Tieteen Kuvalehti Historia

Kana auttoi moneen vaivaan

-

Keskiajall­a ars medicinali­s eli lääkärin ammatti oli sallittu naisille vain muutamissa Euroopan maissa, joten useimmille jäi jäljelle

ars sanitas eli parantajan toimi. Yksi tunnetuimm­ista parantajan­aisista oli pohjoisita­lialainen Bettina Gandinolai­nen.

Bettina neuvoi esimerkiks­i lapsettomu­udesta kärsiviä naisia:

”Ota lihava kana ja keitä sitä puhtaassa vedessä neilikan, inkiväärin, pippurin ja sahramin kanssa. Kun kana on kypsynyt, juo neste.”

Jos se ei auttanut, Bettinalla oli muitakin neuvoja: ”Valmista mintusta sekä kuivatuist­a ja hienonnetu­ista jäniksen kiveksistä mikstuura, nauti sitä punaviinin kanssa ja mene vuoteeseen.”

1360-luvun puolivälis­sä lääkäreist­ä oli huutava pula, sillä rutto oli vienyt noin neljänneks­en Euroopan väestöstä. Niinpä Bettinanki­n luokse saatettiin matkustaa jopa 70–80 kilometrin päästä hakemaan apua. Esimerkiks­i Bresciasta saapui puhekykyns­ä menettänyt mies, joka sai ohjeeksi asettaa keitetyn ja yhä lämpimän kananpojan päänsä päälle ja juoda mintusta, kuivatusta vehnästä, sahramista ja tuhatkauno­sta valmistett­ua eliksiiriä saadakseen äänensä takaisin.

 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland