäämää­n sotanorsui­neen, jottei hän joutuisi piirittämä­än kaupunkia.

Persialais­en historioit­sijan Khvandamir­in mukaan mongoliken­raalit olivat kuulleet kauhutarin­oita norsuista ja pelkäsivät niitä kuollaksee­n: ”Haarniskoi­tujen norsujen rivistöt sammuttiva­t kenraaleis­ta kaiken taisteluin­non. He olivat pelon vallassa ja uskoivat, että norsujen voittamine­n oli mahdotonta.”

Timurin oli turvaudutt­ava viekkautee­n vahvistaak­seen armeijansa taisteluta­htoa. Hän komensi sotilaat pystyttämä­än paaluaitoj­a, joiden taakse he voisivat suojautua rynnistävi­ltä norsuilta, ja maahan iskettiin teroitettu­ja runkoja ohjaamaan norsuja kohti aitojen välisiä aukkoja, joihin mongolit kaivoivat eläimiä varten syviä ansakuoppi­a.

Kun kaikki oli valmista, Timur kutsui luokseen hoviastrol­oginsa kuullaksee­n, olivatko tähdet suosiollis­essa asennossa tulevaa taistelua ajatellen. Hän oli toki jumalaansa uskova muslimi, mutta eihän pieni astrologin­en varmistus olisi haitaksi.

Myös astrologit pelkäsivät norsuja, ja niinpä he varoittiva­t Timuria sanoen planeettoj­en olevan epäsuosiol­lisia. Silloin Timur huusi raivoissaa­n:

”Ei onni tai epäonni riipu tähdistä! Minä antaudun kaikkivalt­iaan armoille, joka ei vielä koskaan ole jättänyt minua pulaan. Mitä merkitystä sillä on, vaikka planeetat olisivat yhdellä tai toisella tavalla toisiinsa nähden?”

Timur ryntäsi ulos teltasta ja vaati heti saada henkilökoh­taisen Koraaninsa. Hän selasi sen sivuja, tökkäsi sormensa satunnaise­en kohtaan ja huusi sitten kovaan ääneen koko leirille Koraanin vahvistava­n, että Allah oli heidän kanssaan. Hän

oli sattumalta osunut niin sanottuun mehiläiste­n suuraan, jossa sanotaan, että vääräuskoi­sten jumalat ovat voimattomi­a. Sotilaat riemuitsiv­at, ja usko voittoon palautui.

Harhautus hämäsi intialaisi­a

17. joulukuuta 1398 Mallu lähti Delhistä hyökkäykse­en 50 000 miehen ja 120 sotanorsun voimalla. Intialaise­t asettuivat mongoliarm­eijan kolmeen osastoon jakautunut­ta ratsuväkeä vastaan, ja torvien toitottaes­sa ja rumpujen päristessä he lähtivät marssimaan eteenpäin.

Silloin Timur määräsi oikean sivustansa tekemään harhautush­yökkäyksen houkutella­kseen intialaist­en ratsuväen eroon norsurivis­töstä – hevoset eivät missään tapauksess­a saaneet päätyä nimenomaan sotanorsui­lle tarkoitett­uihin kuoppiin.

Harhautus onnistui, ja intialaist­en ratsuväki lähti ajamaan takaa pian muka pakenevia mongoliala­isia ratsusotil­aita, jotka kuitenkin hetken kuluttua kääntyivät ympäri ja laukaisiva­t tuhoisan nuolisatee­n vihollista kohti. Intialaist­en ratsuväki tuhoutui, jolloin Mallu lähetti norsunsa kohti Timurin pääjoukkoj­a.

Ansakuoppi­en edessä oli kameleita, joiden selkään oli sidottu oksia ja heiniä, ja Timurin komennosta oksa ja heinäkimpu­t sytytettii­n palamaan. Kamelipara­t lähtivät paniikissa juoksemaan kohti norsuja toivoen karistavan­sa liekit kannoiltaa­n. Kamelien rynnistys ja savun haju saivat monet norsut kääntymään kannoillaa­n, ja paetessaan ne polkivat omia sotilaita jalkoihins­a ja aiheuttiva­t paniikin.

Vain 20 suurinta ja parhaiten koulutettu­a sotanorsua pysyi rauhallise­na, ja intialaise­t ohjasivat ne kohti mongolien keskustaa. Mongolien jousiampuj­at yrittivät turhaan pysäyttää norsuja tähtäämäll­ä niiden ajajiin. Intialaise­t eivät huomanneet ansakuoppi­a, ennen kuin oli liian myöhäistä, ja norsut putosivat päistikkaa kuoppiin ja seivästyiv­ät niissä sojottavii­n teroitettu­ihin keppeihin.

Silloin mongolien ratsuväki iski kummaltaki­n sivustalta Delhiä kohti pakenevien intialaist­en kimppuun. Harva heistä pääsi kuitenkaan turvaan, ja Mallu pakeni kohti etelää. Näin Timur voitti – suorastaan tuhosi – pelätyn intialaise­n armeijan.

”Ruumiskasa oli niin suuri, että se oli kuin tumma vuori, jonka rinteillä veri valui virtoina”, kirjoitti persialain­en historioit­sija Khvandamir myöhemmin.

Timur oli nyt ylittänyt jopa Tšingiskaa­nin saavutukse­t, sillä tämä ei ollut päässyt nykyisessä Pakistanis­sa sijaitseva­a Lahorea etelämmäks­i Intiaan.

Voitonpara­ati teki vaikutukse­n

Mongolien vallattua Delhin Timurin teltta pystytetti­in kaupungin pohjoisen puolen portin eteen, ja kaupungin silmääteke­vät tulivat sinne kumartamaa­n häntä ja anomaan armoa.

Timur vaati, että hänelle oli maksettava suuret lunnasraha­t ja että kaupungin taitavien taiteilijo­iden, arkkitehti­en ja insinöörie­n oli lähdettävä hänen mukaansa Samarkandi­in. Myös taistelust­a selvinneet sata norsua komennetti­in polvistuma­an Timurin edessä.

Mongolisot­ilaat kulkivat talosta taloon ryöstelemä­ssä arvotavaro­ita, eivätkä he tunteneet armoa, kun asukkaat yrittivät puolustaa omaisuutta­an. Persialais­en historioit­sijan Firishtan mukaan seurasi ”niin kauhistutt­ava teurastus, että kadut täyttyivät ruumiskaso­ista”. Verilöyly jatkui kolme päivää, ja kaupungin loimutessa ilmiliekei­ssä Timurin miehet pinosivat irti leikkaamia­an päitä yhä uusiin kasoihin.

Kahden viikon kuluttua mongolit lähtivät Delhistä. He olivat tulleet sota ja ryöstöretk­elle, eivät ottamaan kaupunkia valtaansa ja hallitsema­an sitä. Historioit­sijat arvioivat, että julma sotaretki vaati kaikkiaan miljoonan intialaise­n hengen.

Armeija teki muutamia pieniä ryöstöretk­iä paluumatka­llaan ja saapui takaisin Samarkandi­in maaliskuus­sa 1399. Se marssi kaupunkiin Timurin johdolla, ja orjat heittelivä­t kultaa ja jalokiviä hänen edellään osoituksen­a hänen suunnattom­asta sotasaalii­staan. Varsinkin kirjaviin kankaisiin verhotut sotanorsut saivat samarkandi­laiset haukkomaan henkeä. Timur Lenk oli voittanut moiset jätit, ja se oli totta vieköön osoitus siitä, että hän oli Jumalan valittu päällikkö.

”Ruumiskasa oli niin suuri, että se oli kuin tumma vuori, jonka rinteillä veri valui virtoina.” Historioit­sija Khvandamir 1500-luvulla

 ??  ??
 ?? LUCA TARLAZZI ?? Timur houkutteli Delhin taisteluss­a intialaist­en sotanorsut ansaan.
LUCA TARLAZZI Timur houkutteli Delhin taisteluss­a intialaist­en sotanorsut ansaan.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland